FILM: Avengers

Článek od: Monika Slíva - 07.05.2012

Nevěřte nikomu a mazejte do kina!!

Každý to vidí po svém a přesvědčit se stejně můžete jen na vlastní oči!

    Mami a to velký 3D na nás bude padat?

Jé, ono je to s titulkama!

Tý jo, on má bazuku!

Padááááme z mrakodrapuuu…

Co je to za paní… ta je ale krásná!

Hulk - smash!!                                      Dej mu… bacha za tebou!

Uf, stihnul to!

Nejlepší je Iron Man!

Skutečně jsem se nezbláznila. Jen vám chci přiblížit atmosféru:-) Máte-li rádi komiksy a víte-li proč a na co jdete do kina, nemůžete odejít zklamaní. Ani v nejmenším. Ani co by se za nehet vešlo! Máte-li doma muže od osmi do…, no to je úplně jedno do kolika let, je takřka vaší povinností ho poslat do kina, popřípadě jít rovnou s ním. Jste-li mužem, nemusí vás nikdo posílat. Nudit se nebudete. Některé z výše použitých hlášek pocházejí od mého devítiletého syna, který neudržel emoce na uzdě a téměř nahlas pomáhal Avengerům v jejich závěrečném boji s hrůzostrašnými emzáky.

Jestliže jsem se obávala, jak se Josh Whedon zhostí svého nelehkého úkolu, obávala jsem se zcela zbytečně. Dokázal vše namixovat přímo laboratorně, takže nic nepřečnívá, ani neztrácí dech. Tvrdí-li někteří, že první polovina filmu je nudná, není tomu tak. Postupné sbírání jednotlivých superhrdinů napříč zeměkoulí (a tím jejich nenápadné představení divákům, kteří by je náhodou neznali) nutně ukousne trochu ze stopáže, ale rozhodně to není ztráta času.  Vše má svůj smysl, všechny důležité postavy mají dostatek prostoru, který ale není na úkor druhých. Tony Stark (Robert Downey jr.) je k sežrání, doktor Banner (Mark Ruffalo) je roztomile zmuchlaný (a Hulk stejně roztomile nasr.. a protentokrát se kontrolující), Black Widow (Scarlett Johanson) naprosto okouzlující, Captain Amerika (Chris Evans) tak akorát patetický, Hawkeye (Jeremy Renner) je přesný jako vždy a Thor… má v originále neuvěřitelně hluboký hlas (tedy Chris Hemsworth, samozřejmě). A abych nezapomněla, Lokiho (Tom Hiddleston) zápornost je jednoznačně k zakousnutí, totiž k nakousnutí.

Přesné odvažování ingrediencí včetně hláškování, vtipů skrytých i zjevných, nutného hrdinského patosu, správného poměru akce, efektů a překvápek, to všechno dohromady dostojí slibovanému, čímž je nefalšovaná zábava, která vás přibije do sedadla takovým způsobem, že zapomenete chroustat popcorn. Atmosféru skvěle dokresluje hudba Alana Silvestriho, a když dojde k závěrečné bitvě, skoro se necháte strhnout ke skandování, stejně jako ten náš Honza. Avengers = jedna individualita podivnější než druhá, a přesto se dokázali díky veliteli Furymu (Samuel L. Jackson) - možná za to ale víc můžou režisér a scénárista - udržet pohromadě, vytvořit skutečný tým a vyprášit Lokimu i emzákům kožichy (troufám si tvrdit, že tohle není spoiler, protože stejně nikdo nečeká, že by to špatně dopadlo). A ten konec…hm, jen si to běžte zjistit:-)

A ještě jedna technická. Avengers jsou po Avataru druhý film, kde mohu říct, že 3D je skutečně „opravdové“ a IMAXové plátno to celé jistě umocňovalo. Na začátku představení jsem si sice trochu připadala jako v letadle při bezpečnostní instruktáži (a po sundání brýlí na konci představení se mi fakt trochu houpala podlaha), ale některé efekty byly mňamkózní a pohledy při letu střemhlav ze střechy mrakodrapu, nebo průlety zatáčkami v úzkých uličkách jsou takřka dechberoucí. Stojí to za to!

Nejsem filmový kritik, a proto si mohu po sérii konzultací s vrchním rodinným znalcem komiksu - mým synem, dovolit dát filmu 100%. Do této kategorie řadíme snímky „možno a nutno vidět opakovaně, pro vychytání dalších hlášek a momentů a pro neopakovatelnou atmosféru“ a mezi ně noví Avengers spolehlivě patří.

Komentáře

prostě skvělá! paní Spáčilová by si od tebe mohla vzít mustr! :-) Já teda nejsem komiksový fanda, od dob prapůvodního Supermana mě tihle hrdinové nějak neberou, ale po přečtení tvojí "kritiky" mám pocit, že o něco velkého přicházím, a mám chuť vyběhnout do nejbližšího kina...

Přidat komentář