RECENZE: Ludmila Müllerová, Případ ztraceného hledače

Článek od: Eylonwai - 18.01.2019

Když se ztratí hledač, je to pěkně na houby. Zvlášť když hledal legendární Hladový meč, zbraň krále Ruthara. Komtesa Marie, vždy připravená na vzrušující dobrodružství, a její dopisní přítelkyně Marta, chrámová kněžka s neobyčejně bystrou myslí, jsou odhodlané přijít téhle záhadě na kloub.

Hledač Robert z Donglanu odjel na Élladské ostrovy, jen aby v jeho stopách kráčela jedna záhada za druhou. Tak například – proč by někdo jako on věřil, že skutečně dokáže najít zbraň, která vždycky byla spíš pověstí než skutečností? Martě a Marii se už od začátku celé tohle pátrání moc nezdá a rozhodnou se riskovat všechno, jen aby to rozlouskly. Marie se vydává na dobrodružnou cestu na Élladské ostrovy, konkrétně na Kitrinu, kde se to mimochodem jen hemží pašeráky. A podezřelými domácnostmi, když už jsme u toho. Třeba pan Theofil a jeho mladičká manželka, u kterých se Marie ubytovala, jistě něco skrývají! A co ten záhadný taverník s jednou rukou? Nebo stařena míchající zelený sliz? A námořník, který utonul za zvláštních okolností? O záhady tu jistě nouze není.

Styl vyprávění, který Müllerová zvolila, je všechno jen ne lineární. Deníkové zápisky komtesy Marie střídají Martiny dopisy, děj v kurzívě (který se děje mimo zorné pole obou dívek) a to všechno je doplněno o jednotlivé kapitoly legendy O králi Rutharovi a Hladovém meči. Úseky jsou relativně krátké, odlišené jiným druhem písma a navíc doplněné o ilustrace Jany Šouflové. Celek působí svěže a originálně. Může se stát, že deníkovo-dopisní styl se vám místy omrzí, pakliže mu to dovolíte, Mariiny části totiž dostávají nejvíc prostoru, ale i tak je to vskutku čtivé!

Přesto musím přiznat, že po dočtení poslední stránky ve mně zůstal poněkud rozpačitý dojem. Čím to? Případ ztraceného hledače je jako velký nadýchaný dort, krásně ozdobený, nic se nerozpadá, nikde nic neteče, vypadá prostě báječně a sliny už se vám sbíhají. Ale když do něj kousnete, zjistíte, že se cukrář nechal trochu unést a ve snaze zužitkovat všechny ty skvělé suroviny jich smíchal příliš. A tak se chutě tlučou a je jich zkrátka mnoho. Biblický patos se mísí s motivy ze severských ság, se staročeskými koncovkami sloves, francouzskými jmény, artušovským mýtem a to celé je obalené řeckým klimatem. Takové kombinace bývají zábavné a vzrušující, ale jen když se použijí s mírou a přesně navážené. Když vám pomalu dojde, že celé to vyprávění o Hladovém meči je tam vlastně jen na oživení a nemá vcelku žádný výraznější dopad na „současné“ události, najednou trochu zhořkne na jazyku.

Detektivní zápletka vypadá přitažlivě a v knize jsou místa, kdy se s chutí pustíte do odvážných teorií o vrazích a zahradnících. Jenže i tady je těch surovin trochu moc. Nemůžu se ubránit dojmu, že vynechala-li by se jedna či dvě zápletky, výsledek by byl mnohem stravitelnější. Takhle je to malinko překombinované a výsledné rozuzlení poněkud neuspokojivé. Navíc čtenář neustále balancuje mezi rozhodnutím, zda to má být parodie, či nikoli. Sem tam se to k ní přehoupne, ale většinu času zůstává na půl cesty – pro konečný výsledek je jí buď málo, nebo příliš. Humoru je tu však požehnaně, obzvlášť Mariiny části vás často přinutí pochechtávat se pod vousy a někdy se i ztotožnit s jejím pohledem.

Sečteno a podtrženo, v gastronomické soutěži by Případ ztraceného hledače první místo asi nevyhrál. Na takové množství motivů, prvků a stylů je to zkrátka příliš těsný prostor. Navýšit počet stránek by tomu nejspíš pomohlo, do epického detektivně-dobrodružného románu se takové zámotky hodí. Na druhou stranu by ten deníkový styl i Mariin opakující se humor v takovém případě asi nevystačil. Müllerová ovšem psát umí, a to dokonce velmi dobře, jsem si tedy jistá, že by si s takovým případem zvládla poradit. V této podobě vás Případ ztraceného hledače neurazí, nebude vám z něj vyloženě těžko a na pár hodin vás dokáže příjemně zaměstnat. K dokonalosti má však bohužel ještě dlouhou cestu.

Ludmila Müllerová, Případ ztraceného hledače
Nakladatelství: Straky na vrbě
Obálka a ilustrace: Jana Maffet Šouflová
Rok vydání: 2018
Počet stran: 460
Cena: 290 Kč

Přidat komentář