UKÁZKA: L. Faye, Bohové Gothamu

Článek od: Redakce - 14.02.2015

Který Bůh dopustí vraždění neviňátek? V New Yorku 19. století je to nečekaně aktuální otázka...

Historická detektivka Bohové Gothamu talentované americké spisovatelky Lyndsay Faye, která kromě brutálního zločinu ukazuje také atmosféru, politickou situaci a náboženské rozmíšky New Yorku poloviny 19. století, problémy přelidněné metropole i počátky místního policejního sboru, vychází nově rovněž jako audiokniha v podání herce Martina Písaříka. „Výborně napsaná historická detektivka od mladé, nadané autorky působí mezi severskými krimi jako osvěžující změna. Prostředí a doba, v níž se Bohové Gothamu odehrávají, musí fascinovat každého, komu se líbil třeba Scorseseho film Gangy v New Yorku. A hlavní hrdina v sobě pěkně spojuje idealistického „správňáka“ s osamělým vlkem jako vystřiženým z detektivek drsné školy. Já osobně jsem nadšen z výkonu Martina Písaříka, který zní pod režijním vedením Michala Bureše naprosto výstižně a knihu posouvá zase o pořádný kus dál. Není divu, že se ve Spojených státech už vyšlo pokračování nadšeně přijaté první knihy,“ líčí Martin Pilař z vydavatelství OneHotBook, ten je i vypravěčem příběhu je bývalý barman Timothy Wilde (Martin Písařík), jehož o úspory i donedávna celkem pohledný obličej připravil ničivý požár, který v červnu 1845 zachvátil dolní Manhattan.

Lyndsay Faye

Americká spisovatelka se narodila v kalifornském San José, vystudovala na belmontské Notre Dame de Namur University a poté se živila jako divadelní herečka. Roku 2005 se přestěhovala do New Yorku za prací a volné dny před před večerními představeními si začala krátit psaním. Literárně debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Dust and Shadow: An Account of the Ripper Killings by Dr. John H. Watson (Prach a stín: Zpráva doktora Watsona o vraždách Rozparovače). Bohové Gothamu (2012) jsou jejím druhým románem, na který navázala úspěšným pokračováním Seven for a Secret (2013, Sedmero spiklenců), nominovaným na prestižní detektivkářskou cenu Edgar.

 

Martin Písařík (*1979)

Už jako dítě účinkoval v televizním filmu Karla Kachyni Městem chodí Mikuláš. Poté nastoupil do amatérského divadla Radar, kde dodnes působí v inscenacích pro nejmenší. Vystudoval hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři, vzdělání si doplnil i studiem muzikálu na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Po angažmá v Divadle ABC se stal stálým hostem v Městských divadlech pražských, kromě toho účinkoval i v dalších divadlech (Na zábradlí, Ta Fantastika, Rubín, Kalich, Na Jezerce). Objevil se rovněž ve filmech jako Stříbrná vůně mrazu, Snowboarďáci, Ro(c)k podvraťáků, Lovci a oběti; známý je i z televizních seriálů Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Ententýky...

 

Ukázku si můžete poslechnout zde

Délka: 12 hod. 23 min.

Vydal OneHotBook, 2015

www.onehotbook.cz

Audiokniha vyšla jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 299 Kč i jako CD mp3 za 349 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč. 

Přidat komentář