ROZHOVOR s Janem Marešem

Článek od: Tereza Kadečková - 30.08.2023

Rozhovor původně vyšel v Playbišíku v rámci Akiconu 2022, je upraven pro potřeby Sardenu.

Loni vyšel komiks Příběh čarodějky, příběh o dívce, která hledá své tety v neznámé zemi. Kniha pro čtenáře otvírá fantastický svět plný barev a kouzel. A my vám přinášíme rozhovor s jejím autorem Janem Marešem.

Nejdřív se prosím představ pro ty, kteří netuší, kdo jsi.

Na svých sockách se prezentuji jako komiksový kreslíř, ilustrátor a tvůrce fantasy světů. Spolupracoval jsem s Tomášem Bandžuchem na Zemi nočního slunce a loni jsem vydal komiks Příběh čarodějky. Někdo mě může znát z několika výstav, či Artist Alley na ComiConu nebo Animefestu. Také svoji tvorbu často streamuji, jen mi chybí publikum, ale rád si s lidma pokecám, když někdo přijde.

Tvoříš už notnou řádku let. Co bys doporučil začínajícím autorům a komiksářům, jak se dostat do povědomí čtenářů?

Na to bych také rád znal odpověď! Pokud člověk nemá kapitál na reklamu, je to dlouhá cesta. Já začal své komiksy vydávat ve Vějíři, což bych doporučil všem začínajícím kreslířům i scénáristům. Důvody jsou prosté, máte zpětnou vazbu od redaktorů, kteří vám pomohou komiks vylepšit. Máte nějaký termín, který vás nutí to dokončit. Po vydání následuje autogramiáda, kde se cítíte jako velcí autoři. Pak přijde recenze, která vás potěší nebo naštve. Je to hodně o štěstí, sebeprezentaci a vnucování se lidem… Mně to moc nejde.

Pověz nám něco o Příběhu čarodějky. O čem komiks je? Proč by teď měl čtenář běžet do knihkupectví a koupit si ho?

Je to o Elonii Elúd, mladé čarodějce, která přichází do pro ni neznámé země najít své tety. Chce se dozvědět, co se stalo, když jí bylo pět. Bohužel hned s jejím příchodem se vše zkomplikuje. Kniha je v pevné vazbě, s mapou na předsádce. Skládá se z prologu, krátké povídky a hlavní první kapitoly. Pak tam jsou ještě rozsáhlé bonusy o tom, jak příběh vznikal. Prý se to líbí i dětem (cca 10 let+).

Na svém blogu píšeš, že když jsi začínal, psal jsi hodně fanfikcí. Co ti fanfikce daly? Jak bys reagoval, kdyby někdo napsal fanfikci na Příběh čarodějky?

To bylo ještě na základce. V té době mi to asi rozvíjelo představivost, kterou jsem se snažil dát na papír. Pouhé sny dítěte, které chtělo být spisovatelem. Jak bych reagoval na fanfikci? To by přeci znamenalo, že je to populární!  Ale záleželo by asi na tom, co by to bylo za druh. Jsem zvědavý, jestli někdo na mé postavy udělá někdy cosplay.

Ilustroval jsi i povídky v Žoldnéřích fantazie. Snažíš se ještě vydávat příběhy, nebo se soustředíš jenom na komiks?

V Žoldnéřích to byly spíš soutěžní pokusy jít cestou ilustrátora. Pokud jde o psané příběhy, tak mám v plánu psát příběhy rozšiřující lore světa čarodějky. Jestli to vyjde knižně, to ještě nevím, to je daleko. Rozhodně je chci namluvit do videí na můj youtube kanál. Chci to pojmout jako speedpaint ilustraci a k níž se bude vázat historický příběh, nebo legenda. Jen je cesta k tomu trochu pomalejší. Kreslení mi zabírá dost času.

Jaká byla cesta k vydání Příběhu čarodějky?

