KOMIKS: Connerová - Palmiotti - Hardin, Harley Quinn 1: Šílená odměna

Článek od: David Hálek - 08.01.2016

Exploze? Silný ženský charakter? Drsný humor? Laškování? Psychicky nevyrovnaná přítelkyně maniakálního Jokera? Sem s tím. Hned!

Pamatujete si taky na tu Jokerovu roztomilou společnici v šaškovském kostýmku? Nehnula se od něj na krok. Možná tak, když ji Joker vyhodil z okna nebo ji ze srandy nechal uprostřed ničeho. Ale ona se vždycky vrátila. Byla totiž tak trochu blázen. Psychiatři, co vám budu povídat. Objevila se i v seriálech, dokonce šla Batmanovi po krku ve videohrách. Tak na tuhle podržtašku můžete klidně zapomenout. Nová Harley jede sólo. Postavila se na vlastní nohy, změnila ohoz a jede hledat naprosto normální život do New Yorku.

Nejdřív to pozitivní. Začnu hned u zdroje. Harley. Harley to má těžké. Musí na svých bedrech nést celý komiks, hezky u toho vypadat a nedělat hanbu kolegům z New 52. A řeknu vám, drazí čtenáři, že jí to jde sakra dobře! Harley je vtipná, nevybíravá a ztřeštěná postavička, která ve svém příběhu řádí tak brilantně, že se do ní nejde nezamilovat už od prvních stránek. Naše hrdinka si nenechá absolutně nic líbit, ale je věrná svým přátelům a je ochotná pro ně udělat první poslední. I když se to třeba trošku zvrhne, ona to myslí dobře. A to se počítá. A má hezkého, hnědého bobra. Uh… vážně. Vycpanýho. A mluví.

A ještě jedna věc. Možná se mnou nebudou souhlasit úplně všichni, ale vem to čert: je neuvěřitelně sexy. Nikdy bych neřekl, že začnu mít slabost pro ženy s dvoubarevnými vlasy a vybělenou kůží, ale i tyhle věci se holt dějí. Asi za to může ten odhalený pupík a hříšný výstřih. Po výtvarnické stránce se Harley zkrátka povedla. Je přitažlivá, ale zase nepůsobí jako nějaká rajda. Ona kresba celkově je zcela bezchybná. Barevná až hrůza, ale přesně to se od komiksu o klaunce čeká. Je detailní, přehledná a hodně zábavná. První číslo komiksu bourá všechny možné zdi včetně té čtvrté, když scénáristé hledají toho správného umělce a vystřídají plejádu kreslířů, až nakonec najdou toho správného. A právě Chad Hardin udělal skvělou práci a vdechl Harley tak nezapomenutelnou podobu a charakter. Jediné, s čím si mě Hardin na sto procent nezískal, je Poison Ivy. Ale to vůbec nevadí, zbytek je vynikající.

Když už jsme tedy u té umělecké stránky komiksu, jak je na tom děj? A příběhy? Jak se scénáristé Amanda Conner a Jimmy Palmiotti vypořádali s psychopatickou anti-hrdinkou? Přesně tak, jak byste čekali: šíleně. Všechno se točí okolo odměny vypsané na Harleyinu hlavu, ale když se hrdinka zrovna nezbavuje po penězích lačnících zabijáků, zvládá spoustu jiných věcí. Vybavuje si byt, zachraňuje zvířátka, motá lidem hlavy a vraždí důchodce. Krása, ne? Do toho si přičtěte sexuální harašení s Poison Ivy (ty dvě si jsou souzeny) a máte recept na úspěch. Jistě, děj je to vcelku tradiční a ani ne nějak originální, ale o to nejde. Vážnost ať si laskavě přenechají třeba v Justice League nebo Batmanovi, tady na Coney Islandu jde hlavně o to, aby byla pořádná kůlna.

A teď to negativní.

Tak to bychom měli.

No vážně! Už se vám stalo, že jste četli komiks a ať jste se snažili, jak jste chtěli, nedokázali jste tam najít nic špatného? Tohle se mnou udělala Harley. Je skvělá. Dovolím si jít až tak daleko a říct, že Harley Quinn: Šílená odměna je dle mého názoru bezchybná. Je to komiks o psychicky narušené vražedkyni, jež má na druhou stranu srdce na tom správném místě a bezmezně miluje své přátelé a blízké, chce jim pomoci (a to, že to nevyjde úplně dobře, je vedlejší) a je ochotná udělat vše, aby ostatní byli spokojení. Její pokřivený svět a anti-hero morálka funguje, protože z toho scénáristé nedělají žádnou smutnou soap operu o lidské osobnosti a rozpolcenosti duše. Harleyin svět je srandovní s občas hořkosladkou příchutí. A stejně takový je i komiks. Je veselý a hravý, barevný a šílený, místy zasmušilý a procítěný. Funguje. Funguje na sto procent.

Celkové hodnocení: 100%

 

Název: Harley Quinn 1: Šílená odměna (Harley Quinn 1: Hot in the City)

Scénář: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti

Kresba: Chad Hardin

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatel: BB/Art

Datum vydání: 30. 9. 2015

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 224

Cena: 449 Kč

Komentáře

For real? 100%? Mozno tak 10 za prvy zosit inak je to to najhorsie co u nas minuly rok vyslo. Palmioti a Connerova absolutne nevedia pisat Harley ako hlavny kon vobec nefunguje, vtipy su trapne (ohoreny bobor, eh, moze to prist niekomu vtipne?) akoze prekvapivy koniec je uplne ze meh. Za mna totalne sklamanie

Kdo to recenzoval OMG? Nejen že se to nedá číst, ale mám silné podezření, že ten člověk nikdy žádný jiný komiks nečetl. Tato kniha není špatná, ale safra dát tomu 100% je tak strašně neoběktivní až to bolí. Hlavně pokud v potaz vezmeme to že to není ani zdaleka Harley v plné síle.

Celé to na mě působí tak že to píše někdo kdo má rád Dark Knihg Rise po filmu zjistil že Mr. J má holku a poprvé si od ní něco přečet.  Zábavné může být pro každého něco jiného chápu to, ale co se týče násilného humoru tak to zdaleka top není. Pokud se budem zabívat bláznivostí charakteru tak zde má také lépe zvládlé konkurenty.

Drahý autore pokud se chceš ještě víc bavit zkus jakýkoliv komiks s Deadpoolem, protože ono tohle dílo valstně nic jiného než snaha DC dohnad Deadpool od Waye to není. Otvírák s plyšovám bobrem je trapný až to bolí (ale ok třeba ses bavil) ale to bourání barier mezi čtenářem a postavou je příšerně nezvládnuté. Tupé iracionální násilí pouze ukázalo že ani autorka sama si s postavou neví rady. Jsem fascinován jak tomuhle mohl někdo kdo má v komiksech přehled (to od recenzenta předpokládám) dát 100%

 

Taky bych jí nedala 100%, ale jak jste sám řekl, každému se líbí něco jiného. Nevkládala bych do toho "neobjektivnost" (sic!), protože Davidova recenze mi objektivní příjde dost. Neměl ke komiksu výtky, ale i to se občas stává (ne, vážně, někdy se lidem věci prostě líbí). A myslím, že recenzí se na internetu pohybuje spoustu, aby si jich potenciální čtenář přečetl víc a udělal si obrázek.

 

Zdar a Sílu přeje Kadet

Přidat komentář