RECENZE: James O´Barr, Vrána

Článek od: David P. Stefanovič - 15.05.2012

Vrána je bezesporu legenda. Snad každý slyšel, jak byl představitel hlavní role ve filmové adaptaci, Brandon Lee, při natáčení nešťastnou náhodou zastřelen. Mnozí se doslechli, že některá nakladatelství, která se komiksové předlohy ujala, zkrachovala (českému nakladateli tímto přejeme dlouhý, spokojený a produktivní profesní život nejen za jeho odvahu). Někteří se dovtípili, co autor přiznává v nové předmluvě k přepracovanému vydání: že příběh ztracené lásky, o němž Vrána pojednává, je do značné míry pravdivý a ryze osobní.

Vrána – ten starodávný bůh prapůvodních lidí, převtělující se během vývoje světových náboženství do mnoha podob, je bytost nemilosrdná a spravedlivě krutá. Nabídne vám sice romantický příběh, který je tak upřímný, až to trhá srdce, ale rozhodně nezapadá do definice červené knihovny. Leda by to byla temně rudá barva krve.

V ulicích špinavé městské čtvrti, ovládané gangstery; tam, kde se lidské duše potácí tmou i uprostřed dne a za nocí se z nich stávají zrůdy, se objevuje Erik: z mrtvých povstalý mstitel, který přišel zúčtovat s vrahy svými a své milované Shelly. Příběhová linka legendárního „románu v obrazech“ je jednoduchá. Erik postupně obchází členy gangu, který mileneckou dvojici před rokem jen tak pro zábavu zavraždil, a zabíjí je. V mezičase sedí v bývalém domově ve společnosti osiřelého kocoura a vzpomíná na nádherné chvíle se svou milovanou, trápí se znovu-prožíváním její smrti a nechává zcela propuknout duševní muka, která jej plní žárem, potřebným k vykonání jeho pomsty.

Hlavně jde ale o odpuštění. Nikoli vrahům, protože ti si v přísně spravedlivém světě Vrány smilování nezaslouží, ale sám sobě. Erik si musí projít dlouhou a trnitou cestu sebetrýzně, aby dokázal naslouchat hlasu, který mu říká, že smrt milované osoby nebyla jeho vina. Že nemohl nic udělat, i když slíbil, že nikdy nedovolí, aby se jí něco stalo.

Vrána je silně vizuálním dílem. Ne že by v ní bylo málo textu, ale O’Barr vložil všechno to zoufalství a sebe-nenávist, které ho po smrti jeho dívky stravovaly, do velmi temné kresby a naplnil obrazy prudce dychtivou dynamikou zmaru. Text se obrazem proplétá v neméně depresivní lince, hutný v Erikově zaříkávání písňovými texty, biblickými pasážemi i kusy básní vlastní výroby; lehký a dovádivý v bolestivě jasných a slunečných vzpomínkách na štěstí; vážný v dílech prokletých básníků, která autor rozmístil mezi jednotlivé kapitoly. Ve výsledku tak úspěch Vrány a důvod, proč si ji rozhodně přečíst, neleží v poměrně prostém – z neméně kultovního filmu dostatečně známém – příběhu, ale ve zpracování, v atmosféře, kterou je komiks do posledního okénka nasáklý; která člověka zcela pohltí a zavede do světa, jenž není ani trochu pěkný, ale zato je zcela upřímný.

A to není všechno. Po více než dvaceti letech od původního vydání se nyní ke čtenářům dostává speciální autorská edice, do níž O’Barr přidal 30 stran nového materiálu, především vzpomínkové sekvence, prokreslující vztah Erika a Shelly. V předmluvě o nich píše, že si to žádalo několik desetiletí, aby rána dostatečně přebolela a příběh přestal být natolik osobním, že tyto scény nemohl publikovat. Dále jsou přidány sekvence, které mají za úkol učinit dílo ještě více vizuálně zajímavým.

Vrána je tak konečně publikována v kompletní podobě, jak ji kdysi autor zamýšlel, a jestli to není důvod napravit případnou neznalost jednoho ze základních kamenů moderního komiksu, pak už nic. Tato náprava se rozhodně vyplatí, i když koho tíží z nějakého důvodu svědomí, začne se možná za temných nocí ohlížet přes rameno a očekávat šustot černých křídel…

Vrána: Rozšířené vydání /The Crow: Special Edition/ (ukázka)
O'Barr, James

Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Dana Krejčová
Obálka: James O'Barr
Redakce: Václav Dort, Martin Trojan
Rok vydání: 2012
Počet stran: 272
Rozměr: 155 x 230
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 399 Kč (649 Kč vydání v pevné vazbě)

Přidat komentář