RECENZE: Petra Stehlíková, Naslouchač

Článek od: veronikamah - 21.06.2016

Nakladatelství Host svým čtenářům přineslo zajímavou fantasy lahůdku, a to přímo z českých luhů a hájů. Jak se povedla?

Sklenit. Látka, která pro ty, co se narodili na správné stráně Skáry, v Nížinách, znamená pohodlí a luxus bezpečného zdroje energie. Pokud ale mělo novorozeně významně méně štěstí a narodilo se do rodiny sklenařů, čeká ho v horším případě tvrdá práce v sklenitových dolech a krátký život. V té lepší variantě mu byl do vínku dán jeden z darů, který umožňuje sklenit zpracovávat a tedy i šanci na delší a pohodlnější život.

Ilan je jednou z těch obdarovaných. Síla jejich schopností navíc už v útlém věku pěti let dosahuje nebývalých rozměrů. Jenže to všechno má jeden háček. Kromě její matky, bratrů a porodních bab nikdo netuší, že Ilan je čistá dívka a ne silně zdeformovaný chlapec. Nebezpečná záměna, která by mohla stát všechny zúčastněné život. Zvláště ve chvíli, kdy se Ilan dostane do služeb obávané pětadvacítky - skupiny nejlepších bojovníků, kteří chrání sklenářská města před nebezpečími přicházejícími z otráveného vzduchu za štítem. Podaří se Ilan uchránit své tajemství? Bude i nadále nenávidět 25 válečníků a Nížany nebo pochopí, že svět není černobílý a ten, kdo se zdá býti utlačovatelem, může být i obětí? 

Naslouchač sleduje osudy Ilan, mladičké čisté sklářky, která má sice vzácný dar, ale otrocké zákony ji nutí skrývat, kým opravdu je. Díky svým schopnostem se pod rouškou sklenářského oděvu Mantie a roušky Voaly v převlečení za chlapce vydá s válečníky na dlouhou pouť podél Duvalského pohoří a postupem času zjisťuje, že i muži vzbuzující obavy v každém obyvateli Nížin, mohou být dobrými společníky a snad i přáteli. Na první pohled se Naslouchač tváří jako průměrná young adult dystopie. Na druhý je naštěstí všechno jinak. Celé dějství je zasazeno do tak poutavého a propracovaného prostředí, že vás chytne a nepustí. 

Už jen samotný kontrast dvou civilizací je fascinující. Na straně jedné, super hyper moderní nížiny, které plně využívají potenciál Sklenitu a všech dalších možných výdobytků současné i budoucí techniky. Do těch se sice podíváme až na závěr knihy, ale Stehlíková vytváří už v jejím průběhu jejich jasnou podobu. A na straně druhé, Duvalské pohoří, ve kterém se lidé návratili do dob temného Středověku a elektřina je pro ně pojem z pohádek. 

Naslouchači nenajdete žádnou explicitní brutalitu, jak je zvykem u některých jiných českých autorů. Hektolitry krve a mozkomíšní mok na stěnách nečekejte. Krutost se zde skrývá v přístupu Nížanů k rase Sklenařů. Příběhem se prolíná velice aktuální téma rasismu. Sklenaři jsou považováni za majetek, který nemá žádnou cenu. Jejich děti se navic mnohdy rodí s deformacemi a postiženími, které je odsuzují k neutěšenému osudu tvrdé práce v dolech. Jen pár jich má to štětí, že jim víly sudičky do vínku přiřkly jeden z darů, jako tomu je v případě Ilan a vyhnou se tak náročné práci v dolech.

Autorka píše lehce, výpravně. Sarkasmus, černý humor a podobné literární prostředky jsou jí cizí. Neztrácí čas rozsáhlými popisy událostí a okolí. Vše, co na stránkách najdete, je tam za přesným účelem k dokreslení atmosféry nebo posunutí děje. A ten táhne. Je to jedna z těch knih, do které, když se začtete, tak ji máte problém odložit. 

Petře Stehlíkové se podařilo na necelých 400 stránkách vystavět zajímavý a komplexní svět, do něž nás nechává náhlednout hlouběji, než jen v rámci hlavní dějové linie. Legendy sklenařů či historie Duvalské války, která rozervala svět na kusy, se objevují ve střípcích napříč celým Naslouchačem a dokreslují a dodávají hloubku již tak atraktivnímu prostředí. A i když se zpočátku zdá jasné, kdo je utlačovatel a kdo obět, Petra Stehlíková na závěr Naslouchače dokazuje, že ani její svět není černobílý.

Neočekávala jsem nic. Dostala jsem překvapivě kvalitní českou fantasy, u které se snad brzy dočkáme pokračování.

Petra Stehlíková: Naslouchač

Nakladatel: Host

ISBN: 978-80-7491-383-9

Vazba: vázaná

Stran: 376 stran

Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Cena: 329 Kč

Přidat komentář