KOMIKS: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2

Článek od: Petr Simcik - 01.03.2017

Vlastislav Toman je naše komiksová scenáristická legenda, jíž vyšly už dvě Zlaté knihy komiksů. Ta první mapovala jeho známější díla - Kruana, Malého Boha a Výpravy do Ztraceného světa, což jsou úhelné kameny českého předrevolučního komiksu. Ovšem Vlastislav Toman nelenil ani po revoluci, a tak byla v knize i pokračování příhod Malého boha, u nichž už se snažil přenést zpracování do současnosti a vytvořit tak most k nové generaci. Druhá, méně známá, respektive přetiskovaná (ale jen o chlup) řada Tomanových komiksů nese souhrnný název Příběhy psané střelným prachem a na rozdíl od Kruana a Malého Boha měla za cíl nejen pobavit, ale i vzdělávat. Hlavními hrdiny komiksů a povídek v této knize totiž zdaleka nejsou lidé, ale spíše jejich vynálezy, konkrétně speciální střelné zbraně. Díky příběhu střelných zbraní nás Toman provede mnoha etapami historie od 14. století a doby Karla IV. až k bitvě o Stalingrad a známého souboje dvou odstřelovačů.

Hlavní devizou těchto textů a komiksů je právě onen vzdělávací charakter. Samozřejmě, že informace o historii střelných zbraní není nic, co by naše děti přímo potřebovaly, ale ač jde o komiksy, Toman se tu snaží být poměrně historicky přesný, a tak se během čtení dozvíte i několik informací o době, ve které se příběh odehrává. I kdybychom se ale zaměřili jen na použití střelných zbraní, díky Příběhům psaným střelným prachem budete moci perlit o tom, kdo kde použil poprvé jakou válečnou technologii, o husitech, boji s Turky, nebo vzniku opakovacích zbraní. Samozřejmě ne všechny příběhy jsou zasazeny do reálného kontextu. Předpokládám, že příběhy z divokého západu nebo Karibiku jsou, co se týče reálií, méně přesné, než ty v Evropském kontextu. Ale ať už jsou jakékoli, představují střelné zbraně a jejich vývoj a jsou doplněny i ilustracemi vysvětlujícími vznik a funkci těchto nástrojů zabíjení.

Kresba všech komiksů odpovídá době vzniku a jejich původnímu rozvržení - tedy jednou za měsíc či 14 dní na zadní straně ABC. Kvůli tomu je kresba hodně statická a komiksy jsou místy až nešťastně upovídané, protože je třeba navazovat a vysvětlovat, a to třeba i větším shrnutím děje. I ten novější z komiksů, napsaný a nakreslený dlouho po revoluci, nesnese srovnání s dnešní akční kresbou a stále se drží konceptu ABC, pro které byl vytvořen.

Kromě komiksů obsahuje kniha i několik povídek na téma střelných zbraní, které fungují praticky stejně jako komiksy. Jsou jednoduché, dobře čitelné a pochopitelné a představují vždy nějakou zajímavou technologii, například střílející příbor a podobné kuriozity.

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2 je hlavně retro záležitost pro pamětníky a maximálně devadesátkové děti. Tím nechci říct, že by nebyla pro současnou malou generaci, ale v ní už zaujme hlavně ty, kteří sami od sebe tíhnou k technice a mají potřebu zkoumat, jak věci fungují, případně malé obdivovatele vojenství. Pro ostatní bude tahle kniha poměrně náročná komiksová četba. A pro nás, kteří máme doma ABC obsahující tyto příběhy, je Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana 2: Příběhy psané střelným prachem pro změnu povinnost, už jen proto abychom je měli pěkně pohromadě a nemuseli se bát pujčit dětem letité ABC speciály.


Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana  2: Příběhy psané střelným prachem
Vydání: 2016
Počet stran: 240 stran
Vazba: pevná
Nakladatel: XYZ

Komentáře

Příběhy psané střelným prachem vycházely i v textové a knižní formě. Původně se objevilo v ABC pár příběhů o vývoji Coltů jako tématicky spojené povídky, pak uvnitř časopisu vycházely maloformátové komiksy a velký formát dostaly až příhody puškaře Holého z Karibiku a Sedmileté války. Na sklonku bolševika vydalo Západočeské nakladatelství stejnojmennou knihu, ve které byla některá témata z kreslené formy převedená do čistě literární a doplněná o upravené starší i o zcela nové texty. Kniha se dočkala minimálně druhého vydání a časem na ni navázalo obdobně koncipované pokračování.

Přidat komentář