KOMIKS: Marjorie Liu - Sana Takeda, Netvora 3: Azyl

Článek od: Karolína Poláčková - 18.10.2019

Maika Půlvlčice nemá šanci uniknout hledáčku arkanických mocností, a tak hledá úkryt před hrozící válkou v uprchlickém přístavním městě Pontu – ale ani tam jí nebude azyl poskytnut zadarmo.

Poté, co Maika pátrala po pravdě o minulosti své matky na prokletém Ostrově kostí, našla jen málo odpovědí a mnohem víc otázek. Stále nad ní visí stín Šamanské císařovny, jejíž masku, artefakt propůjčující moc nad bohy, nedávno aktivovala. Majitelé různých úlomků masky by rádi získali i ten Maičin – Půlvlčice proto prchá do svobodného města Pontus, kde chce najít útočiště. Výměnou za to má ale aktivovat další z vynálezů své pradávné příbuzné – Pontský štít, která má město ochránit před blížící se válkou. Zinn, tedy netvor, který sídlí v Maičině těle, má stále obrovský hlad - postupně ale získává samostatnou podobu, a kráčí tak své hostitelce po boku. Monstrum i Půlvlčice už vědí, že musí spolupracovat a navazují spolu hlubší pouto. Jakožto hlavním postavám je jim také věnován největší prostor, nicméně děj neztrácí nic ze své rozvětvenosti a komplikovanosti.

Během prvních dvou dílů nám Marjorie Liu představila početný zástup postav, z nichž se většina v Azylu vrací na scénu. Rozhodně se nedá říct, že by byly vizuálně zaměnitelné – Sana Takeda si opět mistrovsky vyhrála s kresbou i jemnými detaily jednotlivých obličejů, bohužel i přes to je velmi těžké se v postavách vyznat. Taková už je Netvora – každý, kdo za sebou má předchozí díly série, ví, že se jedná o svět neskutečně bohatý, ale také zmatený a lehce překombinovaný. Na čtenáře se tu valí velké množství reálií, postav a událostí na opravdu malém prostoru. S ohledem na časový odstup, s jakým jednotlivá pokračování vychází (to čtvrté vyjde v angličtině teprve začátkem tohoto října), se všechny tyto informace člověku zákonitě vykouří z hlavy. Ideální je tedy číst sérii na jeden zátah anebo alespoň prolistovat předchozí knihy. Nejenže jinak nemáte možnost řádně příběh ocenit, ale vlastně se v něm nebudete ani moci dobře orientovat.

Samotný styl, kterým autorky svět budují, se samozřejmě nezměnil – Netvora se stále zaměřuje na zobrazení krutého světa stiženého válkou a jejími důsledky, potkáváme hlad, bídu a uprchlické tábory. Nechybí ani násilí, to vše s lehkou příchutí hororových prvků, steampunku a magie. Atmosféra, kterou Takeda příběhu dodává svou kresbou, je pak naprosto jedinečná. Využití barev skvěle zrcadlí aktuální dění a stránku za stránkou se opět jedná o vizuál, na který se neomrzí koukat. Co se Azylu daří lépe než Krvi, jeho předchůdci, je navázání na předchozí příběh. Elegantně vrací do hry některé dějové linky, které zůstaly zapomenuty v prvních sešitech, a spojuje vše dohromady. Prostor tu dostávají i jiné postavy, než sama Půlvlčice – hlavně její dva stálí společníci, Kippa a Ren. Okruh hlavních postav se nám ale přece jen trochu ustálil a čtenář už získává pocit, že je začíná znát.

Třetí Netvora zakončuje ve velkém stylu, ničím menším než ukázkovým cliffhangerem. Ani dřív se samozřejmě nejednalo o komiks, kde by byla o dramatické dění nouze (spíše naopak), v Azylu se ale daly věci pořádně do pohybu, a nezbývá než trpělivě vyčkat překladu The Chosen. Samozřejmě kvůli bohatému světu Maiky Půlvlčice bude také dřív či později nutné znovu sáhnout po prvních dílech a osvěžit si děj. Ale to lze, stejně jako jakoukoli zmatenost, tomuto nejen vizuálně fascinujícímu příběhu lehce odpustit.

 

Marjorie Liu, Sana Takeda – Netvora 3: Azyl
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 168, brožovaná
Rok vydání: 2019
Překlad: Filip Škába
Cena: 449 Kč

Přidat komentář