ČASOPIS: Pevnost 11/2014

Článek od: Tereza Kadečková - 06.11.2014

S jubilejní stopadesátou Pevností se podíváme do vesmíru. Nebo do něj alespoň nahlédneme očima Chrise Nolana a jeho Interstellaru.

A že je očekávání veliké. Článek o Interstellaru doprovází krátké shrnutí Nolanových úspěchů. Redakce doufá ve 120% hodnocení filmu, který běží od 6.11. v kinech. Nečeká se však jenom na budoucnost ve vesmíru, ale i budoucnost v utopii. V listopadu se krom jiného můžeme těšit i na první část třetího dílu Hunger Games: Síla vzdoru. Snad se bude držet úspěchu druhého dílu.

V sekci literatura nám zamává kniha měsíce Excelsior, gentlemani!, sborník steampunkových povídek, na kterém se editorsky podílel náš šéfredaktor, pokud jste o tom ještě neslyšeli. Knižní tip redakce naopak otáčí o 360° a radí nám přečíst si Aktivní kovy, kterým dává celých 100%.  Mezi literaturou si ale najdou místo i Svitky z Londýnského mostu od Jany Šouflové nebo třeba Rytíř Sedmi království od G. R. R. Martina.

Drsné ženy stále neopustily stránky Pevnosti. Nejen, že si můžeme přečíst souhrn nejlepších komiksových záporaček, ale najdeme i pár literárních tipů na dobrou četbu. Jméno Anita Blakeová určitě není nic nového, ale můžeme se seznámit i s jinými lovkyněmi příšer z per různých autorek. Namátkou třeba série Krevní pouta nebo Díra.

Aby byl časopis genderově vyvážený, máme tu i pěstní souboj. Chtěli jste někdy vidět Kopřivu s Kotletou dát si do zubů? Teď máte šanci. František Kotleta vede rozhovor se Štěpánem Kopřivou, a abych pravdu řekla, že je to jeden z nejzábavnějších rozhovorů, který jsem v poslední době četla. Kdo z ringu vyjde vítězně je otázka, ale s přihlédnutím ke Kotletově povídce Boží tango, kterou si můžeme přečíst, bych se přiklonila spíš k němu.

Videohry nám představí novinky jako Alien: Isolation nebo  Shadow of Mordor, obě s velmi slušným hodnocením. Kdo má radši strategie, toho potěší nová Civilizace. Z her deskových na nás čekají Malá velká království nebo třeba Caverna: Sedláci jeskyní.

V neposlední řadě je tu nahlédnutí do historie a českých záhad. Míla Linc nám představí, jak vypadaly tresty a soudnictví ve středověku a občas nad tím zůstává rozum stát. Otomar Dvořák pro změnu rozjíždí nový seriál reportáží, kde nás seznámí s tajemnými místy Čech, Moravy a Slezka. Začíná Kazínem ve Středních Čechách.

Je toho mnohem víc, ale to bychom tu strávili do večera. Ono bude možná lepší, když si tu Pevnost přečtete sami.

 

Pevnost 11/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář