REPORTÁŽ: Třetí narozeniny HMS Phantom

Článek od: Štěpán Jura - 25.05.2011

 

Sobota 15.5.2011 byla relativně normální den. Obzvláště v Praze. V Letňaněch byla mezinárodní výstava psů, v Holešovicích Svět knihy a v pražské pizzerii Manna byla oslava narozenin HMS Phantom. HMS, tedy Her Majesty's Ship (hezky česky: loď jejího veličenstva) Phantom je český fanklub sdružující fanoušky světa Honor Harringtonové z pera (klávesnice či diktátu) Davida Webera. Ač se to nezdá, jsou to vlastně docela normální lidi. No, i když kuchař pizzerie byl (nebo stále je) možná poněkud jiného názoru. Když mě po příchodu přejížděl očima, poněkud delší dobu se pozastavil na mém tričku s Darth Vaderem. Po krátkém obrácení očí v sloup a potřesení hlavou mě nasměroval do sklepa pizzerie s tím, "že tam jsou určitě ti lidi, co hledám."

Pravdu ale měl, dole již byla dobrá dvacítka oslavenců, z nichž téměř polovina měla i uniformu důstojníka Mantichorského královského námořnictva (když oslava, tak stylová!). Po krátkém úvodním slovu od viceadmirála Johnaka (alias Jan Kotuč - rozhovor) a přípitku na královnu (jehož živelnost vyděsila servírku tak, že trvalo několik desítek minut, než se znovu objevila) následovala destrukce bitevního křižníku Phantom. Přesněji jeho dortového zpodobnění (no přeci, když dort, tak stylový!), s vtipnými poznámkami jak kapitána, tak posádky.


Všimněte si, že na fotce je +/- 8 osob a z toho pouze dva chlapy. Prý, že military SF není pro ženský :)

Výborný dort nejvíce zachutnal viceadmirálu Johnakovi a jednomu nejmenovanému redaktorovi Sardenu (nepokrytě přiznávám, že jsme s liďáckou nenasytností sežrali pětinu křižníku). Phantom ale nebyl jediný, kdo oslavoval. Náčelnice štábu Maril také slavila narozeniny a od svých podřízených a přátel dostala plyšovou stromovou kočku (když dárek pro komodora, tak stylový!).

Po nějaké chvíli mělo přijít promítání fotek z Easterconu v Birminghamu. Notebook byl. Flashka s fotkami byla. Velké promítací plátno bylo. Dataprojektor byl. Kabel na jeho propojení s počítačem už ne... Tak jsme se všichni museli spokojit s koukáním na obrazovku notebooku, doprovázené hodinovým vyprávěním Maril a Johnaka o jejich výletě do Anglie a setkání s Davidem Weberem. Nemá smysl se ho snažit převyprávět, ale většina věcí se shodovala s Johnakovou reportáží. Přidal ale několik vtipných historek od Davida, které snad všechny utvrdily v tom, že Spojené státy americké jsou doopravdy zemí neomezených možností.

Po reportáži již skončil všechen program a zábavou se stala debata tlupy geeků (nejen) o sci-fi (mám velikou radost, že v téhle republice snad není žádný duševně zdravý a dospělý jedinec, který by měl rád The Clone Wars). Pokud máte rádi knížky o Honor Harringtonové, nebojte se k téhle tlupě přidat na HMSPhantom.cz, i když jejich náborový plakát lže. Nedostanete cookies, ale rovnou celý dort :)

Za použité fotky bych chtěl poděkovat Marcele "Maril" Holečkové, pro další fotky z oslavy a video s porcováním dortu navštivte její fotogalerii.

Přidat komentář