KOMIKS: Peter David, Robin Furthová, Temná věž: Pistolník - Cesta začíná

Článek od: Renata Staurovská - 03.04.2019

„Dívejte se. Dívejte se dobře. Muž oděný v ebenově černém běží přes bělostnou, oslepující a vysušenou poušť.“ Že vám tato slova zní povědomě? Ano, podobně přece začínala románová série Stephena Kinga Temná věž. Dnes držíme v rukou šestý díl její komiksové adaptace, nazvaný tématicky Pistolník – Cesta začíná. A jak již napovídá samotný úvod, přišel čas postupně opustit Rolandovo dospívání a vydat se spolu s ním na jeho životní pouť za Temnou věží.

Už dávno víme, jak vlastně bitva na kopci Jericho dopadla. A stejně tak víme, že onou neslavnou prohrou to vlastně všechno pro pistolníka začalo. Z prvních stránek už na nás nehledí dospívající chlapec, ale muž. Muž s tvrdým pohledem a několikadenním strništěm na tvářích, pro kterého existuje jen Temná věž a nic víc. Stejně jako v první románové knize, i zde přichází k osamělému příbytku Browna a jeho pozoruhodného krkavčího společníka. Večer, když v krbu praská oheň a oba muži skromně povečeří, začne Roland vyprávět svůj příběh… Tedy to, co se stalo po bitvě na kopci Jericho, kde jsme se s ním rozloučili na konci předchozího dílu. A všichni tušíme, že to nebude hezké povídání.

Vzpomínky na minulost jsou prokládány současným putováním unaveného pistolníka, do značné míry tedy kniha zachycuje výjevy již známé z románové série, konkrétně prvního dílu. Ovšem i těm, stejně jako v předchozích částech, dokázal Richard Isanove vdechnout nový život svojí kresbou. Na pomoc si tentokrát přizval Seana Phillipse, jehož jméno můžeme mít spojené například grafikou komiksů Batman, Hellbrazer nebo Sleeper.

Pokud se ale obáváte, že znalce románové předlohy nemá Pistolník – Cesta začíná čím překvapit, jste na omylu. Kniha nabízí hromadu detailů a scén, při kterých vám bude běhat mráz po zádech a které jsou knižní předlohou jen velmi volně inspirované, pokud vůbec, a přitom dohromady dávají perfektní smysl. Je to jako by romány Stephena Kinga poskytly pro příběh Temné věže pevné obrysy a základy, a komiksové adaptace mu dodaly barvu a oživily jej.

Roland od této chvíle už kráčí jen kupředu ke svému cíli a my máme jedinečnou možnost jeho kroky následovat. Spolu s ním potkáme jeho dávno mrtvou lásku, budeme bojovat za životy rodinky brumláků, pronásledovat proklatého muže v černém, vdechovat vůni ďáblovy trávy a kdoví… Třeba zároveň s pistolníkem na obzoru jednou zahlédneme i bájnou Temnou věž. Ale o tom snad až příště.

 

Temná věž: Pistolník – Cesta začíná

Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanov, Sean Phillips
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 136
Cena: 349 Kč
 

Přidat komentář