NEDĚLNÍK: Leonard Medek, Příběh, který nejspíš nenapíšu

Článek od: Leonard Medek - 23.05.2021

Myslím, že každý vypravěč to zná: jsou historie, které vám straší v hlavě, ale jsou na nic, protože z nich máte jenom útržek – obraz, dva, třeba i tři, jenže zbytek chybí. Sám myslím, že kdybych si udělal pořádnou mozkovou inventuru, vydoloval bych jich aspoň dvacet (a to nepočítám ty, které mi v různých nepatrných fragmentech leží na disku; ty už jsou mimo, u těch se nevzdávám naděje, že je jednou doplním).

NEDĚLNÍK: Leonard Medek, Proč právě staré časy?

Článek od: Leonard Medek - 25.10.2020

Times, they are a-changin', zpívá už drahně let Bob Dylan. Něco o zajímavých časech by mohl vyprávět Terry Pratchett. Konec starých časů hlásal ostatně i Vladislav Vančura. Leonard Medek píše o tom, že časy se mění, zajímavé časy přeje zejména postavám knih a místo konce starých časů se zamýšlí nad jejich návratem na přední příčky žebříčku oblíbenosti. Vnímáte to stejně? A ke kterému období lidských dějin se nejraději vracíte vy?

Leonard Medek: JAK TO VLASTNĚ TENKRÁT BYLO?

Článek od: Leonard Medek - 10.06.2020

Máme pro vás jednu zatoulanou gratulaci k sardenským narozeninám, a protože Leonard Medek není jen tak někdo a je se Sardenem spjat od samého počátku, nevešlo se mu to přání na pohlednici jako ostatním. Chcete vědět, jak to tenkrát bylo? Jeho zcela osobní úhel pohledu je vám zcela k dispozici.

 

RE: ZKOSTNATĚLÁ ČESKÁ FANTASTIKA

Článek od: Leonard Medek - 16.02.2020

Slečna – či paní? – Eylonwai tady nedávno zveřejnila článek, kterým v sobotu po ránu leckomu zčeřila žluč. Mne nevyjímaje; ani ne tak tím, CO hlásala, jako spíš tím, JAK... (Že to celé mělo velmi útočný tón, mi přestalo připadat až při čtvrtém čtení; pocitu, že je mi tu vnucováno něco, o co ani v nejmenším nestojím, jsem se nezbavil dosud – ale o tom až nakonec.) Diskuse pod onou statí je velmi výživná, a leccos z toho, co tam padlo - hlavně reakci Leoše Kyši -, bych ochotně podepsal. Sám jsem ale měl pocit, že budu potřebovat trochu víc místa... Takže tady to máte. Jen mějte na paměti, že mluvím sám za sebe – aneb, jak to kdysi formuloval kterýsi z montmartreských klasiků, tuším, že Alphonse Allais: „To jest můj názor a já sám jej sdílím...“

Vánoční POVÍDKA: Leonard Medek, DÉMON ODJINUD

Článek od: Leonard Medek - 24.12.2019

Letošní povídkový vánoční dárek pro naše čtenáře napsal spisovatel Leonard Medek. Démon odjinud přišel přímo na Sarden a těší se, že vám mrazivě zpříjemní vánoční čas. Kdo zná tvorbu pana Medka, jistě tuší, že to nebude prvoplánové čtení, neb si se svými čtenáři i se slovy rád pohrává. Tomu, kdo se s jeho tvorbou dosud nesetkal, přejeme dvojnásob pěkné čtení, chytí-li vás Démon odjinud, otevře vám širokou škálu možností ke čtení, tvorba páně Medkova je vskutku bohatá.

Přejeme vám krásné svátky a spoustu skvělých chvil nejen při čtení této povídky.

Čtení na léto

Článek od: Martin Stručovský - 01.07.2019

Léto je definitivně tady. A s ním doba dovolených, odpočinku a lenošení. Pro spoustu z nás je pak důležitým společníkem i kniha. Na následujících řádcích se vám pokouším přinést několik knižních tipů toho, co si během dvou měsíců přečíst. Snažil jsem se, aby si na své přišli nejen dospělí, ale i jejich potomci. Takže jdeme na to.

V dubnu narození...

Článek od: Monika Slíva - 18.05.2019

Nezastavujeme, máme zpoždění! Ani za duben vás neochudíme o rekapitulaci citovaných autorů, kteří se narodili v dubnu. Tak pojďme na ty, kdož uvízli v naší jarní síti!

Já a fantastika mezi roky 1980-1995

Článek od: Redakce - 31.08.2017

Retro srpen pomalu odchází. Řekli jsme si proto, že by to chtělo nějakou tečku za celým naším projektem. Oslovili jsme vybrané osobnosti české fantastiky, aby zavzpomínaly, jaké pro ně bylo období s fantastikou mezi roky 1980-1995. 

Literární vyhlídky: duben a květen

Článek od: Jan Křeček - 10.04.2017

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. A v květnu nejspíš taky, protože jinak nemáme šanci přečíst tu záplavu zajímavých nových titulů. Zorientovat se vám pomůže nové vydání Literárních vyhlídek.

LITERATURA: Kniha roku Sardenu 2016, komentáře

Článek od: Redakce - 13.02.2017

Loni jsme to zkusili. A letos jsme se rozhodli pokračovat. A abyste si sami mohli spočítat, že vám ve výsledcích Knihy roku Sardenu nekecáme, přinášíme konkrétní odpovědi jednotlivých respondentů. A těšíme se, že v komentářích přibudou odpovědi čtenářů.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - L. Medek