DC KK: JLA - Babylonská věž - Mark Waid, Pablo Raimondi

Článek od: Petr Simcik - 29.05.2017

Víte, co mě nejvíc štve na vydání DC sběratelského kompletu JLA: Babylonská věž? Ta anotace. Je to ten největší spojler, jakého jsem byl za dlouhou dobu svědkem. Doslova vám vezme dech, což se pak už příběhu nepodaří.

On by to ale nejspíš neudělal ani tak. Jeho základní stavba je sice originální a v záplavě všech těch DC výčitek svědomí v podání Supermana nebo estrádě všech záporáků, kterých jsme byli svědky v případě Batmana, působí svěže a neokoukaně, ale Marku Waidovi se nepodařilo vyždímat z námětu tolik, aby se z něj stala nesmrtelná klasika. V Babylónské věži jsou místa, stránky, kapitoly, které jsou naprosto úžasné a vytváří naději, že by mohlo jít o něco, co je hodno zapamatování. Je tu skvělý Ra’s Al Ghůl v roli militantního ekologa se vším všudy a má plán, který by mohl vyjít. Jsou tu místa, kde je Liga na lopatkách a pomalu a v křečích umírá. Lidstvo je také na kolenou. Jenže pak Mark Waid zjistil, že by Ra’s mohl vyhrát, a to přece nejde,a tak začínají vytahovat jako králíky z klobouku různé náhody a nesmysly, které příběhu ten úžas seberou.

Jsou to drobnosti, ale prostě nepotěší. Napříkad, když se Batman přestrojí za jednoho z Ra’s Al Ghůlových lidí, kteří mají na sobě přiléhavé nindža oblečky, a na následujícím obrázku si sundavá ve stínu přiléhavou kápi, ukazuje se, že pod ní má celý batkostým i s ušima a pláštěm. To jako vážně?  Nesnažím se hledat ve světě létajícího mimozemšťana s laserovýma očima nějakou větší realističnost, ale alespoň trochu selského rozumu by neškodilo.

Dalším problémem je, že poměrně komplikovaný příběh, zahrnující likvidaci každého člena Ligy, ovládnutí světa a následná slovní grilovačka Batmana, který to vše způsobil, je narván do pěti sešitů. To způsobilo naprosté zahuštění soubojů a zrychlení akce až do úplné krajnosti. Na začátku, kdy na Ligu najednou zaútočí Ra’s Al Ghůlovi pohunci, to vypadá skoro jako by šlo jen o ukázku. Každé zneškodnění člena Ligy je narváno do jednoho až tří panelů. Ne stránek! Panelů! A to je tu Liga v širším složení osmi hrdinů. Krom Batmana je v ní Superman, Wonder Woman, Flesh, Aquaman, ale taky Plastic Man a J’onn Martanian Manhunter a Green Lantern. Třeba to, jak je vyřazen Green Lantern se dozvíme jen z kontextu. A ti všichni se pak samozřejmě i vyjadřují a chtějí spolu komunikovat. To by chtělo a potřebovalo mnohem větší prostor, klidně i dvojnásobný. Jenže Batman si usurpuje hodně prostoru, a tak to vypadá jako by šlo hlavně o jeho příběh a ono to tak svým způsobem je, takže pokud z kompletu sbíráte pouze Batmana, klidně jděte i do téhle Justice League.

Pablo Raimondi, který se postaral o většinu kresby má poměrně mainstreamový styl s trochu temnějším nádechem, který k Ra’sovi a Batmanovi výborně sedne. Měl jsem pocit, že je trochu posedlý očima, protože tolik vytřeštěných pohledů jsem ještě neviděl, a místy byly jeho kresby obličejů dost znepokojivé.

Babylonská věž by byl skvělý příběh s výborným záporákem nebýt množství neduhů  typických pro týmovky DC, které ho srážejí. A to ani nemusím zůstat u komiksů, protože prakticky stejný typ neduhů trápí i DC filmy. Babylonská věž je příběh který v kompletu má své místo, protože ukazuje Batmana v jiném světle. Jako paranoidního kalkulujícího vojáka, který má plán skoro pro každou příležitost a to i proti svým spojencům. Jenže snaha narvat do knihy s omezeným prostorem co nejvíc věcí je prakticky vždy korunována minimálně mírným zklamání a Babylonská věž v toto bohužel není výjimkou.  

DC komiksový komplet #011: JLA: Babylonská věž

Vydal: BB/art s.r.o., Eaglemoss Collections
Vazba: pevná
Format: 175 × 260 mm
Počet stran: 144
Tisk: barevný
Vydavatel originálu: DC Comics
Cena: 229 Kč

Přidat komentář