RECENZE: František Kotleta, Rudý vrabčák

Článek od: Renata Staurovská - 01.03.2022

Bylo to malé vítězství lidského penisu nad hrubou silou geneticky zmutovaných emzáků.

Těžko bychom hledali větu, která by sérii Legie z per Kristýny Sněgoňové a Františka Kotlety vystihovala lépe. V předchozím díle nazvaném Šprti a Frajeři se posádce Kra… Vzdorující podařilo splnit Aštarův netradiční úkol a teď se poručík Gerasim, technik Vodička, kuchař Guiseppe, mimozemšťanka Aga, divoška Amanda, distingovaná profesorka Krasiński a samozřejmě kapitán Moravec potřebují na pár týdnů zašít. Na ty nudné dny, kdy jejich největším problémem bylo, kdo nastřílí vyšší skóre v basketbalu, budou ale už brzy s láskou pouze vzpomínat. Práce pro vesmírnou mafii holt není žádnej med. Připoutejte se a držte si klobouky, přilétá Rudý vrabčák!

Když člověka na cizí planetě pozve vesmírný hlemýžď, není to jen tak.

Další Aštarův úkol zavede posádku Kraksny (sorry, Kápo) na Planetu tisíců světel. Tu obývají karové, silně matriarchální mimozemská rasa. Úkol je jasný – vyzvednout a odvézt cargo z planety, která jako jedna z mála ještě stále odolává vojenské síle Společenství. A lepší příležitost než blížící se Setkání samic by si posádka sotva mohla přát. Do sálu císařského paláce tak v elegantních šatech vchází profesorka Krasiński se svými mužskými otroky Moravcem, Gerasimem a Guiseppem. Jo a jen tak mimochodem, neposlušnost se na Planetě tisíců světel trestá useknutím penisu. Co by se asi tak mohlo posrat?

„Netuším, co se tady odehrálo, a myslím, že to ani nechci vědět,“ prohlásil a pak se na nás zvesela podíval: „Ale péra máte pěkný, chlapci.“

Rudý vrabčák už není jen přímočará mise ve stylu jdi, neumři a přines. Kotleta se zde pozvolna pouští do politické hry, ve které rozhodnutí hlavních hrdinů mají mnohem větší dopad, než by se na první pohled mohlo zdát. Ale nebojte, pořád je to Kotleta tak, jak ho známe a milujeme. Akční, krvavý a plný černého humoru. A i tentokrát si pro nás nachystal hned několik třešniček na dortu. Například supersilné enlilské afrodiziakum (vesmírní hrdinové Kapitán Bouchač a lord Mrdák doporučují), rutašský kulomrd a hlavně petragun. Nic než petragun!

Série Legie má pořádně našlápnuto už od prvního dílu a Rudý vrabčák dál postupně a neúprosně přidává plyn. Tuhle slibně rozjetou space operu jen tak něco nezastaví a my můžeme být zatraceně hrdí, že vychází právě u nás. A pro ty, kteří stejně jako my už teď nedočkavě vyhlíží další díl, máme dobrou zprávu – v dohledné době se můžete těšit na rozhovory s oběma autory. Dozvíte se i to, co jste vědět nechtěli!

Legie: Rudý vrabčák

Autor: František Kotleta
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 312
Vazba: Brožovaná
Rok vydání: 2021
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář