RECENZE: Mark Hodder: Případ mechanického muže (Burton & Swinburne 2)

Článek od: Jan Žlebek - 11.06.2014

Burton a Swinburne. Odlišnější viktoriánské gentlemany byste pohledali stěží. Nejen proto, že gentlemany jsou oba hrdinové jen s odřenýma ušima. A už vůbec ne viktoriánskými. Alternativní steampunkové 19. století svázalo osudy dobrodruha, jazykovědce a špióna sira Francise Richarda Burtona a básníka se zálibou ve výprascích Algernona Charlese Swinburnea. Jejich druhou podivuhodnou kauzu z pera Marka Hoddera nyní dostává laskavý čtenář k dispozici pod názvem Případ mechanického muže. A pakliže vás první svazek eskapád králova agenta a jeho pomocníka zaujal, další výpravu do párou zahaleného Londýna si rozhodně nenechejte ujít.

Zatímco v debutu Podivná záležitost se Skákajícím Jackem si autor vyzkoušel život ve své alternativní Británii i literární postupy historizujícího steampunku, druhou návštěvu říše, nad níž slunce nezapadá, již koná s naprosto jasnou představou toho, co a jak chce psát. Zároveň Mark Hodder zužitkoval výhod druhého dílu, aniž by jeho fantasii přistřihly křídla tradiční nešvary pokračování. Předkládá tedy vyprávění míchající v nejlepším slova smyslu šílené nápady (obřími mechanizovanými stonožkobusy počínaje a robotickým komorníkem konče) s historicky věrným náhledem dějepravce se zálibou v otázce „coby kdyby“. Spisovatel využívá toho, že kulisy i herce publikum zná již od prvního dějství, aniž by jakkoliv podléhal autorskému kanibalismu ve snaze vytřískat z úspěšné prvotiny další zisk. Potkáváme tak staré známé a můžeme sledovat pozvolný vývoj Hodderova univerza – počáteční drobné odlišnosti mezi skutečnými dějinami a těmi smyšlenými se jako kamínky laviny valí dolů a nabalují na sebe další a další důsledky. A čtenáři nezbývá než vyvěsit bílou vlajku a poslušně autorovi zobat z ruky.

Tentokrát duchovnímu otci série posloužila coby zápletka skutečná kauza falešného dědice rodu Tichborneů a její dopad na britskou společnost – samozřejmě okořeněná zamotaným klubíčkem detektivky se špetkou mystiky a řádným kusem intrik ohrožujících hrdý Albion. Svižný a napínavý příběh na počátku každé kapitoly uvozují (často jen v detailu pozměněné) citáty britských velikánů či roztomile staroškolské soudobé novinové inzeráty. Kdyby takhle vypadala inzerce v Timesech dnes, kupoval bych si je čistě pro radost ze všech těch zázraků moderní vědy, které si mohu za pár pencí pořídit i pro svou domácnost... Nesmírně důležitou součástí Případu mechanického muže je i dodatek s názvem Zatím ve viktoriánské době..., jenž nabízí čtenáři trestuhodně zaostávajícímu za autorem ve znalostech historie možnost alespoň trochu srovnat krok a poznat příběhy postav románu tak, jak se odehrály v našem světě. Kupodivu občas zjistíte, že ty nejpodivnější zápletky nejsou dílem Marka Hoddera, ale jednoduše samotné historie. Dvojnásob to platí o hlavním hrdinovi, jehož skutečné osudy vůbec nezaostávají za těmi románovými.

Autor dokáže zaujmout nejen poutavým vyprávěním, ale i vystihnutím „viktoriánského“ zeitgeistu a londýnské atmosféry prosycené steampunkovým technologickým šílenstvím. Nakonec pečlivou stylizací k poctě 19. věku světa se skví celá kniha – od použitého mírně archaizujícího jazyku, za jehož převod do češtiny vděčíme Marku Drdovi, po celkovou grafickou úpravu knihy vrcholící u podařené obálky. Když ctihodný čtenář přimhouří očko nad necitlivě použitými poznámkami překladatele (nad nimiž jsem hořekoval již u prvního dílu), může být nakladatelství Triton opravdu vděčný za tento čtivý příspěvek k současné vlně úspěchů parního žánru. Pakliže Podivná záležitost se Skákajícím Jackem dokázala nadchnout a strhnout energickým psaním, zaostřením na detail a fascinujícím pochopením pro nejrozličnější steampunkové vymyšlenosti, Případ mechanického muže nabízí vyzrálejší pokračování, aniž by ztrácel páru pod kotlem. Na rozdíl od první části se také sečtělejšímu čtenáři nestane, že bude o krok napřed ve vyšetřování před královým agentem – přece jen zkušený scifista pozná časový paradox i poslepu.

Netřeba zřejmě přílišně zdůrazňovat, že sérii Burton & Swinburne je záhodno číst od prvního dílu. Ne že by děj druhého případu neobstál jako samostatný uzavřený román (byť jeho závěr naprosto otevřeně vábí k další části) či že by snad byl bez svého staršího bratříčka nepochopitelný. Jenže čtením napřeskáčku se připravíte o souvislosti – a kupříkladu sledování toho, jak ovlivňuje Burtonův život jeho nemesis v podobě neuspokojivé výpravy k pramenům Nilu, patří k oněm mnoha vycizelovaným detailům, jež knihám dodávají hloubku. Zároveň se v druhém díle začíná zaplétat a částečně i vysvětlovat příběh, který můžete najít mezi řádky – osud celého století poznamenaného oním pověstným zašlápnutím špatného motýla.

UKÁZKA: Případ mechanického muže.

 

Mark Hodder: Případ mechanického muže
(The Curious Case of the Clockwork Man)

Nakladatel: Triton
Překlad: Marek Drda
Obálka: Jon Sullivan
Rok vydání: 2014
Počet stran: 384
Rozměr: 125 x 200
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Recenzi napsal: Jan Žlebek

Přidat komentář