Míla Linc vás vezme potřetí do Černého hvozdu

Článek od: Redakce - 06.12.2017

Kmeny staletých velikánů obrůstá tmavý mech. Z bahna vystupují silné provazce kořenů. A pak už jen zelené nekonečno; propletené šlahouny ostružiní, mladých doubků a šípků. Obrovské listy kapradin a jedovatě zelené kopřivy, jejichž ostrá vůně se mísí s pachem zahnívajícího bahna. A ticho – pokud ve větru není slyšet zlý šepot, který přivolává temná kouzla… Přesně takový je Černý hvozd.

Nakladatelství Straky na vrbě na konci listopadu vydalo novou knihu ze světa Černého hvozdu. Spisovatel Míla Linc s ní navazuje na knihy Stín Černého hvozdu (2009) a Mrtví muži netančí (2011). Když se pohne les (2017) je přitom pokračování velmi volné – není na škodu znát předchozí příběhy, ale obejdete se i bez toho.
Co vás čeká? Docela dost!

Černý hvozd sytí se krví. Snadno v jeho blízkosti propukají spory, snadno se krev prolévá. Z té krve potom zlá moc Vysočiny sílí. Svědkové tvrdili, že sama země se chvěje v předtuše hostiny a že dokáže tělo vysát během pár okamžiků, až jen vyschlá kůže a kosti po nebohém zůstanou.
Kryštof z Chrástu, Odhalená tajemství Černého hvozdu

Recenzenti na této sérii chválí zejména hutnou, rádoby středověkou, atmosféru (kterou doplňují i „autentické“ citáty či zapracovaná historiografie světa). Nakladatel rád používá termín „blátivá fantasy“. Nadšenci do historie v textu naleznou řadu drobných odkazů, které evokují naši minulost, na druhou stranu zde bohové kráčí po zemi, čarodějové patří právem mezi mocné, mezi kmeny stromů se prohánějí lesní běsové a vysoko v horách žijí skuteční draci, byť tomu málokdo věří.
Středobodem příběhu je Černý hvozd, tajemné místo na okraji známého světa, kde jsou lidé stále vetřelci.

Známo jest, že ve větru přicházejícím od Černého hvozdu slyšeti je zlý hlas, který přikazuje a věští neštěstí. Přináší do duše strach, bytosti temnot mu naslouchají. Pověsti praví, že je to hlas Vidoucího; kým však Vidoucí jest, to se nikomu zjistit nepodařilo.
Kryštof z Chrástu, Odhalená tajemství Černého hvozdu

Příběh sám je akčním dobrodružstvím, v němž krev stříká z rozšklebených ran, rámus bitev má punc rytířství a odvahy a městskými uličkami zní dusot škorní biřiců. Temná kouzla hrozí zkázou – možná celému světu? A otázka šlechtické cti může zašmodrchat i vcelku jasná řešení.
Hlavním hrdinou a vypravěčem je mladičký panoš Jan Boček z Bočkova, který netouží po ničem jiném, než se stát rytířem. Jeho pána, velitele svinibrodské posádky Vojtěcha, vyšlou do Černého hvozdu, ale vojenská výprava se dostane do problémů dřív, než vůbec začne. Hejtman Prokop z Býčí skály dbá na pořádek a bezpečí v blízkosti Kozího hrádku, kde během horkého léta příliš často hoří samoty v okolí, a kde příliš často umírají lidé. A zemští škůdci Michal z Havráně a Martin z Bílé chtějí… vlastně nechtějí nic jiného, než loupit a zbohatnout.
Odpověď na to, jak se osudy všech hrdinů propletou, získáte na bezmála čtyřech stech stranách.

Přečtěte si ukázku

Knihu můžete pořídit na stránkách nakladatelství Straky na vrbě www.straky.cz, navíc s poštovným a balným zdarma (a navíc zde snadno seženete i předchozí knihy z tohoto cyklu). Tak už nepřemýšlejte nad vánočními dárky, vezměte své blízké do Černého hvozdu!
 

Přidat komentář