KOMIKS: Zaklínač: Liščí děti

Článek od: David Hálek - 04.05.2016

Po roce se vrací oblíbený blonďák a přináší s sebou další temný příběh.

Zaklínač: Skleněný dům od pánů Tobina a Queria byl příjemné překvapení. Syrový komiks s pěkně temnou atmosférou si získal své příznivce, ať už se jednalo o dlouhodobé fanoušky zaklínačových knih, nebo o nováčky sérií nepolíbené. Ani tady na Sardenu si nevedl Skleněný dům nijak špatně, a tak jsme se na druhý díl jaksepatří těšili.

Geralt se se svým trpasličím společníkem Addariou nechá najmout jako pomocná síla na loď plnou pochybných existencí. Pardon, obchodníků a dobrodruhů. Krajně odporný pan Fysh se totiž rozhodl zachránit malou elfskou dívku ze spárů jisté liščí nestvůry Aguary. Na Geraltovy rady o naprosté nesmyslnosti jeho mise nebere ohled, a celá posádka se tak řítí do smrtelného nebezpečí. Aguary totiž své dcery neopouští.

Stejně jako Skleněný dům jsou i Liščí děti pořádný psychologický horor. Stěny podivného domu vystřídala Aguara, Vixena, která pro záchranu svého potomka udělá cokoliv, a na místě nebezpečného a pomateného Jakuba nyní stojí ještě nebezpečnější posádka hrdlořezů. Zvíře je nejnebezpečnější, když je zahnáno do kouta, a paluba plná zbabělců je ochotná zajít do krajních mezí, aby si zachránila život. Bohužel ale většina z mužů neví, proti čemu vlastně bojují. Aguary jsou proslulé tím, že využívají obrazy a iluze, aby své nepřátele zmátly, obelhaly je a nakonec si jimi ani neušpinily ruce. Začíná tak boj o přežití, kdy každý krok může vést do smrtelné pasti, aniž byste si toho byli vědomi.

Vixena má v zásobě pořádný arzenál iluzí, kterými námořníky naprosto zdevastuje a vcelku kompetentně sníží jejich počet. Nefungujícím kompasem a chybějícím říčním ramenem to začíná, působením na nejzákladnější lidské vlastnosti jako strach a chamtivost to končí. Aguara si se svými oběťmi akorát hraje, krok za krokem je deptá a pomalinku je zbavuje zdravého rozumu. Z otázky ‚kolik zemřelo?‘ se tak rychle stane ‚kolik zbývá?‘. A když už ani proslulý Zaklínač nedokáže rozeznat blud od skutečnosti, víte, že jde skutečně do tuhého.

Zaklínač: Liščí dětí se ale nevěnují pouze krutohrátkám lstivé Aguary, ale i důležitějším otázkám, jimiž se zaobírá i celá zaklínačská série: rasismus, otroctví, obchod s vězni. Ani tady se nevyhnete nenávisti vůči elfům, lidské hlouposti, strachu z neznámého a silným předsudkům. Mezi tím vším se nachází Geralt jako most mezi lidmi, kterými ze srdce pohrdá, ale přislíbil jim ochranu, a mezi Aguarou, jíž by chtěl pomoci utišit její bolest a vykonat pomstu na únoscích jejího štěněte. Geralt tak musí balancovat mezi dvěma světy, z nichž nepatří ani do jednoho.

Liščí děti jsou dalším, velmi povedeným pohledem do Zaklínačova komiksového světa. Jeho styl je stejně drsný a ponurý jako celý příběh a charaktery se v něm nacházející. Hrozba v podobě Aguary je děsivá a nepředvídatelná, hloupost spojená se strachem o vlastní život ještě víc a problémy s tím spojené povedeně prohlubují komplikovaný Geraltův svět. Ať už jste kovaní ve světě zaklínače Geralta, nebo se sérií akorát začínáte a líbil se vám Skleněný důmLiščí děti rozhodně nezklamou. Naopak, dokáží vám, že před rokem to teprve začalo.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Zaklínač: Liščí děti (The Witcher Volume 2: Fox Children)

Scénář: Paul Tobin

Kresba: Joe Querio

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 23. 2. 2016

Vazba a počet stran: Brožovaná, 136 stran

Cena: 329 kč

Přidat komentář