RECENZE: David Drake, Komisař - Northův svět 1

Článek od: pagi - 04.05.2010

Komisař Hansen je tvrdý chlap a velitel. Jeho prací je vyřešit jakýkoliv bezpečnostní problém, splnit každý úkol, který dostane. Očekává pomalý služební postup - ale náhle je odvolán od téměř dokončené práce a poslán do dalekého kosmu, kde po kolonistech zmizely další tři, pro změnu průzkumné, výpravy. Jako čtvrtý tam dorazí jediný - ovšem velmi odhodlaný a velmi dobře vycvičený - člověk. Čím více proniká do tajemství světa, který není k nalezení, tím více je v ohrožení života.

Začátek příběhu je - alespoň z pohledu military SF - celkem běžný, ale autor se rychle dostává do obrátek, které čtenář určitě neočekával. David Drake, inspirován (jak o tom píše v doslovu) ságou Edda, vytvořil svět, kde bohové skutečně existují - nebo alespoň kde někteří mají schopnosti daleko přesahující schopnosti obyčejných smrtelníků. Bohové jsou vedeni Northem, který jako první prolomil tajemství Matrice, díky níž je všech osm planet Northova světa vzájemně propojeno - a současně skryto před vetřelci. Všichni navzájem se milují i nenávidí, intrikují, snaží se navzájem přehrát, a jen tak mimochodem zasahují do osudů obyčejných lidí, kteří zaplnili planety uvnitř okruhu Northova světa. Do tohoto světa ovšem přichází vetřelec, vpuštěný samotným Northem, aby tu plnil úkoly. Northovy úkoly, nikoliv zadání, které dostal od Dohody, vládnoucí všem světům - kromě Northova. A to Dohodě pije krev (má-li ovšem instituce nějakou krev...).

Sama Edda je střepinózní literární útvar, slepenec dochovaných dílčích textů, a Drakeův výběr témat, objevujících se v románu, tento kaleidoskopický přístup zachovává. Jeho hrdina prochází postupně několika prostředími. V každém z nich absolvuje v podstatě ucelený příběh, takže celek spíše připomíná román v povídkách, než souvislý text. Rámec tu samozřejmě obstarávají bohové, kteří se textem proplétají jako proslavená červená niť lanovím britského královského námořnictva. Nicméně každý z příběhů je plnokrevný a dělající čest rozsahu, který mu autor věnoval. Jeho hrdina Nils Hansen, mírně cynický vykonavatel rozkazů, má v sobě ale také trochu člověčiny, i když mu ji autor dovolí projevit jen tu a tam. Ostatně - jinak by jeho hrdina asi svá dobrodružství nepřežil.

Jak už vyplývá z výše řečeného, jde tu o military SF naroubovanou na severský epos. Ten ovšem je v pozadí, obstarává prostředí, povahy některých postav a generální zápletku. Vlastní vyprávění je už opravdu především a hlavně military SF, sepsaná zručným autorem, který je dnes považován za jednoho z nejdůležitějších autorů tohoto žánru. Přestože Northův svět nepatří ke špičkovým Drakeovým dílům, stále ještě je to příjemné akční vlakové čtivo, u kterého si navíc i můžete - pokud alespoň trochu znáte severské ságy - potrápit mozek zjišťováním, který z bohů je který. Překladatelem je Honza Kantůrek, takže se navíc těšte i na kultivovanou a nápaditou češtinu.

Hodnocení: 60 %.

Northův svět 1 – Komisař (recenze Komisaře, recenze Rudé meze, recenze Northova světa 2 - Msty)
Northworld Trilogy – Northworld)
Drake, David

Nakladatelství: Poutník, Malá knižní řada č. 59
Překladatel: Jan Kantůrek
Obálka: Milan Fibiger
Redakce: Egon Čierny
Rok vydání: 2010-05-07
Počet stran: 327
Provedení: Paperback
Cena: 290 Kč

(ve zkrácené podobě vyšlo v Pevnosti 2010/02)

pagi

Přidat komentář