FILM: X-Men origins: Wolverine

Článek od: Martin Stručovský - 24.07.2013

X-Men origins: Wolverine nezačíná vůbec marně. Logan se během chvíle dozví, že mu rodiče celou dobu lhali. V tomhle šoku nám poprvé ukáže svoje (tehdy ještě kostěné) drápy, které jsou ovšem zatraceně nebezpečné. Následuje zběsilý útěk, na nějž se napojí opravdu geniální titulková scéna, složená ze všech válek, jimiž si prošel bok po boku s Victorem Creedem. Během chvíle poznáme povahy obou hrdinů – Logan zabijí jen, když musí, kdežto Creed si ve vraždění libuje. Což je dostane až na popravu. Naštěstí je zachrání major William Stryker – muž, který je učiní členy speciální týmu. Jenže ani se Strykerem si Logan příliš neporozumí, takže pověsí vojenskou kariéru na hřebík a snaží se žít normální život. Což mu není přáno.

Na tomhle filmu musím ocenit hlavně Hugh Jackmana. Celou stopáž mu fandíte a prožíváte s ním všechny příhody. Jackman zkrátka a dobře Wolverina nehraje. Jackman se jako Wolverine narodil. Jenže na dobrý film je to opravdu málo. Zvlášť, když si ostatní členové filmařského týmu asi před začátkem u kafe řekli: „Ok, tak to nějak natočíme, hlavně aby to bylo za náma. Je to Wolverine, lidi do kina dorazí." A přesně tak to vypadá.

Wolverinovi chybí grácie, nějaký moment, který by vám vyrazil dech a donutil vás zařvat: „Hustý!“ A přinutil vás čekat další podobný okamžik. Režisér Gavin Hood zkrátka a dobře není Bryan Singer (X-Men 1 & 2) nebo Matthew Vaughn (X-Men: První třída). On dokonce není ani Brett Ratner (X-Men: Poslední vzdor), který je sice rutinér, ale jeho film na rozdíl od Wolverina byl alespoň trochu nápaditý. Ne že by to bylo úplně průšvihové. Wolverinovi psychologii věříte bez nejmenšího problému (Jackman je naštěstí nejen drsňák, ale taky schopný herec). Jenže já osobně od komiksového filmu čekám hlavně akci a ta je v tomhle případě opravdu mdlá a bez nápadu. A ne, akční scéna typu: hrdina vyjede z řítící se stodoly, pronásleduje ho vrtulník, otočí motorku a jede vrtulník sejmout, mě fakt neuspokojí. Gavin Hood se ale nepoučil a u výpravných filmů zůstal. Jen od komiksu zamířil ke sci-fi a natočil adaptaci Enderovy hry Orsona S. Carda, na niž všichni netrpělivě čekáme. Snad se mu povedla lépe.  

Ovšem největší kámen úrazu snímku X-Men origins: Wolverine není režie, ale scénář. U něj jsem měl pocit, jako kdyby ho psal někdo, koho vyhodili po 14 dnech ze studia scénáristické školy. A nebyl jsem daleko od pravdy. Scénáristé Skip Woods a David Benioff skutečně nepatří mezi hollywoodskou scénáristickou elitu a do ostřílenosti takové Jane Goldman (X-Men: První třída, Kick-Ass) mají asi stejně daleko jako já do Brada Pitta.

Ten první proti sobě stačil poštvat polovinu herních hráčů za scénář k filmové břečce jménem Hitman. Což mu ale bylo málo, takže zprznil i ikonu akčního filmu Johna McClanea ve Smrtonosné pasti: Opět v akci. Druhý jmenovaný pán sice na svém kontě nemá takové prohřešky, ale vzal si pod svá křídla seriálovou adaptaci Hry o trůny a teď na něj téměř všichni nadávají kvůli klesající kvalitě.

Wolverinův zrod je v jejich podání záležitost bez emocí, plná klišé a rutiny. Navíc s nezajímavými postavami, které se objeví vždycky asi na pět minut, aby hrdinovi pomohli nebo uškodili. Woods s Benioffem sice ke konci vyčarují pár menších zvratů. Ty ale nemají žádný tah na branku a jen jsem nad nimi pokrčil rameny.

