NEDĚLNÍK: Není rýma jako rýma

Článek od: Renata Staurovská - 19.04.2020

„Leze na mě rýma, pomyslel si.“

Města zejí prázdnotou, na silnicích lze jen příležitostně spatřit nějaké to osamělé auto. Lidé jsou zavřeni doma a když už musí ven, obchází náhodně kolemjdoucí i staré známe obloukem a obličej mají zahalený rouškou, šátkem nebo respirátorem.

„No co, všichni najednou nastydli.“

Zavírají se hranice a lidé, kteří se ze zahraničí vrátili, se ocitají pod drobnohledem. Rodinní příslušníci zamlčují informace o svých blízkých, aby je nedostali do problémů.

„Nevim, ale mně to zní, jako kdyby vás chtěli dát do karantény.“

„Jasně, měl rýmu a kašel, určitě ale nechytil choleru nebo co to měl ten chudák Campion a jeho rodina.“

Zavírají se obchody, malí podnikatelé krachují.

„Nevím, možná, že by nebylo špatný zavřít pumpu, Hape. Jenom pro dnešek.“

Přichází zákaz volného pohybu osob.

„Je to vysoce nakažlivé.“

Objevují se první udání.

„Jen Bůh ví, s kolika lidmi se dostal do styku.“

Nemocnice praskají ve švech a nakažených přibývá.

„Oddělení byla přecpaná. Pacienti leželi na zemi. Chodby byly plné; sestry, mnohé z nich očividně nemocné, běhaly sem a tam, některé hystericky vzlykaly. Jiné byly vyděšené k smrti.“

*

Celý svět teď vypadá jako by se v něm odehrával děj nějakého post apokalyptického filmu. Mizerně natočeného, troufám si říct. Marně vyhlížíme fešné kostýmy alá Mad Max, zombií jako v Úsvitu mrtvých jsme se také ještě nedočkali a ani k panice a rabování ve stylu Zombielandu u nás zatím nedošlo. Nelogické chování některých hlavních postav raději ani rozebírat nebudeme. A zápletka? To i hloupá chřipka má na svědomí víc lidí než tenhle čínskej šmejd.

No a když se nám spojí pojmy chřipka a apokalypsa, co z toho vznikne? Ano, mám na mysli Svědectví od věhlasného Stephena Kinga.

Právě ze Svědectví jsem si dovolila do předchozího textu vypůjčit pár úryvků. Kniha vyšla poprvé v roce 1978 a sami vidíte, že některé pasáže z ní s až děsivou přesností korespondují se situacemi, které nás nyní denně potkávají. V televizi, rádiu, na sociálních sítích, na ulici. V úplně běžném, každodenním životě.

Nenechte se však mýlit, King v žádném případě nepředpovídal dění v současném světě. Proti této myšlence se dokonce sám ohradil na sociální síti Twitter: „No, coronavirus is NOT like THE STAND. It’s not anywhere near as serious. It’s eminently survivable. Keep calm and take all reasonable precautions.“*  (Stephen King (@StephenKing) March 8, 2020)

A má zatracenou pravdu, a já chci dodat jediné – buďme rádi. Buďme rádi za to, že máme opatření, která nám pomůžou současnou situaci přečkat v rámci možností ve zdraví. Děkujme za to, že je to jenom „čínskej šmejd“, který má ke chřipce typu Kapitána Tripse asi tak daleko, jako malé hravé vlče k statnému vůdci smečky. A važme si toho, že naším největším problémem zůstává fakt, že si s přibývajícím sluníčkem nemůžeme sednout na zahrádku na jedno točené.

Na druhou stranu by byla chyba tuhle čínskou potvoru podceňovat. Ještě nám nejspíš neukázala všechno, co umí. Možná se v dohledných týdnech objeví zázračná vakcína, která ji přemůže. Možná bude mutovat dál jako chřipka a budeme se s ní muset naučit žít. Neberte prosím proto opatření na lehkou váhu. Neriskujte, to točené pivo vám nikam neuteče. Ani koncert oblíbené kapely, na kterou jste se celý rok těšili. Využijte volný čas, kterého teď máme na rozdávání. Naučte se něco nového. Čtěte, podpořte vaše oblíbená nakladatelství, umělce a další malé firmy, které tato doba postihla nejvíc. Ostatně i takové online párty po sociálních sítích mají svoje kouzlo…

Buďte zodpovědní vůči svým blízkým, svému okolí i vůči sobě samotným. Ať podobnost se Svědectvím začíná a končí pouze u toho, že v obou případech proti nám stojí nepřítel, který se na první pohled tváří jen jako obyčejná chřipka…

„Na město byla uvalena karanténa.
Kdo je tam mrtvý?
Nikdo.
Lžete.“


* "Ne, coronavirus NENÍ jako SVĚDECTVÍ. Ani zdaleka není tak vážný. Je velice snadno přežitelný. Zůstaňte v klidu a dodržujte všechna rozumná opatření." (překl. redakce)
 

Komentáře

Kolem koronaviru se rozpoutala slušná virální hysterie.

Já nebyl ani ve Wu-chanu, ani v Itálii a přesto jsem měl od 6. ledna stejné příznaky jako koronavirunosiči o dva měsíce později. Doktor mi začátkem února řekl, že mám "něco jako" zánět nosohltanu, dal mi antibiotické kapky a antihistaminika a dodal, že kašlat budu ještě pár týdnů a ať si beru dost vitamínů. Trvalo šest týdnů, než potíže odezněly a k tomu všemu jsem nakazil i celou rodinu, byť měli příznaky každý trošku jiné.

Tak ať mi nikdo nepovídá, že se tu ona směs virů objevila až s koronou, byla tu dřív v mnoha modifikacích a roznesla se pěkně po světě klimatizací letadel. To co jsem měl já, měli někteří lidé už v prosinci.

 

Myslím, že je to krásný příklad argumentačního faulu, kterému se říká chybné vyvození – mám nějakou osobní zkušenost, tu zobecním a tvrdím, že něco na základě této osobní zkušenosti nějak je. Něco jiného by bylo, kdyby vám udělali test na koronavirus a zjistilo se, že máte protilátky. Ale do té doby není to, co píšete v komentáři, hodnověrný názor.

Stesky jsou v pořádku, to sem naopak určitě patří. Ale znáte to – dneska někdo vymyslí názor a za týden už to citují noviny jako zaručenou pravdu… (A moudrý čtenář si může sám najít argumentační faul, který jsem použil tady… :) )

Přidat komentář