CENY: Nebula 2010

Článek od: Jan Pechanec - 24.05.2011

TOPlistTOPlistSFWA oznámila vítěze prestižních cen Nebula - jednoho z nejprestižnějších ocenění anglofonních zemí fantastice. Cena je udělovaná profesionálními spisovateli, což jsou v praxi členové SFWA (Science Fiction Writers of America), svým kolegům z branže. Historie ceny spadá až do roku 1965, kdy byla udělena první Nebula v kategorii román Herbertově Duně.

CENY: Nebula Awards 2009

Článek od: Jan Pechanec - 21.05.2010

SFWA oznámila letošní výherce cen Nebula - jednoho z nejprestižnějších ocenění anglofonních zemí. Cena je udělovaná profesionálními spisovateli, což jsou v praxi členové SFWA (Science Fiction Writers of America), svým kolegům z branže. Historie ceny spadá až do roku 1965, kdy byla udělena první Nebula...

(NE)RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Martin Kochlica - 14.01.2010

Orson Scott Card je ďalší z amerických spisovateľov, ktorého mnohí stále radi priraďujú k „mladej“ generácii autorov fantastiky. Mladík, čo už má dávno po päťdesiatke... Nových a mladých vĺn bude určite ešte kvantum, pravdou však ostáva, že Card vniesol do žánru sci-fi závan čohosi nového. Spravil tak Enderovou hrou v roku 1985 a čuduj sa svete, ešte aj po vyše dvadsiatich rokoch pôsobí (kniha) sviežo a hravo. Príbeh o detskej škole určenej na výcvik elitných vojakov je vo svojej jednoduchosti geniálny. Termiťáci nás nemajú radi. My nevieme, čo vlastne chcú, tak sa pripravujeme na ich vyhladenie. Ak to samozrejme stihneme skôr ako oni vyhladia nás, keďže nám tiež nerozumejú.

RECENZE: Orson Scott Card, Enderova hra

Článek od: Jan Žlebek - 10.01.2010

Když se naši předkové sešli někde v jeskyni u ohně, vyprávěli si příběhy. Mýty a báje předávané z pokolení na pokolení, střežené a chráněné každou tlupou jako ten nejcennější poklad. Společně sdílené vyprávění skupinu stmeluje, vytváří její identitu, jasně rozděluje nás a ty ostatní. Ty ostatní, kterým jsme to neřekli. Je vždy jen otázkou času, než si nově vzniklé souručenství lidí vytvoří svou zásobárnu narací. Fanoušci sci-fi jsou novodobá tlupa. A tohle je jeden z těch příběhů.

Přihlásit se k odběru RSS - Nebula Awards