KOMIKS: Kevin Eastman, Peter Laird, Želvy Ninja: Menu číslo 1

Článek od: Tereza Kadečková - 30.09.2015

Známe je z našeho dětství jako kreslený seriál a následně i z několika filmů. Naposledy je oživil v roce 2014 Michael Bay v celovečerním snímku. Želvy Ninja se teď konečně v původním provedení dostaly k nám. Nakladatelství Comics Centrum se rozhodlo vydat sérii knih s příběhy oblíbených mstitelů v krunýři.

Původní Želvy Ninja nebyly ani trochu pro děti. Jako undergroundový komiks s nimi přišli Kevin Eastman a Peter Laird. Trvalo dobrých třicet let, než se tahle verze dostala do České republiky. Menu číslo 1 je první kniha, která otevírá dveře, abychom se seznámili s Leonardem, Rafaelem, Michelangelem a Donatellem.

V newyorské kanalizaci toho můžete najít spoustu. Záplavu toaletních papírů, nějaké ty krysy a čtyři zmutované želvy, které tráví svůj volný čas tím, že trénují nindžutsu a mlátí gangstery. Jsou cvičené zabíjet a jejich úkol je pomstít smrt mistra jejich mentora Třísky. Tehdy se postaví svému úhlavnímu nepříteli Trhači a jeho klanu Noha.

Pomsta ale není jejich jediný cíl. Želvy se připletou i k boji s šíleným vědcem Baxterem, který vytvořil roboty, co jsou schopni zdemolovat jakoukoliv budovu v New Yorku. Při téhle příležitosti zachrání mladou vědkyni April, jíž se pokusil Baxter zneškodnit, protože pomáhala roboty programovat a ví tak příliš mnoho.

Želvy Ninja se nebojí ani akce, ani krve. Menu číslo 1 je naplněné rvačkami, automobilovými honičkami a zabíjením. Nabídne nám vysvětlení, kde se zmutovaní plazi vlastně vzali, jaká je jejich náplň života a představí taky jejich jednotlivé charaktery.

Kresba samotná je přehledná, pěkně plyne a při čtení máte pocit, že pohyby Želv vidíte. Příběh samotný zní trošku naivně, ale právě kresba mu dodává ten nádech reality a vážnosti. Horší je to s Želvami - čtenář bude děkovat za to, že se tak často oslovují, protože kromě různých zbraní se od sebe ani trochu neliší. Zapomeňte na barevné pásky, nikdo vám to ulehčovat nebude.

Pro někoho, kdo vyrůstal na dětském seriálu, jsou Eastmanovy a Lairdovy Želvy Ninja oživením toho, co znal. Není divu, že se po nich na trhu jen zaprášilo. Comics Centrum nemělo v druhém dni prodeje na skladě už ani výtisk a komiks musel znovu do tiskárny. Kromě nostalgie vám Želvy Ninja přinesou napětí, trochu té satiry a také se v ní objeví další mstitelé, jako třeba Casey Jones nebo Daredevil.

Menu číslo 1 je tu, aby představilo charaktery a aby nalákalo čtenáře na další díl. Proto taky končí tak, aby všechny problémy nebyly vyřešeny, ba naopak. Neznamená to, že by člověku první díl nestačil, ale přiznejme si to, když už jednou naskočíte do želvího rychlíku, prohloupili byste, kdybyste z něj vystoupili na první stanici.

 

Želvy Ninja: Menu číslo 1

Scénář a kresba: Kevin Eastman a Peter Laird

Překlad: Hana Studeničová

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 154x234 mm

Počet stran: 160

Cena: 249 Kč

Rok vydání: 2015

Přidat komentář