Dlouhá. Začala v roce 2016, kdy jsem maloval sérii obrazů Příběh čarodějky, ten se pak rozvinul během Inktoberu 2017 a 2018. Vznikl tak příběh bezeslov, který je k vidění i na mých stránkách. Po jedné špatné zakázce jsem se rozhodl, že něco velkého budu dělat už jen za sebe a dotáhnu to do konce. Začal jsem psát scénáře k první kapitole, první verze šly do koše, než jsem začal kreslit. Během toho jsem ještě hledal styl, kterým to budu kreslit. Nakladatele jsem si vyhlédl hned na začátku, protože se mi líbila jeho práce. Nejdůležitější je to celé dokončit.

Když netvoříš komiksy, co nejradši kreslíš?

Fantasy. Poslední dobou se to ale týká spíš rozšiřování lore světa čarodějky. Mám v plánu se zase vrátit i k tradiční kresbě a malbě, snad na podzim budu mít víc času. V plánu je série obrazů o Bohyni čarodějek. Pak chci zpracovat Příběh Rinmy, možná jako jednu z odměn pro členy na Ko-fi. Také bych rád zpracoval bestiář, ještě uvažuju, jestli digitálně, nebo tradičně. Pokračovat v mapě toho kontinentu…  Je toho hodně.

Jaký je tvůj tvůrčí sen?

Asi taková klasika, dokončit tuto sérii a aby lidi měli zájem o moji práci a příběhy. V tuto chvíli pracuji na Příběhu sester. To se odehrává o generaci dřív. Protože Příběh čarodějky odkazuje na některé postavy a události z minulosti, rozhodl jsem se udělat tento komiks ještě před pokračováním čarodějky. Původně jsem uvažoval, pouze o flashbackových scénách, ale nakonec jsem měl tolik materiálu, že jsem se rozhodl to zpracovat do dalšího dějství komiksu. Pak bude mít i větší emocionální dopad na čtenáře Prologu a někomu ukápne slza. Ještě nevím, jestli to vydám knižně, či sešitově na pokračování. Zároveň s tím pracuji na scénářích pokračování, které bych rád započal kreslit ještě letos.

Co děláš, když zrovna nekreslíš? Máš čas i na jiné koníčky?

Asi spím… a píšu scénáře k pokračování. Dříve jsem měl koníčků spoustu, ale teď jich je docela málo. Jedním z nich je má knihovna, poslední dobou značně rozšiřující se o komiks, na čtení románů nezbývá už moc času, občas si při rutinním kreslení poslouchám audioknihy, nebo filmy a seriály. Extra čas si musím vyhradit na nějaké anime, to u kreslení sledovat nejde. Hry už málo. Rád bych se trochu vrátil k turistice, roky jsem nikde nebyl, ale samotnému se mi moc nikam nechce...

Tady máš prostor si udělat reklamu. Nalákej potenciální čtenáře nebo lidi shánějící ilustrace.

Mé portfolio, info o zakázkách a věci na prodej najdete na www.janmaresh.cz, víc prací i na sockách, kde mě můžete sledovat. Jestli se vám tedy líbí moje tvorba, stačí mi napsat na mail. Na stránkách také najdete info o světě čarodějky, které v rámci možností přibývá, třeba je tam i interaktivní mapa, kde můžete najít několik bodů a pokud na ně kliknete, rozbalí se ilustrace a popisek. Když si komiks, tisky, či originály koupíte přímo ode mě, tím mě i moji práci podpoříte nejvíc. Jestli se nemůžete dočkat pokračování, tak mám Ko-fi. Tam si členové mohou pár stránek z Příběhu sester. Případně můžeme pokecat i na streamu. Také v Ateliéru Vladi Skřivánkové v Pardubicích mám art kurzy nejen pro začátečníky.

 

Instagram: https://www.instagram.com/janmaresh/

Ko-Fi: https://ko-fi.com/janmaresh

Twitch: https://www.twitch.tv/janmaresh

 

Přidat komentář