RECENZE: Tim Weaver, Bez slitování

Článek od: Martin Stručovský - 17.06.2016

Existují různé druhy povolání. David Raker začínal jako novinář, ale zjistil, že mu to tak úplně nesedí. A tak se stal soukromým detektivem. A jen tak ledajakým. Raker se totiž specializuje na hledání ztracených lidí.

Připoutejte se, přichází skvělý mix anglické atmosféry a americké drsné školy.

David Raker má nový případ. Tentokrát má vypátrat zmizelého Leonarda Frankse, otce inspektorky Crawové. Nečeká nás však žádná komorní selanka, žádné vysedávání a rozmlouvání ve stylu pana Poirota. Tim Weaver do toho šlápne hned od první stránky a nasadí sakra rychlé tempo, takže budete jen otáčet stranami a surfovat na vlně příběhu. Díky tomu vám ani nepřijde, že má Bez slitování lehce přes pět set stran. Ovšem nepodepisuje se na tom jen svižné tempo, ale řada dalších důvodů.

Tím prvním je hlavní hrdina. Většina čtenářů si pod označením soukromý detektiv představí zarostlého nikotinem a alkoholem nasáklého bručouna, který o sebe moc nedbá. Tim Weaver jde opačným směrem a jeho David Raker ani nekouří ani nepije. A dokonce není ani bručoun. Je naopak sympaťák, který má ovšem s dalšími soukromými detektivy společnou buldočí vyřídilku a tendenci pomáhat druhým a nechat se kvůli tomu zpráskat jako pes. Což ho ale staví na druhé straně do nelehké pozice, protože čtenář si tak neužívá životních trablů a démonů Rakera, nýbrž vedlejších postav, z nichž některé jsou místy zajímavější než samotný hlavní hrdina. Nicméně Raker je dost silný charakter, takže je dobrým společníkem. Autor odkryje některé zákruty detektivova života, z nichž je patrno,, že má čtenářům co nabídnout.

Druhým důvodem, proč by vám kniha neměla uniknout, je zajímavé prostředí – přeci jen u nás jsme v posledních letech zvyklí především na mrazivý sever a Bez slitování proto působí v knihkupectvích zmítaných severskou vlnou jako zjevení a jako návrat ke kořenům, ať už mluvíme o A. C. Doylovi nebo Agátě Christie a atmosféře, která dýchala z jejich textů. Ovšem s tím rozdílem, že Weaver kombinuje na jedničku atmosféru Británie s drsnou školou.  Třetím důležitým faktorem je znalost detektivní práce – nevím na kolik je pravdivá, ale autor ji popisuje autenticky a zcela přesvědčivě. Během četby máte pocit, jako kdybyste sledovali při práci skutečného profesionála, který ví, co má dělat.

Ovšem to, co Bez slitování odpaluje do stratosféry, jsou twisty, které Weaver vytáhne z rukávu ke konci knihy. Jsou nečekané a vyrazí vám dech. A kvůli spoilerům nemůžu ani naznačovat.

Tim Weaver patří k autorům, kteří by neměli uniknout vaši pozornosti, protože se na klasické věci umí podívat novým způsobem. A pro jeho znalost, využití detektivní práce a schopnost pracovat s prostředím a hrdiny ho lze srovnat s velikány detektivní literatury Michaelem Connellym a Dennisem Lehanem. Hlavní důvod, proč byste neměli Bez slitování minout je ten, že Weaver prostě píše dobře a čtivě. 

Bez slitování
Weaver, Tim 
Nakladatel: Mystery Press
Překlad: Kristýna Ševčíková
Počet stran: 512
Formát: vázaná s přebalem 
Cena: 379 Kč/ na stránkách nakladatele 265 Kč

 

Přidat komentář