RECENZE: František Kotleta, Příliš dlouhá swingers party

Článek od: Lucie Koucká - 25.11.2014

Sbírka Příliš dlouhá swingers party obsahuje pět detektivních povídek, které spojuje společné téma sex a magie. Sexu tolik, kolik čtenář snese, a možná i o kousek víc.

Povídka Příliš dlouhá swingers party, která dala celé sbírce jméno, vyšla už v roce 2012 v antologii Temné časy a zaujala mě ze sbírky nejvíc. Také jsem mistru Kotletovi říkala, že by měl napsat knihu v tomto duchu. Že mě poslechne, mě ani ve snu nenapadlo. Třeba v tom byla magie, kdo ví? Věk na čarodějnici určitě mám…

Advokátní a detektivní kancelář JUDr. Zdeněk Kouda je kancelář poněkud neortodoxní.  Specializuje se na paranormální zločiny a ty řeší hlavně pod ochrannými křídly úřadu vlády, příběhy tím pádem působí reálně. Kde vzít jinak nemalé prostředky (ideálně ze státní kasy) a jak zvláštní a mnohdy i hodně krvavé záležitosti jinak ututlat? Pracovní tým tvoří bývalý vědecký pracovník Tomáš Kosek, právník Zdeněk Kouba a dvojice drsných detektivů Hort a Gibson.

Boží tango
Příběh o tom, jak antropologa-religionistu, kterému se vyplatilo pilně obětovat bohu mužnosti, naverbovat jako krotitele duchů. Příběh, ve kterém logika a akademické vzdělání kapitulují před realitou a magií. Afrika je kouzelná země a u jejích božstev je to tak, že Bůh je jezdec a člověk kůň. Problém je však vsadit na toho správného. Povídka vyšla také v listopadovém čísle časopisu Pevnost.

Příliš dlouhá swingers party
Nejzajímavější povídka ze sbírky Temné časy pro potřeby této knihy doznala mírných změn. Tady už je v plném počtu parta, která je velice efektivní při řešení paranormálních zločinů. Vyšetřování zavede detektivy na swingers party, kde jsou pochopitelně v přestrojení – nazí. Sex je magie sám o sobě, a což teprve když se do toho vloží abnormál...

Srdeční záležitost
Ti chlapi věděli, jak zemřít! Jde o srdce, orgán milovaný básníky a kanibaly. Tentokrát mají detektivové teplý materiál. Případ smrdí magií i politikou. Ke konci povídky je autor už mentálně unaven, zřejmě si myslel, že píše komiks (vzhledem k množství citoslovcí).

Pražské kobky
Svět je zvrácené místo. A podnik Pražské kobky je jeho centrem. Mít vlastního démona slasti je pro bordel praktické a hodně účinné. Náš vědátor musí praktikovat magii, i když to nedělá rád. V této povídce je nejvíc sexu, někdy nechutného a pro otrlé.

Artefakt
Mít za přítelkyni prostitutku je bezesporu pro chlapa psychicky náročné. Ještě že je hrdina odolný. Odolný a lstivý. Nic jiného mu také nezbývá, když už mu není do vtipkování. Zoufalý člověk dělá zoufalé věci. A on bude muset být opravdu zlý a spojit se s temnou magií, kterou tak nenávidí. Artefakt je důstojným zakončením knihy a nejlepším příběhem, takřka bez sexu. Že by to bylo tím?

Příliš dlouhá swingers party je lehké, ovšem peprné čtení pro pobavení. Má jen málo stran a svým obsahem se do dějin literatury určitě nezapíše. To ani nebývá cílem splatterpunkových autorů, ke kterým František Kotleta bezesporu patří. A není jich v české kotlině mnoho. Nejpovedenějším Kotletovým dílem však nadále zůstává prvotina Hustej nářez.  Vypadá to, že čím víc autor píše, tím je unavenější. Vzhledem k jeho životnímu stylu se ani není čemu divit.

Obálka známého ilustrátora Luise Roya je úžasná a s knihou plnou erotiky ideálně koresponduje. Její zásluhou bude dílko v knihkupectví nepřehlédnutelné (pokud knihu vůbec vystaví a nebude pod pultem). Neváhám doporučit knihu jako ideální dárek pro muže, nenáročného čtenáře. Obdarovaný bude mít dobrý pocit, že čte, a přitom bude mít v ruce porno časopis a komiks v jednom.

Příliš dlouhá swingers party
Kotleta, František
Nakladatel: Epocha
Obálka: Luis Royo
Redakce: Pavlína Kajmanová
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288
Rozměr: 110 x 180
Provedení­: paperback
Cena:  279 Kč

Komentáře

Takže řikáš, že Fanouš splácal Leo a Čtyřlístek dohromady? :-)

Ale ta obálka, ta to fakt zvedá nahoru. Stejně si to přečtu, su zvědavá.

A pokud mi do toho mistr zatne sekáček - chci říct, hezky se mi osobně podepíše, pak to možná i v knihovničce vystavím :-)

Dostala jsi za to, doufám, od řeznika aspoň půl prasete ?!?

Leo a Čtyřlístek? Dobré přirovnání. Leo snad už nevychází, ne? Nějak jsem ztratila přehled. Partička ze Čtyřlístku je také moc šikovná a je to vlastně komiks :-)

Nic mi nedal...asi se učil u řezníka Krkovičky :-)

U prostředního odstavce na str 85 jsem se málem podělala smíchy! Ten nápad prostě nemá chybu :-)

Přidat komentář