Odešel Vlastislav Toman

Článek od: Ivo Fencl - 15.05.2022

11. května 2022 v sedm ráno zemřel v Praze v nedožitých 93 letech (což je věk, jenž zřejmě představuje nějakou magickou hranici) spisovatel Vlastislav Toman, někdejší šéfredaktor časopisu ABC.

LIDÉ: Václav Šorel 8. 9. 1937 – 12. 9. 2020

Článek od: Petr Simcik - 20.09.2020

Když se v mojí generaci řekne Václav Šorel, napadnou vás dvě věci. Papírové modely a Vzpoura mozků / Galaxia – podle toho, který z těch dvou komiksů máte radši. Jestliže jste staršího data, máte oproti mě výhodu, že jste zažili jejich první vydání. Já už je znám jen ze skladových zásob ABC speciálů a následných znovuvydání, která nebyla občas úplně šťastná. Co si ale možná nespojíte, je Václav Šorel a letectví. Přitom ne vesmír, ale válečný a poválečný vzduch byly Šorelovy živly. Píšu byly, protože nás minulý víkend ve věku osmdesáti tří let opustil.

KOMIKS: Sto komiksů v časopise ABC 3/4 - Vzpoura mozků, Osm kulí, Příběhy psané střelným prachem a dokonce i Jaroslav Němeček

Článek od: Ivo Fencl - 11.06.2012

Úžas - minimálně u dětí - vzbuzoval ve svých časech komiks z budoucnosti plné létajících talířů i kosmických lodí Vzpoura mozků (Šorel/Kobík 1977/79, 48 dílů). Doprovodným papírovým modelem se tu stala maketa hvězdoletu Prométheus s třemi jeho průzkumnými modely a legendární logo seriálu s hlavou, v níž se prolínají mozkové závity s tištěnými spoji, bylo prý Kobíkovým nápadem. Co zatím zkoumal Vlastislav Toman?

KOMIKS: Sto komiksů v časopise ABC 2/4 - Pifík, Kruan i John Carter

Článek od: Ivo Fencl - 28.05.2012

V ABC mého dětství se také objevoval legendární francouzský Pif, jeho syn Pifou (česky Pifík) a kocour zvaný v originále Hercule. Současně s Tarzanem Burroughs (právě před sto lety) přivedl na svět i Johna Cartera z Virginie, který vystupuje v jedenácti svazcích jeho próz. A co ještě víc? Samo sebou, že kultovní příběh Kruana a kmene Gron-c-chů.

KOMIKS: Sto komiksů v časopise ABC 1/4 - podle historiků Lábka a Pavelky

Článek od: Ivo Fencl - 17.05.2012

Svět knihy je letos zasvěcen právě i komiksu. Je tedy vhodná doba představit si veškeré, které vyšly v ikoně tehdejšího předlistopadového Československa: "Ve skutečnosti jich není „jen“ sto, ale nějakých sto deset. Koho a čeho? Samo sebou kreslených příběhů a pravých komiksů, jež se za několik desetiletí vylouply ze slavného Tomanova časopisu Abc mladých techniků a přírodovědců. A to jen do roku 1991."

Přihlásit se k odběru RSS - ABC