RECENZE: František Kotleta, Underground: Revoluce

Článek od: Renata Staurovská - 03.12.2021

„Netrvalo dlouho a člověk si zvykl na zápach dlouho nemytých těl, kvašených zbytků a vývarů z různých proteinových kostek a kusů biologického odpadu, které se musely vařit tak dlouho, aby přestaly být životu nebezpečné, a hlavně ztratily jakoukoliv chuť. Těm vývarům se říkalo pražský guláš.“

Je to tak, dystopická Praha, jakou nám František Kotleta naservíroval ve svém románu Underground, je zpátky. Další díl série nese podnázev Revoluce a věřte tomu, že tentokrát má pro nás autor v rukávu schovaných pár es fakt pořádného kalibru.

Hlavním hrdinou není nikdo jiný než Petr Vachten, kterého dobře známe už z předchozího dílu. V Undergroundu zachránil zadky digitálním čarodějkám, a nyní ho čeká úkol ještě zapeklitější. Musí odhalit totožnost sériového vraha, který si říká Zodiak a zabíjí v Praze chudé i mocné bez rozdílu. Což o to, chudí stejně nikoho nezajímají. Ale mocní, ti představují problém.

Vachten tedy znovu nasazuje pomyslnou detektivní čepici, vyslýchá svědky, sleduje stopy a snaží se najít spojitosti mezi zdánlivě nesouvisejícími vraždami. Neobejde se to bez nějaké té krve, drsňáckých hlášek a hromady vystřílených nábojů, ale na to už jsme v Undergroundu zvyklí. Samozřejmě v průběhu vyšetřování opět zachrání pohledné zadky nejen digitálních čarodějek, a nebyl by to Kotleta, kdyby zůstal jen u toho zachraňování.

Kromě Petra Vachtena se zde opět objeví i mezi čtenáři velmi oblíbená Fairy Fay z minulého dílu, nově se budeme moci pokochat třeba sexy černovláskou Ivanou, která ve svých umělých končetinách skrývá nejedno překvapení. Jo a taky jsou tu vílové. Chlápci, co měří tak metr dvacet i s antigravitačníma botama, jsou zarostlí jak Rumcajs a nosí nejraději růžovou v kombinaci s plamenometem. Přijde vám to děsivé? A to ještě nevíte, že rapují písně Haničky Zagorové.

Underground: Revoluce je ještě o chlup víc detektivní než její předchůdce, a protože už prostředí dystopické Prahy známe z předchozího dílu, mohl si autor začít víc pohrávat s politikařením a mocenskými silami, které metropoli ovládají. Digitální čarodějky už nemají tak významné postavení jako předtím, na jejich místo ale přichází Digitální mesiáš, který hlásá osvobození se od technologií, očištění lidstva a návrat ke kořenům. A chudí a sociálně slabí, ti, ke kterým byla Praha všechno, jenom ne milostivá, ti na to slyší.

„Tihle lidé toho moc neměli. Jediné, co mohli někomu dát, byla jejich víra.“

Už tušíte, jaká revoluce se to chystá? Tak si zapněte bezpečnostní pásy, protože tohle bude opravdu jízda! Můžete se těšit na hromadu kulturních referencí, od Rošťáckého kakaa podle Bohdalky přes ruční odpalovač raket Ovčáček 2, až po překvapivě sofistikované úryvky z knihy Umění války. A retrorap písní Haničky Zagorové nesmí chybět!

„Jsem duhová víla
V tvém pohledu slunce mám
Už nesu mrak
Jsem růžově bílá
Tančím, koukej se jak“

Underground: Revoluce

Autor: František Kotleta
Název: Underground: Revoluce
Nakladatel: Epocha
Rok vydání: 2021
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 395
Cena: 349 Kč

Přidat komentář