Literární vyhlídky: červen a červenec

Článek od: veronikamah - 19.06.2017

Nejenže se nás s příchodem června konečně rozhodlo pozdravit léto, zdraví nás i množství knižních a komiksových novinek. Nemusíte se tedy bát, že byste léto prožil bez povinné knihy v ruce.

Drake

Peter McLean
Nakladatelství: Host

Zdá se, že na urban fantasy scéně se objevila nová hvězda. Jak jinak si vysvětlit všechna ta skvostná a do nebe vychvalující hodnocení prvotiny britského autora Petera McLeana. Je otázkou, nakolik promítl vlastní zkušenosti se studiem magie a vyvoláváním démonů do svého díla, ale už samotná anotace předvídá, že to bude pěkně pekelná jízda. S obsazením Lucifera do jakékoli role se přece nedá sáhnout vedle.

Anotace:
Seznamte se s Donem Drakem, opravdu velmi zadluženým nájemným vrahem, který umí vyvolávat démony. Svou práci nemá rád. Raději by popíjel v baru a od vražd i nadpřirozena dal ruce pryč. Jenže dluží peníze nesprávnému člověku — tedy nesprávnému démonu, samému šéfovi londýnského démonického podsvětí. Rozhodne se proto přijmout poslední zakázku, ale všechno se pokazí a Drake omylem zabije nevinné dítě. Teď se skutečně ocitá na černé listině. Jeho jedinými přáteli zůstávají arcidémon uvězněný ve starobylém artefaktu a téměř padlý anděl Trixie. Naneštěstí pro Drakea se poblíž nachází i Lucifer… Má‑li Drake najít odpuštění a klid, bude muset bojovat.

Datum vydání: 14. 6. 2017
Cena: 299 Kč
Počet stran: 303

Absolutní klenot, který řádně šlape na plyn. Drsný, výstřední, vtipný, surový noir thriller s démony navrch. Drake je úchvatná postava. - Dave Hutchinson, spisovatel

Co mají společného Chandler, Guy Ritchie, Harry Potter a přemožitelka upírů Buffy? Pravděpodobně odpovíte, že nic moc. Ale buďte si jistí, že odteď je tomu jinak. - SFX Magazine

Osvěžující urban fantasy s podivuhodně nedokonalým vulgárním hlavním hrdinou, který navzdory pochybným životním rozhodnutím není daleko od vykoupení. - Susan Murrayová, spisovatelka

Poločas rozpadu

František Kotleta
Nakladatelství: Epocha

Jestli se někdo v loňském roce vrátil na scénu s hlasitým bang, byl to nechválně známý a mnohými milovaný bruntálský řezník. Román Spad způsobil většině jeho fanoušků srdeční záchvat, protože na návrat jednoho z nepsaných králů české brakové literatury (a černého humoru a spousty vystřílených kulek) čekali jako na spasení. Vzhledem k tomu, že vydání knihy následovalo hromadné obětování několika stovek panen slovanským bohům jako vyjádření díků, nenechalo na sebe pokračování dlouho čekat. Poločas rozpadu, coming soon!

Anotace:
Válka skončila. Zbyla jen vzpomínka v podobě zničené planety, na kterou dopadly stovky jaderných hlavic. Starý svět zmizel a ten nový je jiný – divoký, tvrdý, radioaktivní… Zbytky lidí se snaží přežít v jeho troskách a vybudovat něco jako civilizaci. Jsou ale takoví, kteří civilizaci nechtějí. Vlastně nechtějí ani divošství. Touží po jediném – dokončit práci, kterou začaly světové mocnosti ve své válce. A proti nim stojí ti, kteří věří v nové začátky. Ale – stojí tenhle svět vůbec za záchranu?

Datum vydání: červenec 2017

Žoldnéři fantazie – Odvrácena strana světa

Sborník
Nakladatelství: Straky na vrbě

Pokud se považujete za dlouholeté a fantasy oboru znalé milovníky, pak pro vás literární soutěž Žoldnéři fantazie určitě není žádnou novinkou. Pod hlavičkou nakladatelství Straky na vrbě a ASF Asociace Fantasy se dočkáme již osmého vydání sborníku obsahujícího deset nejlepších povídek z posledního kola soutěže. Seznam publikovaných autorů je uspokojivý, rozsah sbírky široký a kvalita očekávána. Nádherné ilustrace doplňující jednotlivé povídky pak budou příjemnou třešničkou na dortu.

