FILM: Jak vycvičit draka 2

Článek od: Jaroslav Vávra - 28.06.2014

Před čtyřmi lety se nejen v našich kinech objevilo jedno animované překvapení. Snímek Jak vycvičit draka (2010) z trailerů apod. sliboval standartní animovaný film, jakých se v současné době objevuje běžně. Tedy pohádka pro nejmenší, která svou infantilitou bude pro ostatní spíše utrpením. Naštěstí se nic takového tehdy nekonalo. Z Jak vycvičit draka se vyklubalo vynikající výborné fantasy, které kromě dětí oslovilo též dospělou populaci. Režiséři Chris Sanders a Dean DeBlois měli tehdy vzácné štěstí s nápaditým příběhem, který překvapil i takovými „drobnostmi“, jakými jsou např. ztráta končetiny.

Říká se (a praxe to potvrzuje), že když je něco úspěšného, tak je třeba vyrobit pokračování, jež by v ideálním případě mělo mít úspěch ještě větší. Nevím, do jaké míry to platí s úspěchem na výdělečném poli, podstatné ovšem je, že druhý díl Jak vycvičit draka se co do kvality může směle rovnat první dílu, ale – a to je obrovské překvapení – v mnoha ohledech ho dokonce i převyšuje, což nebývá častým zvykem. I když na režijní stoličce zůstal pouze Dean DeBlois (Chris Sanders se spokojil s „pouhou“ produkcí), dílu to nijak neublížilo.

 

Je velice potěšující, že se děj druhého dílu odehrává pět let po událostech prvního dílu (a funguje i v případě, pokud jste onen první díl neviděli), protože to tvůrce nutí nevařit z vody (natož vykrádat sebe sama) a přicházet s novými nápady. Děj si dovolím výjimečně ani nenaznačit, protože bych byl opravdu nerad, kdybyste přišli o nějaké překvapení, a že jich tam je. Prozradím jen to, že náčelník chce, aby jeho syn Škyťák, ze kterého vyrostl pěkný mladík, stal náčelníkem ostrova Blp, přičemž Škyťákovi se do toho příliš moc nechce.

Špatná není ani animovaná stránka. Ta se naopak řadí k tomu nejlepšímu, co letos uvidíte v kinech, a snese i ta nejpřísnější měřítka. Letecké scény jsou absolutním diváckým zážitkem, stejně tak i celková práce s kamerou, protože konzultace opět probíhala s jedním z nejlepších kameramanů současnosti Rogerem Deakinsem (dvorní kameraman bratrů Coenových a Sama Mendese). O opět fantastickém hudebním doprovodu skladatele Johna Powella ani nemluvě. Díky tomu má film opět neopakovatelnou a působivou atmosféru a je neskutečným způsobem emotivní.

Potěší též hlasové obsazení, které naštěstí bylo nezměno (trojice Jay Baruchel – Gerard Butler – Craig Ferguson je stále fantastická), nově přibyla Cate Blanchett, jejíž snaha napodobit skotský přízvuk je možná úsměvná, nicméně hlas jako takový k její postavě sedne dokonale. A záporák, jemuž hlas propůjčil Djimon Hounsou, má obrovský respekt. Zda se povedl nebo nepovedl český dabing, natož třetí rozměr, v tomto textu tedy nenajdete. Viděl jsem verzi v původním znění s českými titulky a ve 2D.

Pokud bych měl druhý díl o dobrodružstvích Škyťáka a jeho dráčka Bezzubky přirovnat k nějaké animované klasice, byl by to jednoznačně Lví král (1994). Humor není dětinský a hlavně se tu objeví na animák zase ne tak častá dávka čisté deprese, s čímž ti nejmenší budou možná mít nejspíš noční můry. Na druhou stranu když maminky svým ratolestem můžou číst pohádky bratří Grimmů…

Verdikt: Jak bylo řečeno, Jak vycvičit draka 2 silně převyšuje svého staršího bratříčka a směle snese srovnání s hranými fantasy snímky. Samozřejmě pořád jde o pohádku pro děti, ale za některé depresivní scény by se nemusel stydět ani Juraj Herz v dobách natáčení Panny a netvora a Devátého srdce.

Hodnocení: 9/10 

Režie: Dean DeBlois

Předloha: Cressida Cowell

Hudba: John Powell

Hrají: Gerard Butler, Jay Baruchel, Kristen Wiig, Jonah Hill

Recenzi napsal: Jaroslav Vávra

Komentáře

Jardo, nezbývá mi než s tebou stoprocentně souhlasit! Už dlouho jsem neviděla tak povedený animák a všechno, co jsi do recenze napsal, můžu potvrdit.

Dokonce i ten český dabing - hlasy postav z prvního dílu (pokud jsem něco nepřehlédla) taky zůstaly zachovány a nijak zážitek neruší. Já jinou volbu zatím stále nemám, protože našemu Honzovi je deset a titulky zatím pořád nestíhá tak bravurně, jak by bylo potřeba.

Mimochodem Hertzovy filmy včetně těch dvou uvedených pohádek miluju, a i když mi během filmu na mysl nepřišel, takhle dodatečně je to skvělé přirovnání. A tyhle scény opravdu nejsou úplně pro nejmenší diváky, ale na druhou stranu, možná právě tohle (stejně jako ta ztráta Škyťákovy nohy v prvním dílu) dodává celému příběhu tu správnou opravdovost a věrohodnost, protože ani v životě člověk nechodí pořád jen po okvětních plátcích růží, ale občas si zabodne i trn do chodidla.

Můžu milovníkům animáků fatk jen doporučit!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Také mi to přijde jako skvělý film... A abych pravdu řekl,viděl jsem jedničku až po dvojce a líbila se mi o kousek víc! Samozřejmě nesmíme zapomenout na trochu romantiky v obou dílech! Řeknu na to dvě slova---------super film

Dvojka je už o kousek jinde, než jednička. Že to bude trošku pro širší a zkušenější publikum, naznačuje už scéna s ovcema v úvodní pasáži. Co se týká postavy pro Cate Blanchett, byla podle dostupných materiálů vytvořena víceméně "na míru". A co se týká toho ostatního? Slovy císaře Gregora v jednom dílu Vorkosiganského cyklu: "Povinnosti Vorů někdy přicházejí dřív, než jsme čekali." Ostatně - jistá paralela mezi "dračím" a Vorkosiganským cyklem  tu je...

ale vůbec. fakt mě nebaví odcházet z kina s brečícíma dětma. nezlobte se na mě, ale depresi ve filmech pro děti nesnáším. v tomto filmu to navíc bylo naprosto zbytečné. po prvním dílu je tohle jednoznačně zklamání.

Jo, madam, měla jste si dopředu zjistit, na co své děti vláčíte.

Ani u nás už dávno neplatí "animované= pro malé děti". Ostatně, tenhle trend je i v knihách - Harry Potter taky začíná roztomile a díl od dílu přitvrzuje. Ony i klasické pohádky s původním neupraveným obsahem spadají spíš do kategorie horor. Prapůvodní Šípková Růženka taky končí sebevraždou princezny a ne svatbou - mnoho kolemjdoucích si s ní totiž užilo, ale až ten poslední (princ) ji konečně vzbudil. Ale neměl zájem oženit se s "použitým zbožím", takže princezna prakticky neměla na výběr, protože čest dámy tehdy byla ztotožňována s jistými místy ženské anatomie (řečeno politicky korektně)...

no, zrovna ta konkrétní část filmu, o kterou tady jde, rozhodně není nikde naplno zmiňovaná. Jednalo by se o vyzrazení podstatné části zápletky... takže informovat se předem by v tomto případě asi moc nepomohlo.:-)

Na druhou stranu jistá drsnost příběhu se dala vyvozovat už podle jedničky, protože o nohu hrdinové rodinných filmů nepřicházejí zas tak často. Ovšem to, co se přihodí tady zas není v mnoha pohádkách nijak neobvyklé, protože králům (otcům hlavních hrdinů) se stává ledacos a prostě pak okolnosti přinutí kralevice se k tomu postavit čelem a jednat. Zde to bylo celé jen poněkud hororově zpracováno, ale jak zmiňoval Jarda v recenzi, Herczovy pohádky taky nejsou moc pro děti a přesto jsou to pohádky:-)

A já je jako dítě milovala... každý má holt jiné založení...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář