KOMIKS: Zdeněk Ležák, Michal Kocián - Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha

Článek od: Marek - 16.09.2022

Zdeněk Ležák pokračuje pod hlavičkou Arga ve své úctyhodné krasojízdě přibližující československé dějiny. Snadno stravitelnou, a přitom neosekanou formou vykládá důležité historické kapitoly včetně méně známých podrobností. A povedeně sekunduje učebnicím dějepisu.

Anthropoid není typickým komiksem čteným pro zábavu. Tím nechci tvrdit, že je jeho čtení nuda, ale ze všeho nejvíce připomíná tu nejkvalitnější přílohu učebních materiálů, jakou si mohou základní a střední školy přát. Nedaří se mu ale překročit propast mezi sdělením z učebnice a žákem. Přitom právě silná emoce by vedla k zapamatování, které by následně mohlo působit jako katalyzátor dalšího zájmu o naše dějiny. Na asi sto stranách pokrývá příliš mnoho témat, události několika měsíců. Mnohé z nich by si zasloužily samostatné zpracování, s větším důrazem na osudy aktérů. Aby si k nim čtenář vytvořil vztah, aby ho skutečně zajímali, aby s napnutím četl o riskantních akcích, do nichž se zapletli.

Určitě považuji za velké plus, kterak podrobně je popsána síť místního odboje a množství výsadků, které na našem území proběhly. Stejně tak jsem rád za kladený důraz na ukázání „obyčejných" lidí. Civilistů, kteří v sobě našli takové množství morálky a odvahy, aby účinně bojovali proti Goliášovi nebo podporovali vojáky, kteří by bez jejich pomoci nepřežili na nepřátelském území déle než pár dní. I když si sám uvědomuji jejich hrdinství, myslím, že je třeba jej v literatuře trochu přifouknout, nevyobrazovat je jenom jako lidi, u kterých někdo přespával. Chybí kontext, který by podtrhl důležitost jejich jednání. A ve výsledku tak nedovede účinně předat a dokázat tolikrát opakovanou mantru, že ne všichni hrdinové nosí kápě. 

Obávám se tedy, že po knize sáhnou pouze lidé, kteří již o tématu něco vědí, neřkuli se zajímají o historii sami od sebe. Nemyslím si však, že takoví potřebují další zpracování. A nové fanoušky nejspíš nevytvoří.

Komiks tak z mého pohledu zůstává viset někde uprostřed. Nejedná se o soupeře pro většinu jiných komiksově zpracovaných příběhů. Nebude figurovat ve výběru, jestli si chci přečíst Anthropoid, Preachera, Živé mrtvé nebo Batmana. Všechno to šťavnaté, co by umožnilo čtenáře chytit a nepustit, je až úplně na konci, ve formě několika medailonků všech zúčastněných. O jejich osudech desítky let před válkou, o mnoha životních zákrutech, které by dovedly vytvořit celý vesmír. Nevěry, intriky, safra, vždyť K. H. Frank měl od dětství skleněné oko! A ani toho si nelze v samotné kresbě všimnout. Příběh není vyprávěn z žádné ucelené perspektivy (třeba Gabčík, Hácha, Heydrich, rodina Morávkova), jedná se spíše o nekonečný sled situací. Tento přístup bohužel působí rušivým dojmem a opět připomíná suchou učebnici.
Na tomto místě se musím odkázat na v tomto ohledu famózní komiks Bomba (vydáno Argem, 2021), který taktéž neztrácí nic na své faktičnosti, ale kromě toho dovede pečlivě vybudovat napínavý příběh. Umí poutavě vyprávět.

Co se týče zpracování, nemám co vytknout. Tvrdě matné zpracování a utlumená paleta vhodně podbarvují pochmurnou atmosféru popisovaných událostí.

Nakonec si dovolím malé rýpnutí slovíčkařením. Slovíčkařením, na kterém ale záleží. Autoři několikrát odkazují na atentát. Musíme si ale konečně po tolika letech uvědomit, že se o atentát nejednalo. Hovoří snad někdo o „atentátu na bin Ládina"? Ne, atentát je označení pro vraždu, akt násilí, který je v rozporu s morálním a právním řádem. Útok, který vedl k odstranění Reinharda Heydricha byl standardní vojenskou operací a nikoho by ani nenapadlo o něm mluvit jako o atentátu, kdyby jej provedli vojáci jiného spojeneckého národa. Jednalo se o misi, akci, operaci, ale zcela jistě ne o atentát. Gabčík, Kubiš ani nikdo jiný ze skupiny nebyli vrahy, ale speciální jednotkou, které se podařilo zneškodnit vysoce cenný cíl. Byli někým jako Captain Price, Ghost nebo Soap MacTavish ze série Call of Duty. A právě takové zobrazení dějinám stále chybí. Méně Dušínů, prosím.

Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha
Zdeněk Ležák, Michal Kocián
Nakladatelství:
Argo
Odpovědný redaktor: Richard Klíčník
Rozměry: 22 x 28,5 cm, vázaná
Počet stran: 136
Rok vydání: 2021 (1.vydání)
Doporučená cena: 498 Kč

 

Přidat komentář