Anotace:
V osmých Žoldnéřích v pořadí se objevují jména již známá: Věra Mertlíková, Pavel Fritz, Karel Doležal, Kristýna Sněgoňová; i nováčci, již se snad proslaví v příštích letech.
Jako hosta jsme získali Miroslava Žambocha, který speciálně pro náš sborník sepsal dystopickou novelu Odvrácená strana světa. Žamboch je v plné tvůrčí síle a jeho postapo, to je teprve síla!
Ve sborníku z odvrácené strany světa objevíte, co je „za zrcadlem“ reality dnešní, i fantasy realit.

Datum vydání: 20. 7. 2017
Cena: 250 Kč

Vyjádření nakladatele:

Žoldnéři jsou již osmí v pořadí. Určitě je chci dotáhnout do desítky, jako předtím Drakobijce, pak se uvidí. Poněvadž mne baví dělat něco nového, alespoň jsem ozvláštnil sborník tím, že jsem do něj nabídl hostování Mirku Žambochovi. Párkrát mne překvapil. Text dodal přesně v termínu (což u přetížených špičkových autorů není běžné), načež prohlásil, že honorář nechce a mám ho poslat někam na charitu. Díky tomu jsem si chvíli dopisoval s ženou po hasiči, který padl při výkonu služby. Aby nebyl překvapením konec, pustil jsem se do Žambochova textu a po pár stránkách zjistil, že nemohu číst dál; povedlo se mu udeřit na osobní strunu a zkrátka se mi udělalo špatně. Zkusil jsem to podruhé, zase to nešlo, nakonec jsem tedy požádal Leonarda Medka, zda by mi jako předskokan text nepřečetl, abych zjistil, čeho se mám „děsit“ dál. Zčásti Leonardovo zpracování a zčásti časový odstup způsobil, že za dva týdny už jsem novelu přečetl jedním dechem a nadchl se pro její vydání.
Není to příjemné čtení a nikdy jsem netušil, že jako nakladatel budu jednoho dne takováhle díla vydávat, nicméně zajímavě zrcadlí moderní dobu. Víc už k tomu neřeknu, ať si to taky někdo přečte…
 

Pomníky zimy

Jan Hlávka, Jana Vybíralová
Nakladatelství: Brokilon

Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Všichni vy, kteří jste nedočkavě vyhlíželi třetí díl cyklu Algor autorů Jana Hlávky a Jany Vybíralové, utíkejte během pár dnů do nejbližšího knihkupectví. A pokud už hrozí vašemu poháru trpělivosti, že přeteče – e-book je již k zakoupení.

Anotace:
Plán menabaranského premiéra Avriana Danna vyšel. Viridianský král byl podveden a císař Andrej Korwarian utrpěl těžkou ztrátu. Zatímco se zlomený Georg Talminis vrací domů, algorský císař začíná plánovat záchrannou akci i odplatu. Ani ředitel viridianské tajné služby Michail Petrov nehodlá stát stranou. Na Menabaranu s hrstkou spojenců rozbíhá špionážní akci s dobře ukrytými osobními motivy, při které se nezastaví před ničím.

Také situace ve vládě Avriana Danna se vyhrocuje. Ne všichni jsou spokojeni se směrem, kterým se nový premiér ubírá, navíc mnozí jeho spojenci tiše osnovají vlastní plány. A sestry Vanbergovy s Darrenem Iversonem vyrážejí z Newellu na výpravu za pokladem, která je zavede hluboko do vesmíru, až na místo, kam se rozhodně dostat nechtěli. O to těžší bude najít cestu zpět – nebo alespoň přežít.
Dávné pomníky skrývají v ledových útrobách mnohá tajemství. Některá jsou však stále živá, a i po stovkách let smrtelně nebezpečná.

Datum vydání: 13. 6. 2017
Cena: 398 Kč
Počet stran: 652

KLIK

Milo Manara
Nakladatelství: Crew

Pokud je vám méně než 18 let, následující řádky prosím přeskočte. Pokud jste překročili onu hranici, prosím pokračujte a radujte se. Crew se rozhodla českým komiksovým nadšencům výrazně zvednout náladu a v jednom výtisku vypustit do našeho rybníčku kompletní vydání erotické komiksové klasiky Klik. Vášeň tryská na všechny strany, děj není nijak složitý, a to vše nově v barevném vydání.
Jen nám dovolte malé varování – naprosto nevhodné čtení do hromadné městské dopravy neb Milo Manara se s explicitními scénami opravdu nemaže.

