RECENZE: S.D. Perry, Resident Evil: Caliban Cove

Článek od: Tereza Kadečková - 02.07.2015

Po událostech ve Spencerově sídle se přeživší členové S.T.A.R.S. snaží ukázat veřejnosti nebezpečné pokusy, které Umbrella dělala. Naneštěstí však peníze hýbou světem a z hrdinů se stává lovná zvěř.

Osmnáctiletá Rebecca Chambersová dostane možnost připojit se k nové jednotce a zkusit tak odhalit experimenty, které Umbrella podniká v jeskynním komplexu Caliban Cove v Maine. Ví, do čeho jde, vzpomínky na oživlé mrtvoly má ještě čerstvé, ale netuší, že laboratoře zatím převzal pod svou kontrolu šílený vědec, který experimenty ještě vylepšil.

Resident Evil: Caliban Cove oproti prvnímu dílu nemá základ v počítačové hře. S. D. Perry dala prostor své fantazii a vytvořila vlastní příběh a charaktery. Každá postava dostala možnost se představit, ale s tak rychle ubíhající akcí si k nim (kromě Rebeccy a vedoucího mise Davida) člověk neudělá moc velký vztah a pak je mu jedno, jak moc pitomí jsou a jestli je to přivede do hrobu. Záporák je k tomu všemu typický archetyp šíleného vědce, který chce svět osvobodit od bolesti (čti: svobodné vůle), má problémy se sebekontrolou a pocit nadřazenosti. Takže ani tady nic objevného.

I když je tahle kniha čistě dílem autorky, stejně je z ní cítit vliv hry. Charaktery musí řešit hádanky, aby se dostali dál, musí bojovat s tvory, které si nedovedou představit ani v nejdivočejších snech, a děj končí menším očekávaným bum. Caliban Cove jako doplněk ke hrám funguje skvěle, jako samostatná kniha je to akční jednohubka, ale nic víc.

Dá se očekávat, že knihy na motivy hry nebo filmu jsou tu hlavně pro fanoušky. I takové příběhy se ale dají napsat živě a zábavně a oslovit tak větší masu lidí. Caliban Cove k nim nepatří. Je to obyčejný průměr s archetypy, kam se člověk podívá, a nenajde se tam žádný prvek, který by víc zaujal nebo stál za to, aby uvízl v paměti. A na to, že jde o knihu na motivy zombie hororu, si tu ani těch zombie a vlastně ani toho hororu jeden tolik neužije.

Takže kdo ještě váhá, jestli po Caliban Cove sáhnout nebo ne, rozmyslete se. Jestli jste nenároční, stačí vám zajeté akční koleje, ano, pořiďte si ji. Kdo ale očekává trochu víc, i kdyby jen v hloubce charakterů, zkuste něco jiného, tenhle příběh vás nepotěší.

Hodnocení: 65%

Resident Evil: Caliban Cove

Autorka: S. D. Perry

Překlad: Kateřina Niklová

Vydavatelství: Fantom Print

Počet stran: 240

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 110 x 168 mm

Cena: 239 Kč

Přidat komentář