KOMIKS: S. Snyder, S. King: Americký upír 1

Článek od: Štěpán Jura - 01.08.2013

Mám rád upíry i si rád počtu, jak je někdo morduje. Občas si i rád odpočinu místo knihy u pěkného obrázkového příběhu s bublinkami. A abych nezapomněl, mám rád horory Stephena Kinga. Ale fakt velkou radost mám, když to někdo dokáže umně zabalit dohromady. Když se mi do rukou dostal Americký upír, tak jsem měl fakt velkou radost.

O tom, že to bude dobré čtení, vás přesvědčí hned úvodní Kingova předmluva, z níž pochází Kingův dnes již legendární výrok o upírech-zabijácích.

„Tak tohle by upíři neměli být: bledí detektivové, kteří popíjejí Krvavou Mary a pracují jen v noci, zhrzení jižanští gentlemeni, anorektické puberťačky, zajíčci s velkými bezelstnými kukadly.
A co by tedy měli být?
Zabijáci, vážení. Bezcitní zabijáci, kteří nikdy nemají dost oné lahodné tekuté skupiny A. Zlí kluci a holky. Lovci.“

(Stephen King, předmluva Amerického upíra, strana 5)

Stephen King a Scott Snyder nám ukáží tyto upíry. Hrdé, drzé, krvežíznivé bestie, pro které nejsme nic jiného než krátkodobá zábava a chodící krmivo. Upír v jejich podání není ona blištivá věc k smíchu, ale nebezpečný predátor, s nímž si není radno zahrávat.

King a Snyder ještě do upíří problematiky vnášejí novou krev. Máme tu staré klasické evropské upíry. Jsou bledí, milují noc a je pro ně smrtící sluneční svit a borovicové dřevo. K této nám známé rase přidávají nový poddruh, jenž je v evolučním žebříčku o nějakou tu příčku výše a opalování mu nedělá vrásky. Amerického upíra.

V komiksu Americký upír se zcela logicky podíváme na vznik a pozdější začlenění do společnosti toho tvora, a to rovnou ve dvou (stále se střídajících) rovinách. V první, napsané Stephenem Kingem, se podíváme na Divoký západ, který svoji největší divočinu teprve zažije. Hlavním (anti)hrdinou je Skinner Sweet – typický westernový arcizloduch. To arci je na místě, protože po něm nejde nikdo menší než slavná Pinkertonova detektivní agentura. Místo provazu však Sweeta čeká jiný osud. Stane se omylem prvním upírem zrozeným na americké půdě. Z nebezpečného šílence se tak stane smrtící nebezpečný šílenec. Jeho proměnou však pro něj problémy nekončí – stále po něm jdou původní Pinkertonovi ranaři, a navíc se původním evropským upírům nelíbí, že by svou moc měli sdílet s nějakou americkou špínou...

Druhá dějová rovina od Scotta Snydera nás posune o pár desetiletí dopředu a zavítáme do Hollywoodu dvacátých let. Zde se pokouší na stříbrném plátně prosadit Pearl Jonesová – nevinná, mladá a naivní kráska. Zrcadlový protiklad k padouchovi Sweetovi. Bohužel pro ni si na její nevinnost brousí zuby jistá sorta lidí, jimž jde o její nitro. Ne však v tak moc obrazném slova smyslu. Bohužel pro ni dostane dvojsečný prostředek ke své obraně.

Přestože se v komiksu střídají pouze dvě dějové linie (o nichž snad ani nemá smysl říkat, že se samozřejmě na konci spojí), sledujeme tři osudy. Kromě Sweeta a Pearl se příběhem proplétají i "Pinkertoni". Ti nemohou nechat toto nadpřirozené zlo na pokoji. A jejich osudy možná doženou nejednoho čtenáře k vlhkým očím.

Americký upír je neuvěřitelně čtivý, má spád a překvapivé dějové zvraty spolu s propracovanými hlavními postavami. Přesto komiksu nestačí pouze vynikající scénář, potřebuje i dobrou kresbu. To Americký upír nemá. Jeho kresba je totiž přímo úchvatná! Rafael Albuquerque odvedl výbornou práci a vizuální stránka je opravdu úžasná – drsná, dravá, studená. Přesně jako hladový upír vypuštěný do noci.

Podobně jako u Criminalu na nás čeká luxusně zpracované vydání v tvrdé vazbě s množstvím bonusů. Kromě předmluvy a doslovu i galerie obálek (a jejich alternativních a nepoužitých návrhů), skicář a také původní psaný scénář s náčrty stránek.

Americký upír je prostě krvavá bomba, co zabaví i dojme a po jejímž přečtení budete netrpělivě očekávat pokračování osudů jednoho z největších antihrdinů poslední doby. Druhý díl naštěstí vyjde zanedlouho. Už na začátku září si se Skinnerem Sweetem zajedeme na exkurzi do mafiánského Las Vegas třicátých let.


Americký upír 1 /American Vampire 1/
Scénář: Scott Snyder, Stephen King
Kresba: Rafael Albuquerque
Nakladatel: BB art
Překlad: Viktor Janiš
Obálka: Rafael Albuquerque
Redakce: Richard Podaný, Hana Musilová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 200
Rozměr: 175 x 265
Provedení: hardback
Cena: 499 kč

Komentáře

Jako sběratel kingovek a amatérský upírolog Americkýho upíra vlastním a je fakt dobrej. Jak scenáristicky, tak kresebně. Stephem a spol. překonali něhu Stmívání milovanou holkami a vrátili upírům, co jim dali už Thomas Prest a Bram Stoker, nebo i ta Riceová...

Ivo Fencl (dodatek k předchozímu): ... a dodávám, že King tu není jen symbolicky a kvůli zvýšení prodejnosti, pro reklamu. Skutečně na scénáři zapracoval - a zapracoval s talentem, třebaže jeho doménou už zůstane próza.

Snyder Amerického upíra stvořil, ale KIng mu dal duši :) O to víc mě mrzí, že na dalších pokračováních se nepodílel.

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

Přidat komentář