Anotace:
Slavné dílo erotického komiksu!
Seznamte se s Claudií, frigidní bohatou mrchou. Stačí ale malý implantát na správné místo a dálkové ovládání a vypuknou vášně. Kdekoliv a kdykoliv!

Datum vydání: 9. 6. 2017
Cena: 849 Kč
Počet stran: 236 barevných stran

Punisher MAX 10: Valley Forge

Garth Ennis, Goran Parlov
Nakladatelství: BB Art

Jméno Punisher netřeba zdlouhavě představovat. Nemusíte být jeho fanoušky, ale určitě jste o něm už slyšeli. Jeho desátý příběh bude pravděpodobně stejně akční, brutální a krvavý jako všechny předchozí. A bude dost možná ještě o něco lepší. Alespoň dle slov vydavatele a superlativů, které na vás při googlení informací o tomto konkrétním díle vypadnou.

Tedy, všichni šílenci a sadisti! Váš čas nadešel! Brzby bude venku další Punisher a to by vás nemělo nechat chladnými!

Anotace:
Třicátého října 1971 vyložily přepravní vrtulníky Huey vojáky na odlehlém pahorku ve Vietnamu, známém jako Střelecká základna Valley Forge. Na místě bylo nalezeno sedm set mrtvých vojáků včetně bezmála dvou set příslušníků námořní pěchoty. A taky jediný muž, který to přežil: kapitán Frank Castle.
Teď se starý nepřítel vrátil a vynesl na povrch tajemství, která neměla být nikdy odhalena. Muž, ze kterého se stal Punisher, bude čelit soupeři, na kterého nejde vystřelit, v boji, v němž nejde zvítězit, a v sázce bude mnohem, mnohem víc než jenom život.

Poslední Punisherův příběh, ke kterému napsal scénář Garth Ennis (Banda), se jmenuje Valley Forge, Valley Forge a obsahuje příběhy čísla 55–60. Kresbou je opatřil rovněž skvělý Goran Parlov (Y: Poslední z mužů).

Datum vydání: 28. 6. 2017
Cena: 399 Kč
Počet stran: 144

Vyjádření redakce (Rudolf Vrábel):

Důležité je, že je to obecně jeden z nejlepších příběhů z Punisherem, možná nejlepší vůbec, a poslední Ennisova kniha:

Scénárista Garth Ennis se nemohl lépe rozloučit s působením v MAXovské (rozuměj pro odrostlejší čtenáře) řadě Punishera než desátou knihou a příběhem Valley Forge. Valley Forge, který je obecně považován za to nejlepší, co se do dnešní doby s Punisherem objevilo.
Autor se zde vrací ke svému tolik oblíbenému válečnému tématu a odhaluje další střípky z minulosti Franka Castleho, muže vystupujícího v obleku Punishera, se kterými se Frank musí v přítomnosti vypořádat a naučit se s nimi žít. Nebo zemřít.

Poslední stadium (Kladivo na čaroděje 12)

Jiří Pavlovský
Nakladatelství: Epocha

Něco končí, něco začíná. Oblíbená parta okolo Felixe Jonáše se blíží do grandiózního vyvrcholení všech dosavadních dobrodružství pod taktovkou toho, kdo jim hodil první klacek pod nohy, Jiřího Pavlovského. Mnozí z nás se svými oblíbenými hrdiny budou loučit velice neradi. Možná i tu slzu zamáčkneme. Přesto nám však svítá naděje s oficiálním prohlášením, že se jedná o konec první série. To znamená, že v budoucnu přijde druhá. A třeba ještě lepší.

Anotace:
Velkolepé finále z pera zakladatele série Jiřího Pavlovského.

Magie umírá.
Veškeré způsoby, jak ji zachránit, přišly vniveč. Teď už zbývá jen jedna možnost. Spolehlivá, snadná a jistá. Bohužel však obnáší vyhlazení téměř celého lidstva. Ovšem – co by člověk pro trochu magie neudělal…
Parta Felixe Jonáše však má své – krajní – meze, a tohle je už přece jen kapku přes čáru. A tak se, jak jinak, ocitne v přední linii konfliktu přímo globálního. Stojí mezi všemocnými mágy a zhmotněním všepožírající smrti.

Finální díl první sezóny příběhů ze světa městské fantasy. Nastává Poslední stadium Kladiva na čaroděje!

Datum vydání: červen
Počet stran: cca 180 stran

Lovcův odkaz

Alex Drescher
Nakladatelství: Fantom Print

Pokud si někdo troufá říct, že se svou tvorbou vyrovná nechvalně proslulému bruntálskému řezníkovi, tak je buď sakra dobrý, nebo jen naprostý blázen, který velice rychle skončí zapomenut v hlubinách brakových dějin rozsekán mačetami Kotletových příznivců.

