NEDĚLNÍK: Přemysl Krejčík, Zachraňme žánry aneb všechno není dystopie

Článek od: Redakce - 19.02.2023

Začnu úplně špatně. Ale hned vám taky vysvětlím proč. Ne snad, že bych se tím chtěl chlubit, ale zkrátka, abych dokázal nějakou tu kredibilitu. Dystopií (antiutopií, chcete-li, avšak o tom, zda jde nebo nejde o synonymum, třeba někdy jindy) jsem se zabýval posledních osm let, napsal jsem na to téma jednu odbornou knihu, pár „vědeckých“ článků, mluvil o dystopiích na konferencích a věnoval jim diplomovou a kousek disertační práce. Něco málo o nich tedy snad vím, leč nezastírám, že mám mezery.

RECENZE: 2184: Pád Kaspické republiky, Neil Sharpson

Článek od: Renata Staurovská - 31.01.2023

Kaspická republika, domov agenta Southa a poslední maják lidství v temnotě světa řízeného umělou inteligencí. Typická, propagandou skrz naskrz prorostlá země, kde významní nestrádají, a ten zbytek, včetně hlavního hrdiny, vlastně nikoho nezajímá. Stačí dobře mířené slovo, stín podezření, ukázání anonymního prstu a lidé zmizí nadobro, na což dohlíží všudepřítomní agenti StaBezi a PolBezi. Neil Sharpson tento svět původně představil divákům jako svoji divadelní hru s názvem Kaspické moře, v roce 2017 ji ale přepsal do románové podoby s názvem 2184: Pád Kaspické republiky.

RECENZE: Margaret Atwood, Příběh služebnice

Článek od: veronikamah - 13.12.2017

Příběh služebnice je v dnešní době již klasický román kanadské autorky Margaret Atwood, který se nejenže dočkal prestižního sci-fi ocenění Arthura C. Clarka, ale v letošním roce i divácky úspěšného a kritiky oceňovaného seriálu nesoucího stejné jméno. Přitom sama Atwood nepovažuje Příběh služebnice za sci-fi, ale definuje román jako spekulativní fikci.

RECENZE: Ondřej Štindl, Mondschein

Článek od: Lamanai - 27.12.2012

Dne 21. prosince, Anno Domini 2012, se měl konat konec světa. Alespoň podle senzacelačné interpretace ukončení dlouhého cyklu Mayského kalendáře. Nevyšlo to, a tak se z recenze neuleju. Kdyby se však obavy byly přece jen naplnily, mohlo to dopadnout například jako v novém českém románu Mondschein, čerpajícím z tradice dystopické a post-apokalyptické literatury.

Přihlásit se k odběru RSS - dystopie