KOMIKS: Peter David, Robin Furthová, Temná věž: Pistolník 5 - Muž v černém

Článek od: Renata Staurovská - 31.01.2022

Jak je to dlouho, co jsme sledovali siluety mladého chlapce a pistolníka, jak společně vcházejí do temné sluje ve snaze chytit prchajícího muže v černém? Hodiny, dny? Na tomhle prokletém místě čas dávno ztratil svůj smysl. Nyní máme konečně možnost je následovat a být tak svědky samotného závěru jejich příběhu. Nebo možná nového začátku?

Světlo ohně vykresluje mihotavé stíny na stěnách a ďáblova tráva mění plameny ve vize, které oba poutníky děsí. Přesto pokračují temnými chodbami dál, jeden s odhodláním dohnat muže v černém za každou cenu, druhý smířený s tím, že tu cenu za oba bude muset zaplatit právě on. A dobře ví, že to bude cena nejvyšší.

No jo, když tě zabijou, udělá to z tebe cynika v každém věku, řekl bych.

Další díl komiksové Temné věže nese podnázev Muž v černém, a jedná se o zakončení pětidílné série Pistolník. Zachycuje finální události prvního dílu románové série Temná věž z pera Stephena Kinga a ti, co četli předchozí díly pozorně, určitě tuší, že to nebude hezký příběh. Bude drsný a krutý jako samotný život ve Středosvětě, žádná duha a jednorožci. Ale bude stát za to.

Tak běž. Jsou i jiné světy než tento.

Pod kresbou Muže v černém je tentokrát podepsán kromě veterána Temné věže Richarda Isanova i Alex Maleev, známý například svým zpracováním Daredevila. Vizuální stránce díla není jako obvykle co vytknout, pánové odvedli skvělou práci. Dokázali na první pohled odlišit různé dějové roviny – podzemí, kterým poutníci prochází, působí hrůzostrašně a temně, zatímco pistolníkovo vyprávění je v porovnání s ním pastelově barevné a působí jako z jiného světa.

Co se závěrečné pasáže týče, ta se dá popsat snad jen jako přehlídka nejrozličnějších světel, tvarů, symbolů a světů poskládaných do jedné jediné komplexní vize. Vize, kvůli které Roland ztratil všechny, které kdy miloval, a která ho po letech hledání konečně dovede k vytoužené Temné věži. A když mu muž v černém vyloží sedm tarotových karet, té s kostlivcem a kosou se pistolník nebojí.

Smrt. Ale ne pro tebe.“

Jedna část Rolandovy cesty se uzavírá a další číhá za obzorem. Události posledních dní ho zanechávají o deset let staršího a vzaly mu i ty poslední kousky lidství, které mu snad ještě zbyly. Na lítost ale není čas, pistolník musí opět vyrazit na cestu. Temná věž čeká a je blíž než kdy dřív…

Temná věž: Pistolník – Muž v černém
Peter David, Robin Furthová

Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanove, Alex Maleev
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 128
Cena: 369 Kč

Přidat komentář