KOMIKS: Lucifer 2: Děti a monstra

Článek od: Martin Stručovský - 05.10.2014

Před pár dny navštívil Lucifer Sarden poprvé. A protože jsme si tohohle hrdinu oblíbili, máme ho tu zase.

Před pár dny navštívil Lucifer Sarden poprvé. A protože jsme si tohohle hrdinu oblíbili, máme ho tu zase. Pokud si vzpomenete na předchozí díl, tak víte, že Lucifer pro Nebe vykonal jistou prácičku a za to dostal bránu do nicoty. Člověk by si řekl, že takový artefakt k ničemu není – ovšem chyba lávky. Objevují se andělé, démoni a dokonce i jeden vymítač se slabostí pro cigarety, pasoucí po bráně. První dějová linie příběhu Dům bez komnat a oken tak popisuje, jak věrná Mazikeen bránu chrání, zatímco Lucifer je v zásvětí, aby získal zpátky důležitou věc – svá křídla. Kvůli nim musí rozehrát další hru plnou lží, klamu a intrik. Jedná se o naprosto strhující epizodu plnou brilantních nápadů a černého humoru a samozřejmě nelze opomenout ani perfektní kresbu Petera Grosse. Pokud se mi u první knihy příliš nezamlouvala, tak u druhého dílu je tomu naopak. Démoni a další monstra vypadají v jeho podání naprosto úžasně a správně ďábelsky – hlavně jsem se „zamiloval“ do postavy démonské konkubíny, kterou Lucifer poznal v zásvětí. Dům bez komnat a oken zabírá největší prostor knihy, je epický, akční a všem pochybovačům zajistí, že se do Lucifera konečně naplno zamilují.

Jako další a poslední příběh najdete v knize Děti a monstra. Carey ho vypráví přes optiku více postav. Jednak očima ženy s Prometheovým prokletím, její osobní příběh je opravdu smutný. Dále muže, kterého asi mnozí budou v prvních okamžicích považovat za blázna, ale jak zjistíte, má všech pět pohromadě a v neposlední řadě také Elaine, kterou jste mohli potkat už v předchozí knize. Carey z mikro příběhů těchto postav skládá jeden velký příběh, který na konci vyvrcholí několika překvapivými pointami, které ve vás vyvolají otázku, jak ovlivní další vývoj Luciferova příběhu. K tomu si připočtěte velkou armádu andělů, blížící se k Zemi a máte zaděláno na úžasnou epickou fantasy.

Děti a monstra jsou tak ve výsledku lepší, než Ďábel vchází do dveří. Opět nechybí intriky a klam, Luciferovo kouzlo a pořádná dávka imaginace a jako třešnička na dortu bitvy mezi anděly a démony. A samozřejmě neuvěřitelný způsob jakým Mike Carey pracuje s mytologiemi jednotlivých národů a vetkává je do vlastního příběhu.

Lucifer 2: Děti a monstra
Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Dean Ormston
Nakladatel: Netopejr, Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Duncan Fegredo
Redakce: -
Rok vydání: 2009
Počet stran: 208
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář