Komiks: Neil Gaiman - Malcom Jones III - Mike Dringerberg, Sandman: Domeček pro panenky

Článek od: Martin Stručovský - 15.03.2018

Sandman a jeho domeček pro panenky. Tentokrát v barvě.

Se Sandmanem nemáme moc dlouhý vztah. Poznali jsme se teprve před dvěma lety, když Crew udělala nové barevné vydání komiksu Preludia a nokturna. Moje první setkání s ním dopadlo tak trochu rozporuplně. Začátek byl prostě natahovaný, postupem času se to vylepšilo – Gaiman za doprovodu svých ilustrátorských souputníků vršil jednu vizi za druhou (co při tom asi požívali za matroš?), ale dojem se vylepšil. Na konci jsem byl spokojený, ale stejně – pochyby o tom, že mám v ruce legendu, zůstaly.
Naštěstí Domeček pro panenky všechny pochybnosti rozboural.
I tenhle komiks je příšerně psychedelický a možná ještě šílenější než jeho předchůdce. Dává dohromady na první pohled nespojitelné věci – šílence, vrahy, pohádku o Červené Karkulce, Williama Shakespeara. Všechno to zní strašně nespojitelně. Skoro jako když Pejsek s Kočičkou dělali dort, ze kterého by se vám mohlo udělat šoufl. No, jenže to je právě velký omyl.
Domeček pro panenky je totiž taková velká paleta příběhů, které jsou propojené postavou Sandmana. Tenhle komiks je vlastně Gaimanovo velké vyznání příběhům, vyprávění a poukázání na jeho důležitost pro všechny světové civilizace. Což ostatně ukazuje už na první povídce Příběhy v písku. Každá civilizace má svoje příběhy, legendy, báje. A jejich znalost umožňuje Gaimanovi tkát úplně nové a neotřelé a plné emocí. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, rozhodně napravte.

Sandman: Domeček pro panenky

Neil Gaiman - Malcom Jones III - Mike Dringerberg
Nakladatelství Crew
Překlad Viktor Janiš
Počet stran: 232
Rok vydání: 2017 (druhé, barevné vydání)
Cena: 589 Kč

Přidat komentář