KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok Titánů 8

Článek od: David Hálek - 19.10.2016

Poslední díl Útoku Titánů nasadil laťku neuvěřitelně vysoko. Podařilo se nejnovějšímu pokračování udržet krok, nebo série trochu ztrácí dech?

Okres Stohes, který se nachází ve východní části vnitřní zdi Sina, čeká veliká událost. Jednotka průzkumníků tudy bude projíždět při své cestě na královský dvůr, kde vojenský soud rozhodne o Erenově osudu. O bezpečnost kolony se má postarat i Erenova bývalá kolegyně z výcviku a členka vojenské policie Annie Leonhart. Netrvá ale dlouho a Annie bude muset učinit těžkou volbu: splnit misi a zůstat věrná panovníkovi, nebo vyslyšet žádosti kamaráda Armina, aby pomohla při Erenově vysvobození. Nebude to jednoduchý úkol a vše samozřejmě dopadne jinak, než původně mělo: Uprostřed města se totiž zjeví stará známá Titánka.

V osmé knize mangy Útok Titánů od Hadžime Isajamy se schyluje ke konci veliké příběhové linie, ve které figurovala titánská zástupkyně něžného pohlaví. Konečně tedy zjistíme, kdo se v těle Titánky skutečně skrývá a podíváme se na vroubek její motivaci. Jedno je ale jisté: rozhodně se nevzdá bez boje.

V tomto ohledu kniha již nepřekvapí. Souboj Erena a Titánky jsme již viděli ve své plné animální kráse a jediné, co je nové, je prostředí. Bitka se odehrává uprostřed města a ohroženy v tuto chvíli nejsou stromy, nýbrž životy. Titánka navíc zjišťuje, že jí pomalu mizí pevná zem pod nohama a že se blíží její konec.

Nebyl by to ale správný konec příběhu, kdyby ihned nezačal nový. Mikasa při pronásledování Titánky omylem narazí na pěkně šokující tajemství, o kterém zřejmě věděli jen členové náboženského řádu. Vypadá to, že se nyní proti obráncům civilizace postaví samotné zdi, které je původně před zkázou měly chránit.

Ukončit příběh není lehká věc. Isajama udělal tu chybu, že nám snad polovinu knihy vysvětloval, kdo je Titánka a proč tomu tak je a jak na to průzkumnící vlastně přišli. Samotné vyvrcholení se tak střídalo s dedukčními flashbacky a ani ten souboj už za moc nestál, nepřinesl nic nového. A jen tak tak jsme se z finále vzpamatovali, už do nás hrne další dějovou linku. Zdaleka se nejedná o nejlepší díl série, ale rozhodně to není nic, co by mě donutilo ji přestat číst. Isajama finále možná uspěchal, ale i tak bych docela rád věděl, co se bude dít dál. Zvláště nyní, když jsme se konečně předstihli seriál a mnozí z nás v příští knize vkročí do zcela neprobádaných vod.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Útok titánů 8 (Shingeki no Kyojin, vol. 8)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Datum vydání: 19.7.2016

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 196

Cena: 189 Kč

Přidat komentář