RECENZE: Bezvětrné město, Eléonore Devillepoixová

Článek od: Tereza Kučírková - 24.05.2022

Řekněte mi, kdo vyhrává závod? Kůň, nebo jezdec?
Kůň.
Přesně. Kůň by běžel dokonce ještě rychleji, kdyby ho netížil jezdec. Je zábavné sledovat, jak z obchodu nakonec profitují ti, kteří nás zdánlivě podporují. Opravdu svému koni v závodě o ministerský post důvěřujete?

Lastyanax by měl prožívat šťastné chvíle. Ostatně nepodaří se vám každý den obhájit studium na výbornou a po pěti letech se z učedníka stát opravdovým kouzelníkem. Ovšem jeho vítězný moment, kdy poprvé obléká fialovou kouzelnickou tógu, je poskvrněn smrtí jeho mentora, Palata. Lastyanaxova kariéra rázem nabírá strmý vzestup a během pár dní zastává ministerský post svého bývalého učitele. K tomu, aby se mohl funkce ujmout, mu ale schází poslední střípek, učedník.
Ani Arka nezačíná své dobrodružství v Hyperboreji nejšťastněji. Třináctiletou Amazonku přinesl na svých zádech kůň pochybného původu. Arka cestuje bez peněz nebo kousku jídla, zato je vybavena bojovností a magickými schopnostmi. Za svůj krátký život stihla uniknout z hořícího pralesa Amazonek, přečkat vzpouru v Napoce a přejít ledové Rifejské pláně, aby se dostala do zlatého města. Prosperující Hyperborea krytá od mrazu a chladu poklopem skýtá bohatství a hojnost, o kterých se jí ani nesnilo. Arka však není jen další přistěhovalkyní. Hyperborea je pro ni místo, kde se může učit magii a možná i místo, kde najde otce, kterého nikdy nespatřila. Jaké je její překvapení, když se ocitne v první úrovni města plné splašků, špíny, kouře a hniloby. Aby mohla cestovat na zádech želvy kanály oddělujícími jednotlivé úrovně, musí zaplatit mýtné. Každá úroveň si žádá svůj poplatek. Arka v sobě nese mnohá tajemství a jedním je i její koník s kapkou jednorožčí krve, který jí pomůže vyhrát dostatek peněz na cestu do sedmé úrovně, kde žijí kouzelníci.
A tak se dva nepravděpodobní spojenci setkávají. Muž, který se vypracoval na vlivného ministra až příliš rychle a dívka pyšnící se talentem najít východisko i z těch nejnebezpečnějších situací a příšernou gramatikou. Lastyanaxův mentor však nebyl poslední, koho stihla záhadná smrt, a brzy se lůžka u balzamovače zaplní těly dalších vlivných mágů. Absolutistický Basileus vládne městu přespříliš dlouho, aby své mocí zakalené zraky upřel jinam než na dávné křivdy, a pod rouškou nečinnosti rozehrávají své hry mafiánské klany. Arka s Lastyanaxem se velmi rychle ocitají mezi kolesy intrik a společnými silami se snaží rozkrýt prohnilost zkorumpovaného města a nalézt pravdu.

Autorka románu Eléonore Devillepoixová vystudovala filozofii a pracuje v Evropském parlamentu. Právě znalost politického prostředí dala autorce munici pro vytvoření hutného systému moci, pletich a lobismu jako pozadí pro magické dobrodružství.
Ústředním motivem knihy je hledání Arčina původu. Kdo vlastně je ta nezlomná dívka? A odkud vzala takovou porci síly a nadání?
Svižně psaný text velmi rychle odsýpá a i přes spletitost vztahů nenechává čtenáře tápat a bezpečně je provází příběhem se zatajeným dechem. Velmi tomu napomáhá samotná Hyperborea. Město je vystavěné do nejmenších podrobností a s vskutku velkou dávkou originality. Nevraživost mezi úrovněmi působí realisticky a autenticky. Svým jménem město ovládané mágy odkazuje na mytickou, starověkou Hyperboreu, pojmenovanou po bohu severního větru, a odkazů na antiku v knize nalezneme víc.
Další obrovskou devízou knihy je neobvyklé pojetí magie. Hyperborejští mágové totiž nemáchají hůlkami, ani po sobě neštěkají kouzelné formule. Jejich magie je o poznání techničtější a účelnější. Základem je studium kouzlopisectví a mechanomagie, aby byl mág schopen vytvořit pečeť a vtisknout ji objektu, jež chce ovládat. Takové pečetě mohou z běžného prstenu učinit tu nejsilnější zbraň a z nebohé oběti jen nádobu, ze které kouzelník čerpá energii.

Prvotina Eléonore Devillepoixová vás šokuje čtivostí a napínavostí politických intrik. V každém směru toto dílo naplňuje potenciál fantasy dobrodružství a ve svém závěru dává tušit, že se jednalo jen o předkrm. Na podzim 2022 nám mladá francouzská autorka naservíruje pokračování (resp. nakladatelství Host jeho překlad), které se chystá využít celý pestrý svět nejen kouzelné město pod kupolí.

Bezvětrné město
Originální název: La ville sans vent
Autorka: Eléonore Devillepoixová

Překlad: Ladislav Václavík
Vydavatelství: Host
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy
Počet stran: 472
Doporučená cena: 449 Kč


 

Přidat komentář