KOMIKS: Cullen Bunn, CYBERPUNK 2077: Trauma Team

Článek od: Renata Staurovská - 04.05.2021

Trauma Team International – zdravotnická společnost, která vás dokáže vytáhnout i z toho největšího průseru. Stačí být jejich klientem a máte jistotu, že vás zachrání – nebo zemřou, když se o to pokusí. Neosobní postavy v bílých helmách s červeným symbolem uprostřed mají jediný úkol, udržet klienta při životě. I kdyby to znamenalo postavit se gangům v takovém městě, jako je Night City.

Jenže i ty neosobní postavy v bílých helmách jsou jenom lidi.

„Do Trauma Team International jsem se přihlásila, protože jsem si myslela, že budu pomáhat lidem.“

Nadia při jedné ze záchranných misí přišla o celý svůj tým, a teď prochází klasickým byrokratickým kolečkem, které má určit, zda je schopná vrátit se do služby. Sedí napojená na přístroje a zodpovídá otázky, které jí klade žena na druhém konci stolu. Ale vnímá je jen napůl. Myšlenkami je stále tam, v terénu, na poslední misi.

„Splnila jsem misi. Všichni ostatní jsou mrtví. Ale já… Klienta zachránila.“

Je těžké sedět doma a ubíjet se výčitkami. Proto se Nadia tak moc chce vrátit do akce. A když se v systému pod jejím portrétem rozsvítí zelena kolonka s nápisem Schopná aktivní služby, mohlo by se zdát, že své trauma překonala. Nový tým, nová mise. Netuší ale, že stíny z její minulosti číhají hned za rohem bytového bloku, kam míří vyzvednout dalšího klienta v úzkých. Platinového, nejvyšší třída.

Co když si ale každý klient záchranu nezaslouží?

Trauma Team je první komiks ze světa Cyberpunk 2077, dlouho očekávané hry z roku 2020, která vyvolala mezi fanoušky dost rozporuplné reakce. V ní se se stejnojmennou institucí setkáváme, nějaká bližší interakce však nebyla možná. Možnost nahlédnout pod anonymní bílou helmu a dozvědět se o funkci Trauma Teamu něco bližšího je tím pádem pro všechny fanoušky více než vítaná.

Autorem komiksového je Cullen Bunn, jméno dobře známé z komiksových X-Menů nebo marvelovské deadpoolovské minisérie. Za kresbou stojí Miguel Valderrama, známý například díky spolupráci na komiksové sérii Giants. Ilustrace jsou živé, pestré a barevné, ostatně jako celý svět Cyberpunku 2077. Ale nemějte pocit, že je to čtení pro děti, rudou barvou kreslíř rozhodně nešetřil a vystřílené nábojnice čtenář také jen tak nespočítá.

Je vidět, že Bunn ví, co dělá, několik příběhových linek proplétá dohromady naprosto přirozeně a vytváří tak krátký, ale poutavý příběh s přesahem, který čtenáře nutí k zamyšlení. Samotný závěr je potom doopravdy kulervoucí.

Trauma Team je naprosté must-have pro fanoušky Cyberpunku 2077, o tom žádná. Komiks ale funguje dost dobře i sám o sobě, znalost světa počítačové hry není vůbec nutná. Potěší tedy i milovníky akčního scifi, kteří se nad příběhem a jeho závěrem rádi zamyslí.

Co dodat? Snad jen, že se nemůžeme dočkat, co si pro nás tvůrci připraví příště!

„Jakej je to pocit?“
„Takovej… Platinovej.“

Cyberpunk 2077: Trauma Team
Autor: Cullen Bunn
Ilustrace: Miguel Valderrama
Nakladatelství: Crew
Vazba: paperback
Počet stran: 100
Cena: 299 Kč

Přidat komentář