KOMIKS: Jurgens, Giffen, Merino - Superman 2: Tajnosti a lži

Článek od: David Hálek - 06.11.2014

Muž z oceli si od havěti z vesmíru neodpočine. Najdou si ho i v kanceláři Daily Planet.

O prvním Supermanovi a jeho boji s vesmírným neřádem si můžete přečíst tady. Nyní se podíváme na díl druhý s názvem Tajnosti a lži od scénáristů Dana Jurgense a Keitha Giffena. A rovnou na začátek vás musím upozornit, že se nejedná o jeden kompletní celek, jak jsme zvyklí, nýbrž o několik krátkých příběhů, jež spolu více či méně souvisí a lehce na sebe navazují.

Superman to má těžké. Musí pacifikovat stvůry, jež ničí Metropolis, ochránit všudypřítomné čumily, kterým jde víc o fotku na Facebook než o nějaké, pff, bezpečí, a do toho musí hrát svou roli jako Clark Kent. To vskutku nejsou jednoduché úkoly, a není se čemu divit, že si vybírají svou daň. Supermana není těžké popudit a Clark kvůli svému alteregu občas zapomene i své jméno. A zrovna teď, když po něm všichni něco chtějí. Právě Kentova příběhová linie je to, co spojuje všechny díly dohromady.

Krom soubojů s vesmírnými démony, smutnou a utrápenou teenagerkou Anguish (Utrpení) a příšerou z jiné planety, musí Muž z oceli zastavit ještě jednu velikou hrozbu: lidé se zajímají o jeho život, když zrovna nezachraňuje svět. Hřebík do rakve tomu přibije vlezlý blogger, který odhalí Supermanovu identitu. Nesprávně. To má za následek ohrožení naprosto nevinné rodiny. Superman se tedy musí starat nejen o ostatní, ale nyní si i dávat pozor na to, kde se převléká a kudy chodí. Je to pěkné připomenutí, že v dnešní přetechnizované době jsou oči skutečně všude, ale často zaměřují nesprávné oběti.

Kresba Dana Jurgense je epická a dechberoucí. Je přehledná a sytě barevná, ale nejedná se o žádnou omalovánku, nýbrž o akcí napumpovanou podívanou. Vše funguje na jedničku a čtenář cítí každou ránu, kterou hrdina dostane. A že jich není málo. Třešničkou na dortu je Supermanův instantní bio-kostým (ten zkrátka musíte vidět).

Tajnosti a lži se povedly. Místo nesympatického Supermana George Péreze tu máme unaveného a otráveného hrdinu, u něhož čtenář ví, proč takový je, a cítí s ním. Přeje mu, aby si na chvíli odpočinul, ale nejde to. Superman se zkrátka nezastaví. Doufejme, že se nezastaví ani kvalita, která se od prvního dílu znatelně zvedla, a Superman tak dostává komiks, který si zaslouží.

Celkové hodnocení: 75%

Název: Superman 2: Tajnosti a lži

(Superman 2: Secrets and Lies - New 52)

Scénář: Dan Jurgens, Keith Giffen

Kresba: Dan Jurgens, Jesús Merino

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatel: BB/Art

Datum vydání: 30. 4. 2014

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 176

Cena: 399 Kč

Přidat komentář