Kombinací toho všeho tak X-Men origins: Wolverine představuje ničím nezajímavý film, kde se ale naštěstí pořád něco děje, takže u něj vydržíte od začátku do konce. A jako plus zatoužíte po Gambitově sólovce, protože Taylor Kitsch je hnad po Jackmanovi nejsympatičtější herec na place. 

Před čtyřmi lety byla spousta diváků zklamaná a vypadalo to, že si Wolverine už v kině neškrtne. Naštěstí ale v Hollywoodu mají tendenci odpouštět a na průšvihy zapomínat, takže Logan dostal druhou šanci. Tentokrát pod dohledem zkušeného Jamese Mangolda (Zatím spolu, zatím živí, 3:10: Vlak do Yumy). O tom, zda se adamantiovému drsňákovi podařilo složit reparát, se budeme moct přesvědčit už zítra, kdy film Wolverine vstoupí do českých a slovenských kin. 

Mohlo by vás zajímat: Přečtěte si Keramovu recenzi na komiks Ultimate Comics Wolverine 

Hodnocení: 60% 
X-Men origins: Wolverine

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller
USA, 2009, 103 min
Režie: Gavin Hood
Scénář: David Benioff, Skip Woods
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Hugh Jackman,  Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collins, Daniel Henney, Ryan Reynolds, Taylor Kitsch
Na DVD od 29.9. 2009 (Bonton)

Komentáře

X-Men origins: Wolverine patří k mým nejoblíbenějším filmům. Vím, že je všeobecně odsuzován, to mi ale pranic nebrání ho milovat (stejně jsem na tom s Costnerovým Vodním světem). Že, Slívo? X- Men I a II mám také ráda, horší je to s Posledním vzdorem a nelíbí se mi První třída, tu jsem viděla jen jednou v kině. Filmy lze hodnotit jen subjektivně, objektivně těžko:-) Strašně se těším na nového Wolverina. Už zítra! Jak sám Jackman v rozhovoru uvedl, snažil se být drsný a pořádně děsivý. Jestli mě jen trochu vyděsí, půjdu do kina několikrát. Stará paní musí mít nějaké radosti :-)

já jsem čekal, že se ozvete, protože jste Wolverina nedávno zmiňovala pod nějakou diskuzí smiley Ale máte pravdu, že filmy jde hodnotit jen subjektivně, navíc u mě je problém, že čím víc mám nakoukáno, tím si víc všímám kiksů, takže mě v poslední době nezaujme skoro nic. Naposledy se to minulý týden povedlo snímku Pacific Rim, který opravdu doporučuju, pokud jste ještě neviděla. Na druhé straně - teď jsme spolu se sestřenicí koukali postupně koukali na všechny Anakondy a oproti nim je Wolverine opravdová lahůdka. A podle toho co říkala Poky a co si budete brzy moct přečíst v recenzi, tak nový Wolverine se povedl :)

Martine, to jsem tak čitelná? Jasně, že jo. Jistě, že recenze, ač má být z principu objektivní, je VŽDY subjektivní. Jinak to ani nejde, čím víc máme nakoukáno (přečteno), tím víc jsme kritičtí. Také mívám ten problém, že mě máloco osloví. Vnímám filmy a knihy jen černobíle - líbí x nelíbí, takže buď zhnusení nebo euforie. To mě baví. Á tak Poky byla v kině! Byla jsem zvědavá, kdo tam nakonec šel. Líbilo? To se těším dvojnásob a číhám na recku. Jen doufám, že bude později než stačím jít do kina, bojím se spoilerů a někdo je do recenzí cpe. Takže líbilo. On taky, kluk jeden ušatej, v rozhovoru říkal, že se snažil :-))) Když se Hugh Jacknam snaží, je to sakramentsky vidět.

Premiéra X-Men: Days of Future Past je naplánována na 23. května 2014 a do režisérského křesla se posadil Bryan Singer, režisér prvních dvou dílů trilogie. Zde se krom hlavních hrdinů z První třídy objeví také hrdinové z původní trilogie, takže se můžete těšit nejen na Jamese McAvoye, Michaela Fassbendera nebo Jennifer Lawrence, ale také na Hugha Jackmana, Patricka Stewarta, Annu Paquin nebo Iana McKellena. Seriálové fanoušky také jistě potěší přítomnost Evena Peterse (American Horror Story) a Petera Dinklage (Game of Thrones). Těšíme moc, co?

Přidat komentář