RECENZE+UKÁZKA: Džundži Itó, Spirála

Článek od: Lament - 30.10.2010

Ne, nezbláznila jsem se. Zatím. Možná jsem jen trošku déle koukala do středu spirály. Nebo za to možná může ta manga, co jsem včera četla, byly v ní všude samé spirály. Nějaké děvče jménem Kirie Goši tam vyprávělo příběhy ze svého města. Japonského města, jehož název se, napíše-li se ve znacích, může číst i jako spirála. A proč by ne, všichni jsou tam tímto tvarem tak trochu posedlí. Otce kamaráda Kirie jeho nezdravá vášeň pro spirály zabije. Jeho matka svého muže zanedlouho následuje a při kremaci jejich popel vykreslí na nebi dokonalé spirály. Nejsou jediní, kdo takto skončí. Jakmile začne místní rybník pohlcovat čím dál více popela z obětí stočených tvarů, podivné spidálosti a spisedlosti se množí spirálovou řadou.

Autor této mangy, Džundi Itó, patří mezi přední představitele hororového subžánru. Kromě Spirály je znám i jako autor mangy Tomie, za kterou obdržel ocenění Kazua Umezze. Itó nezapře svůj japonský původ. Těžko uvěřit, že by jinde na světě mohla vzniknout taková podivnost, jako je Spirála. A přitom jde o pouhé rozvinutí zcela logické úvahy, neboť je to skutečně tvar, který lidské oko spoutává a hypnotizuje. Manga tak dovedně využívá kombinace fascinace a děsu, které v nás vyvolává jakákoliv bizarnost, a hrůzy z neobvyklé destrukce těla. Nebudu tvrdit, že jde o nejděsivější horor vůbec. Jeho síla nespočívá ve strachu, který potenciálně vyvolává, ale spíše v divném pocitu a zároveň pobavení z naprosto šíleného.

Po obsahové stránce je tato manga vystavěna jako spirála příběhů jednotlivých postižených obyvatel městečka, a jen pokud ji budete mít možnost dočíst až do konce posledního dílu, zjistíte, zda jste se dostali do epicentra tohoto geometrického tvaru a jste navždy ztraceni, nebo vás to vynese na okraj, odkud se dá uprchnout. A povšimněte si prosím, že české spirála, anglické spiral a japonské uzumaki vyvolává dojem jakési slizké a temné fascinace, černé díry, která vás vtáhne.

Spousta z vás už zůstane tak jako tak polapena navždy, obzvláště když svůj stav ještě umocní zhlédnutím vynikající japonské filmové adaptace Uzumaki. Ačkoliv je manga velmi povedená a dokáže čtenáře protáhnout spirálovým peklem děsivých pocitů, film je v tomto ohledu patrně ještě sugestivnější (má nespravedlivou výhodu samozřejmě) a přestože se z oddělených segmentů musel sestavit celistvý příběh s nějakou gradací, dopadla adaptace velice dobře. Doporučit mohu obojí, nejlépe v pořadí manga – film. Uvidíte-li totiž napřed film, spirála vás okamžitě tak pohltí, že pro vás bude manga už jen slabým vírem v polévce miso. V případě opačného postupu vám i filmové ztvárnění nabídne hrůzy, které jste si v manze mohli jen domýšlet a to naživo za plného denního světla s celou parádou. Až se vám budou protáčet oči.

Je skvělé, že se Zoner Pressu podařilo vydat zase o řád kultovnější mangu. Teď už máme jen krůček k nejpověstnějším peckám. Pokud o ně ovšem vůbec stojíme. Jak jednou pohlédneme do spirály…

Omluvte mě, mám neodolatelné nutkání jít k bratrovi pozorovat akvarijní šneky. Víte, oni mají takové pěkné ulity… Takové… stočené…

Spirála 1 / Uzumaki 1 / Itó, Džundži
Nakladatel: Zoner Press
Překlad: Jana Hrčková, Jan Horgoš
Obálka: Džundži Itó
Redakce: Pavel Kristián, Jana Tučníková
Rok vydání: 2010
Počet stran: 208
Rozměr: 145 x 210
Provedení: paperback
Doporučená cena: 179,- Kč

Přidat komentář