KOMIKS: B. Willingham, Mýty 1: Legendy v exilu a Mýty 2: Farma zvířat

Článek od: Marta Novotná - 25.11.2014

Mýty. Každý už o nich slyšel, tak se pojďme podívat, jestli opravdu stojí za přečtení.

V prvních dvou dílech poznáte obě místa, kde vyhnané Mýty žijí.

Na pozadí příběhu Legend v exilu jste uvedeni do reálií a poznáváte první postavy. Zlý vlk pátrá po vrahovi Růženky, s čímž mu pomáhá její sestra Sněhurka. Kromě toho se do Mýtova vrací Krásný princ, bývalý manžel Sněhurky. Na příbězích, které ukazují pozadí pohádek a převádějí je do současnosti, je vždy zajímavé, jak autor uchopí jednotlivé postavy a spojí je dohromady. A jak vykreslí povahy bytostí, které už nežijí v pohádce. Tady tvůrce Bill Willingham nechal žít Růženku s Jackem, co už neleze na fazole. A ze Zlého vlka - Wolfiho je detektiv, ochránce pořádku. V tomto prvním komiksu nazvaném Legendy v exilu je hodně vysvětlovacích pasáží a narážek na minulost, aby čtenář zjistil, s kým má tu čest. Celý příběh je díky tomu rozvláčný, a tím, že si leckterý čtenář domyslí pointu už po výslechu jedné z postav v půlce komiksu, zdála by se být druhá část nudná až zbytečná. Není tomu tak. Rozvíjejí se vedlejší linie, proniknete do vyšetřování i historie. Příběh je psán poutavě a dialogy jsou vtipné a uvěřitelné. Závěrečná kapitola je pak epilog vysvětlující příčiny a následky.

Jednotlivé kapitoly jsou odděleny obálkami původních sešitů od Jamesona Jeana, jenž je i autorem obálky pro toto souhrnné vydání. Pro první sešit existuje i obálka od Alexe Maleeva, tu zde také najdete. Kresba vám na první pohled může přijít jednoduchá, ovšem na pohled druhý jistě objevíte spoustu napoprvé skrytých detailů. Všimli jste si třeba, jak se jmenují jednotlivé obchody? Jednotlivé kresby vyjadřují přesně to, co mají - napětí, překvapení, rozčarování, spokojenost. Emoce můžete snadno vyčíst i z tváří a postojů postav.

Jako bonus je na konci komiksu přidán psaný příběh o domovině pohádkových postav a působení Vlka před tím, než přešel do Mýtova. Pochází z pera Billa Willinghama, který stojí i za scénářem celé série. Příběh je poutavě napsaný. A Zlého vlka budete po jeho přečtení znát lépe, na druhou stranu je ale možné, že vám to přijde ještě více zamotané.

  Pokud jste první díl nečetli, nečtěte ani následující odstavec, jelikož to bude trošku spoiler. Vy co jste četli, klidně pokračujte.

Jak víte, Růženka a Jack jsou odsouzeni k veřejným pracím, a zatímco Jack si trest odpykává ve městě, Růženka musí jet se Sněhurkou na inspekci na Farmu. Tam žijí Mýty, které nemohou vypadat tak lidsky a s nimi i pár lidí, hlavně děti, které by se staletými zkušenostmi na základních školách nezapadly. Název druhého komiksu - Farma zvířat samozřejmě není náhodou a odkazuje na Orwellovu Farmu zvířat. I zde totiž ovládla Farmu prasata. Totiž tři malá prasátka. Spolu se Zlatovláskou plánují revoluci, aby nemuseli žít v izolaci. Jaká smůla, že zrovna teď sem přijíždějí obě sestry a už první den si všimnou, že se něco děje a ještě večer najdou useknutou hlavu jednoho z prasátek. A to je teprve začátek. Kdo je loajální a kdo stojí s prasátky?

Kromě klasických pohádkových postav se ve Farmě zvířat setkáváte i třeba se zvířaty z Knihy džunglí. Mýty totiž nejsou jen z pohádek, ale i z legend a jiných nadpřirozených příběhů. Ve Farmě zvířat už je zápletka napínavější, děj odsýpá, a i když je drsnější než v Legendách v exilu, stejně jako v nich se tu najde i prostor pro humor. Jednotlivé sešity jsou tentokrát odděleny jen krátkým úvodním slovem, a tak si obálky můžeme vychutnat všechny na konci. Všimněte si, že každá z obálek říká vlastně vše, co se v dané kapitole stane, přestože je to jeden obrázek. Jako bonus je zde tentokrát několik náčrtků obálek Jamese Jeana, skic postav od Marka Buckinghama a prvotních návrhů postav od Billa Willinghama, autora série. Mark Buckingham vystřídal po prvních pěti sešitech Lana Medinu, ale navázal na něj tak přesvědčivě, že si změny snad ani nevšimnete. Celá bonusová část je opravdu pověstná třešinka na dortu.

Příště Mýty 3: Láska jako z pohádky

 

Mýty 1: Legendy v exilu
Fables: 1 - 5
scénář: Bill Willingham
kresba: Lan Medina
obálka: James Jean
překlad: Viktor Janiš
rozsah: 132 stran
cena: 389,-
nakladatelství: Crew & Netopejr

 

Mýty 2: Farma zvířat
Fables: 6 - 10
scénář: Bill Willingham
kresba: Mark Buckingham
obálka: James Jean
překlad: Viktor Janiš
rozsah: 128 stran
cena: 389,-
nakladatelství: Netopejr

Přidat komentář