KOMIKS: S. Jacobson a E. Colón, Zpráva o 11. září

Článek od: frankie - 27.09.2012

Už je to 11 let od tragické události, která změnila ubírání dějin a oficiálně odstartovala válku USA s terorismem. Přelomovým momentem byly únosy čtyř letadel a následně jejich řízené vlétnutí – do Dvojčat, na budovu Pentagonu a na zem u města Shanksville v Pensylvánii. Je vhodné si proto připomenout knihu Zpráva o 11. září.

Toto komiksové ztvárnění, resp. výtvarnou adaptaci vytvořili Sid Jacobson a Ernie Colón. Oba autoři mají bohaté zkušenosti s prací v Marvel Comicsu. Zpráva o 11. září je jejich prvním společným dílem zpracovávajícím historická fakta, bohužel jediným česky vydaným. Doufejme, že se to změní. Sepsali totiž také knihy Che: A Graphic Biography, After 9/11: America ̍ s War on Terror (2001- ) a Anne Frank.

Osobně mohu knihu srovnat pouze s dílem o Anně Frankové, Zpráva o 11. září je více faktografická a jedná se spíš o zestručněný přepis Závěrečné zprávy Národní komise pro teroristické útoky na Spojené státy doplněný komiksovými ilustracemi, kniha o Anně Frankové je proti tomu mnohem více založena na dialozích.

Koho zajímá tato tematika, ten si jistě knihu patřičně vychutná a dozví se spoustu zajímavých informací o činnosti amerických tajných služeb (opravdu se nejedná jen o notoricky známé FBI a CIA). Zajímavostí je i zmínka o Praze skrze údajný pobyt atentátníka Atty. Kniha se zdaleka nevěnuje pouze 11. září 2001, ale probírá i další teroristické útoky již od počátku devadesátých let až po nastolení nové strategie boje proti terorismu.

Co na závěr? Všichni si povinně zapamatujme: Poučení z 11. září pro nás civilisty i pro ty, kteří se první snažili situaci řešit, je jasné. V nové epoše terorismu jsme primárním cílem my všichni. Ztráty utržené během onoho dne ukázaly, jak takovýto útok může být nebezpečný a jak je nezbytné se na takovou situaci preventivně připravit. Musíme se přichystat na další útok. To je možná ten nejlepší způsob, jak uctít památku těch, které jsme tehdy ztratili.  

Zpráva o 11. září
Jacobson, S, - Colón, E.
Nakladatelství: BB/art
Rok vydání: 2008
Počet stran: 131
Cena: 399 Kč

Komentáře

Přidat komentář