RECENZE: Marek Skřipský, Ostravská mystéria

Článek od: frankie - 08.01.2020

Ostravská mystéria jsou 136. svazkem edice Česká fantastika. Díky poděkování autora se na začátku čtenář dovídá, že téměř polovina knihy vznikla v porubské KurnikŠopě, velmi inspirativním prostředí k tomu, aby byla sepsána taková pecka.

Ostravská mystéria baví a čtou se skvěle, a autorova znalost historického prostředí čtenáře věrně uvrhne do prvorepublikového Československa. Kniha obsahuje celkem osm ucelených příběhů odehrávajících se v letech 1920–1927 a vzájemně propojených prostředím a hlavními hrdiny. Ústřední postavy tvoří ne zcela sourodou trojici. Bývalý legionář Vácha, nyní pomocný učitel na gymnáziu, se vyrovnává s hrůzami prožitými během války pomocí alkoholu. Farář Bronský, který vlastní knihovničku plnou svazků o magii a nadpřirozenu, je obětavým duchovním s rozsáhlými znalostmi okultního umění. Třetí hlavní postavou je dcera četníka Hana Sikorová, děvče schopné láskyplně milovat, ale také vymykající se tehdejším představám o ženách. Její vášní je totiž jízda na silných motocyklech a závodění a jako módní doplněk chápe nezbytný nůž, případně i pás vrhacích nožů. Vzájemný vztah mezi touto trojicí i postavy samotné projdou v knize zásadními proměnami a je to jen a jen dobře. Díky tomu působí velice věrně.

Osm příběhů, osm fantastických námětů zasazených do běžného života. S nimi se musí vyrovnat četnictvo a zpravodajská služba Československa, hlavní slovo však má ale zmíněná trojice a ostravské prostředí okořeněné tamější mluvou. Již ve dvacátých letech se v příbězích objevuje převážně německé nepřátelsky smýšlející obyvatelstvo zpodobněné zahraničními zpravodajci, okultní nacistickou společností Thule nebo jen delikventními osobami z podsvětí. A to vše je prodchnuté nadpřirozenými postavami, vlkodlaky, nesmrtelností, zázračnou zeminou nebo i obyvateli zcela nelidských říší.
Někdy se k řešení záhad nachomýtnou hlavní hrdinové náhodou, většinou je to ale propojené s policejním vyšetřováním. Dcera četníka Hana má totiž možnost nahlédnout do některých spisů. Historické poznámky pojící se ke každé povídce jsou velice obohacujícím prvkem. Na konci knihy dovysvětlují uvedené informace, ale někdy i upozorňují na ty záhadné.
Hned díky první povídce se čtenář sžije s hrdiny, prostředím a následné příběhy ho v započaté jízdě dovezou až ke konci knihy. Po přečtení vyvstane v mysli jen jedno. Doufám, že tahle kniha dostane pokračování.   


Ostravská mystéria
Marek Skřipský

Nakladatel: Straky na vrbě
Rok vydání: 2019
Počet stran: 592
Vazba: Brožovaná
Cena: 350,- Kč

 

Komentáře

To T. Skřípský zůstalo i v tagu u článku...

Ale hlavně sem chtěl říct, že je to vážně skvělá knížka a poděkovat autorovi, že díky němu sem si osvojil slovo pajtaš :) 

Co dodat?Skvělá věc s místního, tedy přesněji slezského prostředí, což je pro nás středočeši jakýsi folklór. Doufám že mu chuť do psaní vydrží a nedojdou nápady.

Přidat komentář