Alex Drescher není na českém literárním poli žádným nováčkem. Na kontě má trilogii Klopp Yggredd a růžky trochu více vystrčil se sérií Prolnutí o demobilizovaném vojáku Richardu Svátkovi. Lovcův odkaz je prvním dílem chystané série Světla v temnotách a zdá se, že se v něm objeví i pár starých známých ze světa Prolnutí.

Anotace:
Evropa zbídačená hospodářskými krizemi, exody biblických rozměrů a válkami vydávanými za humanitární intervence nemá Prokopu Koutnému co nabídnout. Jestli se ale člověk může na něco spolehnout, je to rodina. Dokonce, i když oficiálně žádnou nemá. Jenomže dědictví po dávno zapomenutém otci není ani náhodou takové, jaké by si přál. Někdo zdědí dům, jiný krabici plnou peněz. Prokop zdědil krev Lovce a otevřel se mu tak svět Prolnutí, místo, kde se střetává svět vědy se světem magie a kde už po staletí zuří válka o moc, proti které je soupeření Unie a Ruskoasijské federace jen neškodným poštuchováním. Pak je tu ještě to největší tajemství jeho otce. Kdo by uvěřil, že si ho vzal do hrobu? A Prokop by to tajemství mohl znát. Štvanice může začít…

Datum vydání: vyšlo
Cena: 349 Kč
Počet stran: 416

Co říká nakladatel?

Bruntálský řezník má těžkou konkurenci! Pseudonym Alex Drescher si dobře zapamatujte. Do šiku českých autorů „tvrdé školy“ přibylo výrazné jméno. Při čtení Lovcova odkazu vás občas zamrazí a uvažujete, zda autor nemá schopnost vidět budoucnost. A v další vteřině se modlíte ke všem známým i neznámým bohům, aby to byla opravdu jen bohatá Drescherova fantazie, a ne vize velmi, ale opravdu velmi blízké budoucnosti…
Každopádně se narodila nadupaná akční fantasy pro opravdové fajnšmekry, v níž všechno šlape jako dobře namazaný stroj a která vás nenechá ani na chvíli vydechnout.
 

Síť snů

Petra Kubášková
Nakladatelství: Fantom Print

Rok 2017 se nese ve znamení nových tváří, a zvláště ženských, na českém fantasy poli. Někdy při bližším zkoumání, zjistíte, že ona neznámá autorka není vlastně tak neznámá, že je spíše stínový hráč. Pokud máte v knihovně založeny série Upíři z Chicaga, Noční lovci či Světlonoše (vše vydáno pod Fantom Printem), zbystřete. Je to právě Petra Kubášková, která stojí za jejich českými překlady. Jak si oproti překladatelství poradila s vlastní tvorbou, se dozvíme již brzy.

Anotace:
Monika, pětadvacetiletá ilustrátorka na volné noze a také tak trochu kartářka, si od návštěvy muzea slibovala víceméně rutinu. S čím určitě nepočítala, byla tajemná žena, která se ji snaží varovat před smrtícím zlem, avšak volí k tomu způsob, který Moniku doslova připraví o spánek. Navíc má zachránit někoho, jehož jméno do té doby ani neslyšela. Po nitkách se začíná rozplétat prastarý příběh o lásce a nenávisti, oddanosti a marné oběti. Nyní má zemřít někdo další – nebo už se tak stalo? Moničin život se začíná pomalu a nebezpečně zapřádat do klubka tajemných událostí a osud jí navíc postaví do cesty muže, který jí může ze všeho pomoci ven, nebo ji stáhnout mnohem hlouběji. Příběh dvou žen, které uměly mluvit se zemí, uvízne v zákeřné síti snů a pradávné zlo mezitím sílí a vyčkává; stačí jediná nesprávná myšlenka v tu nejméně vhodnou chvíli a celý svět je najednou proti vám.

Datum vydání: červenec
Počet stran: 320

Spící obři

Neuvel Sylvain
Nakladatelství: Knižní Klub

Knižní klub si v posledním roce připsal na nakladatelský vrub hned několik vskutku silných knih, které vzaly peněženky a srdce sci-fi fanoušků útokem. A jak se zdá, v nastaveném trendu pokračuje. Čeští čtenáři se tak v červnu dočkají vydání debutového románu Spící obři kanadského autora Sylvaina Neuvela. Pokud vezmeme v potaz, jaké nadšení způsobila v loňském roce kniha v zahraničí, o ostruhách bestselleru ani nemluvě, zdá se, že se i my máme na co těšit.

