TG: Několik tipů pro DIY deskové hry

Článek od: Petr Simcik - 27.01.2016

Ať už budete vytvářet deskovou hru z knihy Táta Geek , leteckou bitvu z tohoto webu, nebo jinou deskovou hru, která se zde v budoucnu objeví, budete stát před stejnými problémy jako tisíce geeků před vámi. Z čeho vyrábět a jak?

Nedávno jsem se díky nepříliš častým herním večerům neoficiální grupy hráčů deskových her dostal ke hře DUNA. Jde o deskovku, která naposledy vyšla někdy na konci osmdesátých let v anglicky mluvících zemích a od té doby – ticho po pěšině. Hlavním zdrojem informací o hře budiž server Board Game Geek (BGG). Jak jsem měl tu čest vyzkoušet, jde o výbornou hru pro maximálně 6 hráčů, kde se snoubí boje, politika, různé strany za které můžete hrát se svými výhodami i nevýhodami a epochální hratelnost. Zkrátka jde přesně o hru, která by neměla zapadnout a díky spoustě nadšenců, kteří tvoří vlastní kopie také nezapadne. Na BGG najdete desítky různých verzí téhle hry ke stažení, nebo jen ve verzi chlubivých fotek.

Každopádně zpět k té verzi se kterou jsme hráli my.

1)

Hlavní součástí 90% deskových her je hrací deska. Asi nemá cenu říkat, že kancelářský papír nebo obyčejná čtvrtka nejsou to pravé ořechové.  V tomto případě jde o velice lehce sříhatelný pěnový plast – exstrudovaný polystyren (podložka pod plovoucí podlahy). Ten má i tu výhodu, že lze některé části desky vtlačit a plasticky tak oddělit jednotlivé herní části (v tomto případě obyčejnou tupou tužkou), také nehrozí, že by se deska nějak moc opotřebovávala, ohýbala a podobně. Na druhou stranu bez pomoci tiskárny jde o zdlouhavou činnost. Výsledek ale stojí za to. Nátěr je provedený balakrylem. Nevýhoda materiálu je, že ho některé barvy (ve spreji) leptají.

Další možnosti jsou plátno a malovaný herní plán. Stejně jako výše uvedená varianta je i malování na plátno poměrně pracné. Na druhou stranu zvláště u středověkých nebo fantasy deskovek se jedná o velice stylovou záležitost, zvlášť pokud v sobě objevíte malířský talent.

Pro nás, techničtěji založené (a líné) jedince je pak jako stvořená varianta, ve které vše vytisknete a nalepíte na tvrdý podklad.  K tisku doporučuji rovnou samolepící papír a pro jeho delší ochranu pak průhlednou samolepící fólii. Tvrdým podkladem pak mohou bít třeba desky od kroužkového bloku A4. Dohromady dají velice pěknou plochu velikosti A3 a dají se přinejhorším i stříhat. Při troše rýsování a stříhání z nich uděláte například i puzzle díly, jako jsou v deskové hře Dostihy a sázky. A pozor – karton není tvrdý podklad.

2)

Další velmi častou součástí her jsou karty. Zvolené řešení se mi zdá nejoptimálnější – jde o obaly na hrací karty Magic the Gathering – bývalí hráči vědí. Naleznete je v obchodech z hračkami jakožto „obaly na karty“. Je dobré brát ty s neprůhlednou zadní stranou, jsou pevnější. Do nich pak můžete umístit i karty na obyčejném papíře, případně je podložit čtvrtkou. Navíc obaly velmi usnadňují míchání takto vyrobených domácích karet.

3)

Žetony, postavy a pod. Spousta hrdinkých her obsahuje žetony postav. Dost velké a obsahující některé informace. tady opět přijde na řadu tiskárna a podklad. Jako podklad používám většinou karton. U takto velikých prvků už nehrozí jejich zlomení a zničení. Kamarád ale použil ještě pevnější materiál a tím jsou pokerové žetony. Na nich je skvělé to, že jsou dostupné v několika barvách a vypadají dobře i zezadu.

P1210963

4)

Vojáci. Hra DUNA obsahuje vojáky. Vojáci musí být dost velcí aby byli vidět, ale také malí, aby se jich i na malé území dalo narvat velké množství. Tady například odpadají plastoví vojáci z hračkářství. Mají sice jeden a půl centimetru, ale zkuste jich narvat dvacet na pole velikosti desetikoruny.  V téhle verzi hry je nahradí podložky. Koupíte je v každém železářství a nestojí skoro nic. Barvu pak zajistí nástřik modelářskými barvami. S podložkami není ani souboj početných armád žádný problém.

_vyrn_243400080768_l

Vetší postavy můžete vojáky z hračkářství klidně nahradit. Dalším skvělým zdrojem postav pro hry jsou pak kindervajíčka, papírové i plastové mini modely a mimo jiné taky Lego.

5)

Tokeny. Tokeny jsou žetony, které nemají žádná zvláštní označení a jejich jedinou funkcí je někde se válet. Takové tokeny skvěle zastoupí skleněná dekorace. Lze ji koupit v každém květinářství a v mnoha barvách.

20115938

6)

Nestandardní součásti her jsou noční můrou každého DIY tvůrce. Například tenhle ukazatel bouře. Jde o plamenometný ukazatel z jiné hry :).

7)

Doplňkové karty. Doplňkové karty jsou například karty schopností pro generály, zbraně a pod. Prostě něco co celou dobu leží ve hře. Tady není třeba se bát použít obyčejnějšího materiálu. V tomhle případě jde o samolepící štítek nalepený na čtvrtku.

8)

Do čeho takovou hru umístit? Majitel hry má v tomhle jasno. Hru nikam netahám a tak mi stačí sklenice od nutelly, zásobník na cukr, plechovka od bonbónů a pod.  Tyto nesourodé krabičky mají tu výhodu, že mohou sloužit i jako součást hry. Například v DUNĚ potřebují některé národy líhně a zde jsou víka ideální. Pokud ale chcete cestovat, skvělé jsou pytlíky. O pytlících na kostky, karty, cokoli ale až příště.

Přidat komentář