RECENZE: Připoutaní, Ross Jeffery

Článek od: Madla Pospíšilo... - 20.04.2023

Rosse Jefferyho už fanoušci nakladatelství Golden Dog velmi dobře znají z naturalisticky krutého příběhu Zůstanou jen skvrny, který je součástí skvělé a různorodé edice novel Zrnka temnoty.

Nečekejte dlouhý, spletitý a složitě konstruovaný příběh se spoustou dějových linií, zahlcený přehršlí různorodých postav. Krása a hrůza této novely tkví v osmadvaceti navzájem provázaných drobných črtách, které dohromady tvoří působivé rodinné drama vypovídající o podivném a proměnlivém vztahu otce a syna.

Na začátku bylo zrození. Zrození syna. A hrdost budoucího otce. Ten se zda takřka něžně vyznává z niterné lásky k novorozenému chlapci a těší se, jak s ním bude dělat všechny ty klučičí věci. Je nadšený z rodícího se mužského pouta.
Jenže život je ironická děvka a vztah velkého a malého muže tak rozhodně nelze označit jako idylický. Přes drobné útržky příběhů se čtenář dostává ke komplexnímu obrazu pokřiveného otcovství reprezentovaného impulzivním polobohem s násilnickými sklony, jenž se snaží svébytným způsobem formovat svého křehkého syna.
Otec. Pro chlapce je vším. Láskou i strachem. Zklamáním i nadějí. Potřebuje ho. Chce ho. Je k němu navždy chtě nechtě připoután a toto pouto je i přes všechnu způsobenou bolest nezlomné.
Skrz jednotlivé střípky všedních příhod a zážitků promlouvá Ross Jeffery a přiléhavě ilustruje nerovný a pokřivený vztah mezi dvěma až příliš rozdílnými muži.
Na pouhých sto jedenácti stranách nečeká čtenáře nervy drásající hrůza. Netečou zde potoky krve, ale emoce tu stříkají tak prudce, že se vám doslova zaryjí do kůže. Příběh plný očekávání, zklamání a bolestné snahy o odpuštění.

Naučil mě, že rodičovství je podivné bludiště bez mapy, jak se v něm pohybovat a jak ho přežít. Dělal to nejlepší, co mohl, a já ho miluju nevyčíslitelnou láskou – jen si musím pamatovat, že to, co mě naučil, mám přehodnocovat. (str. 78)

Rodičovství je těžké. Je to neskutečná dřina. Ale stojí za to. Stejně jako tahle útlá novela in-flash (blesková novela), po jejímž dočtení jsem měla slzy v očích.
Tak útlá, tak silná. Jako rodičovství samo.

Připoutaní
Autor: Ross Jeffery

Žánr: Literatura světová, Horory
Vydáno: 2022, Golden Dog
Překlad: Barbora Vaňková
Počet stran: 114
Jazyk vydání: český
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88067-66-5
Cena: 199 Kč

 

Přidat komentář