Anotace:
Deadwood, Jižní Dakota. Jedenáctiletá Rose se prohání na kole poblíž domova, když tu se náhle propadne pod zem. Probere se na dně jámy v krychlové místnosti, na jejíchž stěnách září tajemné složité symboly. Hasičům, kteří ji přispěchají zachránit, se naskytne ještě podivnější pohled: Rose leží na dlani obří kovové ruky. Uběhlo sedmnáct let, avšak záhada bizarního artefaktu, jeho původu či tvůrců zůstává nevyřešena. Určení stáří se vzpírá logice, vojenské zprávy jsou cenzurované, nové teorie zuřivě zamítané. Pár lidí však neúnavně pátrá po odpovědích, mezi nimi i Rose, toho času již vystudovaná fyzička a vedoucí tajného týmu pokoušejícího se rozluštit záhadné symboly. Brzy je jasné, že se ocitli na cestě k odhalení objevu, který přepíše dějiny lidstva. Buď mu přinese definitivní mír, nebo hromadnou záhubu…

Datum vydání: 16. 6. 2017
Cena: 279 Kč
Počet stran: 354

Vyjádření nakladatele:

„Po přečtení Spících obrů si budete připadat jako trpaslíci. Začíná to nálezem obří ruky ze zvláštní slitiny, která je starší než jakékoliv jiné archeologické nálezy, a přesto mnohem vyspělejší než technologie, které máme dnes. Poté následuje odhalení dalších a dalších částí těla. Pokud je ale nevytvořili lidé, tak kdo? Kniha je vyprávěna pomocí rozhovorů s vědci, vojáky, politiky a dalšími zúčastněnými osobami, díky čemuž dostává znepokojivě realistický nádech.“
– Radek Blažek, marketingové oddělení
 

Alenka v říši zombie

Gena Showalterová
Nakladatelství: Fragment

Zombie jsou všude. Na televizních obrazovkách. V knihách dystopických, romantických a od nedávna i v knihách klasických. A očividně to funguje. Jinak by se podle nich netočily filmy, byť pochybné. Další obětí zombie apokalypsy se stala malá Alenka, kterou místo setkání s bílým králíkem čeká přímá cesta do stanice peklo. Premisa příběhu? Šílená. Šance na dobrou zábavu? Vysoká. Výsledný verdikt zjistíme velmi brzy.

Anotace:
Nezastaví se, dokud nepošle každou chodící mrtvolu zpátky do hrobu. Navěky.

Kdyby někdo řekl Alence Bellové, že se jí v jednom úderu srdce změní život, vysmála by se mu. Aby se z jejího šťastného života stala tragédie? Ale no tak. Jenže to je přesně to, co se stalo a trvalo to přesně jeden úder srdce. Jedno mrknutí, jeden nádech, jedna sekunda… a všechno, co znala a milovala, bylo pryč.
Její otec měl pravdu. Příšery existují.
Aby pomstila svou rodinu, musí se naučit bojovat s nemrtvými.  A aby přežila, musí začít věřit největšímu rebelovi ze všech – Coleovi Hollandovi. Ale i Cole skrývá tajemství, a jestli si Alenka nebude dávat pozor, může se ukázat, že tahle tajemství jsou nebezpečnější než samotné zombie.

Datum vydání: 15. 6. 2017
Cena: 269 Kč

Recenze na Goodreads:
Kaylee Magic (5 hvězdiček): „Alenka v říši zombií dostává STO bodů ze STA v kategorii úžasnosti a PĚT z PĚTI zářivých hvězdiček za naprostou genialitu. Ta nádherně podtrhující obálka, ta sexy ale sladká milostná zápletka a ten silný příběh se všemi těmi zvraty a zápletkami z téhle knihy dělá něco, co by měl vlastnit KAŽDÝ!“

Ash (5 hvězdiček): „Na konci téhle knížky jsem okamžitě chtěla skočit do druhého dílu. NANEŠTĚSTÍ ho zatím nemám. Ale rovnou jsem si objednala druhý a třetí díl, už když jsem byla v půlce toho prvního. *Nadšená.*“

Briana (5 hvězdiček): „TO. BYLO. ÚŽASNÉ. POTŘEBUJU, aby se mi do rukou dostal druhý díl. Hned.“

Přidat komentář