KOMIKS: Joe Hill - Jason Ciaramella, Plášť

Článek od: Ivet Křenková - 25.08.2016

Co se stane, když se dětský sen o létání vyplní tomu nepravému?

Vojenská nášivka s číslem devět a bleskem. Asi jediná hmatatelná věc, která Erikovi a Nickymu zbyla po jejich ve válce ztraceném otci. Když jim matka ušije plášť, na který nášivku připevní, oba bratři si brzy všimnou, co dokáže. První nehoda na sebe nenechá dlouho čekat a po tragickém Erikově pádu ze stromu se matka chlapců rozhodne, že před nimi kouzelný kus látky ukryje navěky.

Po několika ne příliš šťastných letech však Erik milovaný plášť znovu objeví v matčině sklepě. S ním na zádech se z vcelku neschopného muže rázem stává nadčlověk. Jenže se nechá ovládnout svým vztekem a rozhodne se znovu nabytou moc využít k páchání zla. Své neúspěchy svádí na nehodu z mládí, na matku, která mu v dětství vzala jeho milovanou hračku a na vlastního bratra, jehož zásluhou si, mimochodem, dokázal najít přítelkyni. Chyby vidí jen v ostatních a snaží se pomstít každému, kdo mu chce pomoci. S modrým kusem hadru na zádech se z něj záhy stává nejobávanější osoba ve městě.

Komiks vzniknul na motivy povídky Joe Hilla, kterého většina dobře zná díky sérii Zámek a klíč. V českém vydání Pláště se nachází také prequel Plášť 1969, který obsahuje čtyři kapitoly, a čtenář se díky němu dozví, co se dělo, než se vojenská nášivka dostala k Erikovi a jeho rodině. Otec chlapců byl zajat ve vietnamské džungli a mix černé magie a válečných hrůz v kombinaci s poměrně temnou myslí hlavního hrdiny způsobí své. Už tady je moc nášivky využita k pomstě. Na samém konci komiksu vedle bohaté obrazové galerie naleznete také původní Hillovu povídku. Máte díky tomu možnost srovnání.

Scénárista Jason Ciaramella odvedl na Plášti kus práce a s přepracováním povídky do komiksu se popral se ctí. Určitě se mu povedlo zachovat temnou atmosféru příběhu a pohrát si s charakterem postav. Postava Erika jakožto ublíženého znuděného záporáka s tendencí ničit všechno okolo sebe funguje skvěle. Na plášti se již v dětství stává zcela závislým, protože si bez něj připadá nudný a zranitelný. Není tedy divu, že po jeho znovuobjevení prahne po pomstě a neváhá zneškodnit každého, kdo se mu postaví do cesty. Sice v některých scénách působí jako uplakané děcko, ale musí se mu nechat, že má styl. Například scéna, ve které unese ze zoo medvěda a nekompromisně jej shodí na auto detektivů, kteří se mu snaží přišít zodpovědnost za spáchané zločiny, je bezkonkurenční. Co se napětí a atmosféry týče, je na tom však celkově lépe Plášť 1969.

Oba příběhy samozřejmě doplňuje kresba, kterou si v prequelu vzal na starosti Nelson Daniel. Kreslíř umí panely řadit velice dramaticky a prokládá je většími celky kresby. Co se týče barev, většinou používá odstíny hnědé, což se skvěle hodí k atmosféře špinavé džungle. Samotný Plášť poté nakreslil Zach Howard. Ten si vyhrál zejména s výrazy obličejů postav. Z Erikova pohledu místy běhá mráz po zádech, jeho přítelkyně Angie se zase umí sladce usmívat, takže ji prostě musíte mít rádi. Daniel v Plášti pak kresbu doplnil po barevné stránce. Opět použil tlumenější barvy, které nabraly na sytosti snad jen ve scénách z dětství bratrů.

Možná je trochu škoda, že prequel není ve vazbě zařazen až po adaptaci povídky. Může totiž prozradit více, než čtenář chce a celá záhada okolo je vlastně odhalena ještě před hlavním příběhem. Přesto zůstávají mnohé otázky nezodpovězeny, což je možná dobře.

Plášť ukazuje, čeho je člověk schopen, když najednou získá moc, o které se jiným může jen zdát a nutí k zamyšlení: opravdu by to takhle dopadlo, kdyby se to stalo někomu z nás?

 

Hodnocení: 85 % 

Název: Plášť (Edice Deluxe)

Námět: Joe Hill

Scénář: Jason Ciaramella

Kresba: Zach Howard a Nelson Daniel

Překlad: Pavel Res a Zuzana Urbánková (povídka)

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry: 158 x 239 x 27 mm

Počet stran: 288

Rok vydání: 2016

Cena: 699 Kč

Přidat komentář