Rudolf Pokorný a jeho strašidelné balady

Článek od: Redakce - 23.06.2023

Básník Rudolf Pokorný je dnes už téměř zapomenut, přestože ve své době rozhodně patřil mezi významné literáty. Letos v dubnu uběhlo 170 let od jeho narození, proto jistě nebude od věci připomenout jeho život a dílo, s důrazem na strašidelné balady.

To a mnohé další ze života a tvorby básníka Rudolfa Pokorného se dozvíte v článku, který pro vás připravil spisovatel Petr Boček.

Kultovní básník českého hororu 19. století

Článek od: Redakce - 29.10.2022

Název tohoto článku může možná znít trochu nadneseně, nicméně Josef Jaroslav Kalina (1816-1847) byl už svými současníky považován za všestranného génia. Když k tomu připočítáme osobitý životní styl, bídu, nešťastnou lásku, působivá literární díla i brzkou smrt, je z toho kult jako hrom. Jako mnozí jiní umělci později zmizel v temnotách zapomnění, nicméně v poslední době se jeho tvorba opět začíná dostávat ke čtenářům.

pozn. redakce: Možná je tento text delší, než by se na první pohled dalo očekávat, ale zato se dozvíte spoustu zajímavých informací. Spisovatel Petr Boček původně tento článek připravoval pro tištěný časopis Howard, který bohužel již nevychází a byla by velká škoda, kdyby nemohl být nikde publikován, neboť je za ním mnoho práce.

 

RECENZE: Umrlčí věnec, ed. P.Boček a H.Vojtíšek

Článek od: ena - 22.06.2021

Smrť nás sprevádza celým životom. Niekto umiera, niekto sa rodí. No nielen smrť je obsahom zborníka Umrlčí věnec, zloženého z prác starších českých poetov. Je to aj strach, záhady, neznámo a tragédie, čo sa u zbierky hororových básní a balád samozrejme očakáva. Že vám horor a starí básnici nejdú dohromady? Poďte sa sami presvedčiť, že to spojenie je úplne prirodzené a veľmi osobité.

RECENZE: Jan Hlubek, Trpká hodina

Článek od: ena - 15.07.2020

Keby som sa spýtala či máte radi poéziu, asi by sa vás našlo len pár, ktorí by prikývli. Napriek tomu, že básne, ak viete, ako na ne, sa dajú pomerne ľahko pochopiť, netešia sa v dnešnej dobe obľube, akú mali kedysi. V časoch, ani nie tak dávnych, ich čítal takmer každý. Vychádzali v zbierkach, no aj v novinách a časopisoch. Doba sa mení a čo bolo, to bolo. Minulosť sa už zrejme nevráti. No nikdy nehovorme nikdy, pretože o taký comeback poézie sa snaží Jan Hlubek so svojou Trpkou hodinou. A nejde o takú hocijakú veršovanku, je hororová...

LIDÉ: Halasovy sci-fi

Článek od: Ivo Fencl - 01.04.2012

„Morbidní lyrika plná skepse,“ řekli už rok po básníkově předčasné smrti a smrt jako takové se nejvýznačnější český básník (avšak německého původu!) opravdu drží jako klíště. Hle!

Přihlásit se k odběru RSS - Poezie