KOMIKS: Peter David, Robin Furthová, Temná věž: Pistolník 3 - Bitva v Tullu

Článek od: Renata Staurovská - 18.12.2020

Roland z Gileadu, poslední pistolník Středosvěta, toho na své cestě už přežil tolik, že by to obyčejnému člověku vystačilo na několik životů. Když jsme jej viděli naposledy, dával sbohem Jenny, sestřičce z Elurie s andělskou tváří. Jen tak tak s její pomocí unikl ze spárů jisté smrti a nyní se před ním na obzoru rozkládá další město. Tull. Nechce se mu do něj, jeho pistolnické smysly mu opět napovídají, že je to špatný nápad. Jenže on nemá na vybranou – pronásleduje muže v černém, který podle všeho také nedávno prošel tímto městem, a Roland by tam o něm mohl získat nějaké informace. Nebo mu taky padnout přímo do pasti…

Refrén „Hej Jude“ už ztichl a piáno břinká další starou baladu.

Ukáže se, že muž v černém městem Tull skutečně nedávno prošel. A zanechal tu Rolandovi ne jeden, ale hned několik pozdravů. Třeba Norta, starého žebráka a požírače trávy, kterého přivolal z říše mrtvých zpět k životu. Nebo Sheba, živoucí připomínku dávných událostí v Mejisu, které Rolanda stále ještě po nocích pronásledují. A v neposlední řadě také kazatelku Sylvii, jejíž víra ve člověka Ježíše má s křesťanstvím společného možná tak hlavního protagonistu.

Majitelka místní hospody Allie má informace, které Roland potřebuje, a pistolník má zase něco, co potřebuje ona – tak nějak asi vzniká většina svazků v pistolníkově světě, který se hnul. Netuší, že i na její zjizvené tváři zanechal muž v černém svůj nesmazatelný otisk, a smyčka kolem jeho hrdla se postupně stahuje.

Devatenáct, řeknu. Norte, poslouchej, devatenáct! A pak se mi odhalí tajemství smrti a krajiny, která leží za ní.

Krev bude opět téct proudem, kulky létat tak rychle, jak umí střílet jen pistolníci z Gileadu a muž v černém se bude smát svým příjemným, ryzím a bodrým smíchem. A Roland… Roland bude bojovat v Bitvě v Tullu o svůj vlastní život, jako už tolikrát.

V dalším z dílů komiksové Temné věže sledujeme události, popsané hned v první kapitole úvodní knihy stejnojmenné románové série. Zajímavé je, že více odpovídají jejímu novému vydání, které u nás vyšlo jako zrevidovaná verze Pistolníka v letošním roce. Rozdílů tam není tolik, ale co se návaznosti na další díly týče, jsou poměrně podstatné.

Opět se můžeme zaradovat nad tím, jak precizní byl přenos těch asi čtyřiceti stran z Pistolníka do komiksové podoby – styl psaní je hodně podobný, a některé pasáže jsou dokonce totožné. Hodně to přidává na vzájemné provázanosti obou typů toho stejného příběhu, a co je nejlepší – i ti, kteří Rolandovo dobrodružství ve městě Tull již znají, se můžou těšit na pár překvapení.

Nám dobře známý ilustrátor Richard Isanove, který na sérii Temná věž odvádí neskutečnou práci už od samotného začátku, si tentokrát do party přizval Michaela Larka, toho fanoušci marvelových komiksů znají například ze sérií Winter Soldier nebo The Amazing Spiderman. I po stránce grafické se tedy jedná o velice povedené dílo, což ale u Temné věže není žádnou novinkou.

Na rozdíl od předchozího komiksu, Sestřiček z Elurie, Bitva v Tullu už předpokládá alespoň základní znalost univerza Temné věže, nebyla by proto nejspíš vhodná pro čtenáře, který se s posledním pistolníkem Středosvěta ještě nesetkal. Pro nás ostatní je to ale další vydařený kousek do sbírky, říkáme díky-sai!

 

Temná věž: Pistolník – Bitva v Tullu

Peter David, Robin Furthová

Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanov, Michael Lark
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 128
Cena: 369 Kč

Přidat komentář