RECENZE: Ray Bradbury, 451 stupňů Fahrenheita

Článek od: Tereza Kadečková - 13.07.2015

451 stupňů Fahrenheita je teplota, při které se papír vznítí a hoří. Guy Montag hořící papír vidí každý den, je totiž požárníkem a jeho úkol je jasný. Pálit knihy.

Knihy totiž nutí lidi přemýšlet a to není v tomhle světě košer. Kdokoliv, kdo čte knihy nebo je doma schraňuje, je automaticky považován za zločince. Guy Montag je jako ostatní, dělá to, co je mu řečeno a nevymyká se. Jenomže jednoho dne potká mladou dívku, která jde mimo jeho chápání. Je totiž zvídavá a Montag cítí, že i jeho zvídavost roste. Možná nakonec nebude v životě tak spokojený, jak si myslel.

Hlavním motivem románu je pálení knih. Montag jich jako požárník spálil na tisíce, ale jeho svědomí se jednoho dne pohne a několik děl ukradne. Od té doby to s ním jde z kopce. Chce vědět, proč tolika lidem stojí za to knihy schovávat a dokonce pro ně zemřít. Jenomže jeho psychika takové silné nervové vypětí nezvládá a Montag dělá jednu chybu za druhou.

451 stupňů Fahrenheita je jedna z těch nesmrtelných klasik sci-fi a dystopické literatury. Ray Bradbury zavede čtenáře do doby, kdy se svět příliš zrychlil, lidé přestali přemýšlet a dělají jenom to, co se po nich žádá. Každý, kdo se jen trochu vymyká standardu, je považován za blázna nebo rovnou za zločince. Nejhorší je, že i když je svět popisován jako tupé místo, při vysvětlení, jak se to stalo, můžete začít kývat hlavou, protože to zní jako dobrý důvod. Rozumný vývoj. Jak můžu souhlasit s něčím takovým?

Kniha vyšla s nově revidovaným překladem, s úvodním slovem Raye Bradburyho a doplněn byl i původní doslov Josefa Škvoreckého a esej Františka Novotného. Takže si čtenář nejen přečte příběh, ale zjistí, jak vznikl a jaký byl kontext dané doby. I když je román sám o sobě dost silný, fakta kolem něj ho ještě prohloubí. Navíc autorovo varování před vymýváním mozků technologií a zničením kultury je i dnes stále aktuální.

Ray Bradbury se řadí k povinné četbě – a to nejen fanoušků sci-fi, fantasy a dystopických žánrů. 451 stupňů Fahrenheita jedna z těch knih, kterou by si měl přečíst každý, protože nese hlubokou myšlenku a je uvěřitelná. Člověk se skoro bojí, co přinese budoucnost. Pokud vás příběh donutí se zamyslet, jeho účel byl splněn.

 

Hodnocení: 100%

 

Fahrenheit 451

Autor: Ray Bradbury

Překlad: Josef Škvorecký, Jarmila Emmerová

Nakladatelství: Plus

Vazba: Vázaná

Počet stran: 184

Rozměry: 137 x 207

Rok vydání: 2015

Cena: 249 Kč

 

Komentáře

Musím na Plusu ocenit obálky. To je věc kterou miluju - když se vezme kniha, 1000x provařená a vdechne se jí stylem obálky nový život, tak aby zas zaujala v knihkupectví. A když je to navíc vtipné a minimalistické... no prostě i jako grafik mám radost :)

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Nejsem grafik, ale estét, mým koníčkem je design - ve všech podobách. Tudíž často pláču nad obálkami, které nejen že neprodávají, ale přímo odrazují. Knihu miluju jako celek, obsah, vzhled, vůni -  vezmu do ruky, prolistuju, pohladím.

Každá povedená obálka je svátek. Motiv, barvy, typ písma, celkový soulad. Ještě když má body navíc: nápad a vtip. Jsem ráda, že to tak máme, my knihomolové, Petře:-)

Příkladem druhé řečené a špatného příkladu je podle mě Osada - ta obálka mě odpudila natolik, že jsem si sehnal starší vydání :) .

- Když už si zvolám jako motiv mimozemské kapradí v hnědozených barvách a z nějakého důvodu použiju zfušovaný obrázek z předpotopního 3D programu, tak by se to ještě dalo zachránit typografií. Jenže u většiny těchto knih je to o tom, že když ořu, tak hluboko a kdo nemá vkus na obrázky, textem to většinou spíš dorazí. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Naprostý souhlas s oběma, knihomol má knihu jako radost nejen pro samotné čtení...

Když si přečtu knihu elektronicky, prostě si připadám jak když jsem právě vypadla z fasfoodu, i kdyby mi tam naservírovali lososa na rozmarýnu, stejně bude na papírovém tácku a to prostě není ono.

Mně se teď naposled moc líbí zpracování knihy Sanctum od Joty, to je Kniha. Je to Young adult a pro správnou věkovou kategorii i dosti povedená a já už jsem teda hodně mimo záběr cílové skupiny, ale přesto jsem jí četla s velkou chutí, protože to prostě byla materiální mňamka a pěkně se držela v ruce:-)

Člověk samozřejmě ví, že je to o penězích až na prvním místě - papír, pevná vazba, atd., ale zrovna obálka může být skvělá i na paperbacku s recyklovaným papírem. A když jde pak ta špatná ještě navíc mimo záběr obsahu, už předem někdy odsuzuje knihu k nezájmu toho správného čtenářstva.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář